Интересни факти за противозачатъчните.

Хапчетата анти-бебе са едни от най-добрите приятели на жените в съвременното ни общество. Противозачатъчните са надежден метод, с чиято помощ една дама би могла да определи кога иска да забременее и да го стори в този момент, когато наистина е сигурна и готова да стане майка.

Данните от проучването сочат, че около 20% от нежната половина приема орално хапчета за предотваратяване на нежелана бременност. Така противозачатъчните се нареждат на първо място като метод за предпазване от забременяване, ефикасността на който е многократно доказана.

На пазара съвсем скоро се появи книга с заглавие „Раждането на Хапчето“. В книгата се разказва за невероятната история и пътя противозачатъчните до днес. Писателската Джонатан Ейг разкрива някои от най-интересните факти за тях. Убедете се сами.

1. Преди да се появи на бял свят хапчето против бременност,

дамите са ползвали доста необичайни и дори потенциално опасни методи за предпазване. Те са поставяли във вагината кора от лимон, оцет, аспирин и какво ли още не.

2. В началото хапчето анти-бебе е предложено съвсем официално като хапче за плодовитост.

През 1950 година, учените ги описват и пускат на пазара точно като лекарство за плодовитост. И защо това е така? През 50-те в Америка все още е било забранено да се дава каквато и да е информация за контрола над раждаемостта. По тази причина и лекарите са решили да заобиколят закона и да представят лекарството като средство за плодовитост, а не против забременяване, за да избегнат евентуални проблеми със закона.

3. Концетраптивите са пуснати на пазара и като хапче,

което помага при проблеми с менструацията. Това се случва в далечната 1960 година. Много преди да бъде одобрено като ефикасен метод за предотваратяване на нежелана бременност лекарството се давало само срещу рецепта и то на жени, които имали нередовна менструация. Факт е обаче, че жените бързо са разбрали за какво се използва и са търсели всевъзможни начини да се снабдят с него.

Размера на гърдите се увеличава при пиене на противозачатъчни хапчета и жените стават с по-голям бюст

4. Хапчето анти-бебе

колкото и невероятно да звучи променило сериозно търсенето на размера сутиени. Само няколко години след дебюта на противозачатъчните, производителите на сутиени установили, че размерът на бюста на дамите ставал все по-голям. И това не било никакво съвпадение. Един от страничните ефекти на хапчето се оказал растеж на гърдите и съответно по-голям сутиен. Само за няколко годините продажбите на сутиените с на чашка С нараснал с повече от петдесет процента.

5. Плацебо седмицата е напълно ненужна.

Лекарите решили в началото да поставят и познатите плацебо хапчета към опаковката контрацептиви. Те се страхували, че ако дамите нямат цикъл, ще си помислят, че хапчето е твърде неестествено. Но станало ясно, че както концетраптивите спират овулацията, така могат и напълно да спрат кървенето.

6. И мъжете са пили от тези хапчета.

Изследователите решили, че ако смесят определени хормони, това може също да повлияе положително и на мъжете. Експериментът много бързо бил спрян, тъй като резултатите показали свиване на тестисите и огромни промени в мъжкото настроение. Те просто не били готови за хапче.

7. Семействата изглеждат различни след появата на хапчето.

Веднага след неговата официална поява размерът на семействата намалява. Преди да се появи противозачатъчното типичната американка е имала около 3,7 деца, докато сега цифрите показват друго – 1,9 деца. Коментари