Как да подготвим детето за първия учебен ден?

Да се подготвим за първия учебен ден

Като родителите често не обръщаме внимание и не разбираме важността на първия учебен ден за детето ни.

Така бързо през нас са пробягали спомените, когото самите ние сме имали тревоги, вълнения от нова работа или нова общност. Въпросите са били обичайни: „Как ще ме приемат, „Кали ще стане“, че дори и срама от това да попиташ къде е WC-то. Неща, които бързо забравяме.

Самата адаптацията на детето към училището не е лесен процес, изисква се преди всичко сериозно отношение от страна на родителя, планиране и изпълнение.

Специалисти споделят, че в разговорите с деца, които напускат детската градина, разбират, че те не правят все още никаква разлика между детската градина и училището. Смятат, че всичко е същото само без спането. А първият учебен ден чука на вратата и трябва да действаме много бързо, ако искаме всичко да е наред.
Тук споделяме опит, който може да ви бъде полезен в подготовката на детето ви за първи клас.

Започнете адаптацията с физическата среда и техническите въпроси.

Би било полезно малко преди старта на учебната година да заведете детето до училището, в което ще учи. Обиколете наоколо. Влезте в двора. Със сигурност първата реакция на детето няма да е много положителна. Децата обикновено очакват дворът да е като в детската градина, а в училището дори една люлка или пързалка няма. Въпреки това си поиграйте там. Обяснете защо няма катерушки. Децата не правят разлика между градината и училището. За тях все още тези неща са еднакви.

До началото на училището си говорете всеки ден.

Обсъждайте първия учебен ден и евентуално представата на детето как ще протече. Така ще се ориентирате в това дали детето със страх ще подходи към промяната или пък с огромно желание. Има деца, които се отнасят с безразличие, други са ентусиазирани и превъзбудени, хубаво е де знаете първоначалната нагласа.

Изключително важно е при провеждането на тези разговори да не посеете собствените си страхове. И имайте предвид, че като цяло повечето деца без сериозни притеснения очакват първия учебен ден, тези които се притесняват много повече са именно родителите.

При разговорите е установено, че има няколко типа въпроси

1. За физическата страна и дейностите през учебния ден

2. За емоционалната страна на нещата

Много често децата се притесняват от битовизми- за храната и тоалетната. Трябва да обясните на детето къде е тоалетната и че след посещение винаги трябва добре да си измива ръцете, защото вече е голямо и само трябва да се справя. Не забравяйте да осигурите и мокри кърпички.

Доста сложно седи въпроса, който за ваше учудване е и най-често задаван от децата

 „А какво да правя, ако без да искам направя беля в тоалетната”. Не посрещайте въпроса със смях, а се заемете сериозно да обясните, че във вашето училище има гардероб и решението е лесно – плик с пълен комплект резервни дрехи. Необходимо е само да предупреди учителя и да смени дрехите.

Другото, което вълнува децата е как ще стигат до училище.

Имате няколко варианта или с кола, или с градски транспорт, а ако сте близко и пеша. Обяснете подробно от къде ще се минава. Въпреки че няма да му се налага да се прибира само, е хубаво да знае маршрута от училище до вкъщи.

Как ще се свърже с вас ако се наложи?

Днес отговорът е много прост, със закупуване на GSM. Прикрепяте номера (като програма) към един от родителите. Изберете програма, която може да има непрекъснат достъп до интернет и да позволява следене.

Често има и въпроси дали не може в училище да се носят играчки. Трябва да обясните на детето, че вече е голямо и играчките трябва да останат в къщи. Когато се прибере, не му забранявайте играта с тях, защото то все още не осъзнава, че не е в детската градина. Преходът трябва да е плавен

Изрично трябва да се дискутира темата с боя като метод за разрешаване на някои проблеми в училище. Подчертайте, че това не е решение. Насилието добре знаем, че винаги поражда насилие.

 

Първият учебен ден!

Ако детето ви е особено тревожно, нека вземе със себе си любима играчка. Учителят със сигурност знае как да се справи с това. Ако е позволено, може да влезете с него в класната стая и да му помогнете да намери чина, да се подготви за началото на деня, но внимавайте това да не стане задължително за дълъг период от време. Децата се нуждаят и от самостоятелност, за да продължат напред.

Опитайте се да не плачете пред тях, защото това ще ги разстрои и обърка. Колкото и да сте разстроени или да ви е мъчно, не го показвайте пред детето, особено след като допреди малко сте му говорили колко прекрасни неща го очакват.

Въпросите, които децата често задават?

Какво ще се случи, ако останалите деца не ме харесат?

Никого не познавам, ако не мога да си намеря приятели?

Ако учителката е много строга и много се кара?

Ако госпожата не ме хареса?

Има ли възможност да се окажа най-глупавото дете в класа?

Колко ще са момичета и колко момчета в класа?

Ще ни бият ли по-големите ?

Ще мога ли сам да ходя до лавката, ако огладнея?

Въпросите са много, но като добър родител вие трябва да отговорите честно и искрено на всички
Детето ви е първокласник, дайте му цялата си любов и настроение, за да прекрачи прага на първата си класна стая с усмивка

  Коментари