Как да изберем идеалните детски обувки?

Разбиранията и вярванията за идеалните детски обувки се променят с развитието на медицината, технологиите и разработването на иновативни материали.

Във времето не се променя единствено грижата за правилното израстване на детския крак. Всяко краче има уникална форма, някои се нуждаят от специални модели, но за всички важи правилото да са удобни.

Ето и съветите, които ти препоръчваме да прочетеш, преди да избираш обувка за своето дете.

Ортопедични, анатомични, профилактични. Каква е разликата?

Родителите често питат дали моделите са ортопедични, когато избират обувки за децата си. А това е абсолютно погрешно.

Защото „ортопедични“ е определение за индивидуално изработен обувка според нуждата на дете, което има някакъв проблем. Стандартните модели, които се предлагат масово са анатомични и профилактични.

Произвеждат се, разбира се и ортопедични обувки, но производителите задължително трябва да се регистрирани в Комисията за лекарства и Агенцията за хора с увреждания. Ортопедичните обувки е най-добре да се изработват индивидуално. Всичко зависи от конкретния проблем на детето. Например едно краче е по-късо на дължина или с различни деформации. И според това се повдига петата, променя се наклонът, разширява се.

Различното при ортопедичните обувки е, че се прави индивидуален калъп, което изисква ръчен труд. След това вече се произвеждат както стандартните – крои се, монтира се, пуска се на конвейер.

Кога се стига до индивидуална поръчка?

Първо, детето трябва да е прегледано при ортопед и той да е предписал каква трябва да е обувката, а после се носи за индивидуално изпълнение. Има много магазини за обувки в страната, които вече предлагат тази услуга. Продавач-консултантите обикновено с обучени как се взима мярката по съответното предписание на ортопеда. Дори се дава възможност на детето да се избере цвета, за да носи красиви обувки по негов вкус.

Какво е новото при стандартните детски обувки?

Новите технологии позволяват обувките да са по-леки и гъвкави. Например такава е така наречената назувна технология – кожата се нахлузва като чорап върху калъпа, а не се опъва по него, както е при стандартната обущарска техника.

Високотехнологичните материали носят допълнителен комфорт. Отличен избор за детето са тези с мембрани, те са водоустойчиви пропускат въздух, подходящи са за масова детска обувка за всеки сезон в града и за туризъм.

Основни правила за избор

1. Буйките за прохождане да са изцяло от меки и без повдигане на стелката. Крачетата на мъниците се нуждаят от някаква подкрепа. Първите стъпки да са на босо и винаги, когато е възможно, бебето да ходи без обувки.

2. Обувките да са от естествени и високотехнологични материали, с подходяща подплата и стелка, с еластична и нехлъзгаща се подметка и стелка, с еластична нехлъзгаща се подметка, с широка и кръгла предна част, за да осигури място за движение на пръстите.

3. Точният размер е много важен. Определя се от дължината на стъпалото и се предвижда необходимият аванс.

4. може да направите шаблон, като в изправено положение измерите дължината от петичката до палеца. Свободното разстояние от палеца до вътрешната част на обувката да не е повече от 1 см.

5. Проверявайте на 4-6 седмици дали обувките на детето вече не са малки.

6. Пробвайте нови обувки на детето следобед, защото малкото краче също като при възрастните се подува след дълго ходене. Коментари