Какво трябва да знаем за глутена и как да захраним бебето

Броят на безглутеновите продукти, предлагани на пазара расте всеки ден. Може да намерим безглутенови хляб, солети, супи, паста, бира и какво ли още не. За някои този режим на хранене е жизнено необходим и трябва да го спазват стриктно цял живот, а други просто „залитат“ по здравословното хранене.

Глутенът е най-трудно смилаемият протеин

Той се съдържа в пшеницата, ръжта, ечемика и овеса, както и в храни, които съдържат тези съставки – торти, кексове, хляб, паста.

Глутен произлиза от латинската дума gluten, което означава лепило. Точно глутенът придава обем на тестото за хляб и той става пухкав. Този протеин позволява на майсторите готвачи на пица да „въртят“ тестото във въздуха.

Глутенът обаче е в основата на заболяването целиакия и глутенова непоносимост.

Целиакията е автоимунно заболяване, при което консумирането на храни с глутен предизвиква атрофия на лигавицата и на тънките черва. Болестта се диагностицира само с лабораторни изследвания.

Глутеновата непоносимост е вид хранителна алергия. Страдащите от нея трябва да спазват безглутенова диета и да се научат да откриват скритите опасности като правилно четат етикетите на продуктите.

Безглутеновите храни стават все по-предпочитани и намират място в различните здравословни хранителни режими.

Храни, които не съдържат глутен

Могат да се консумират без ограничения:

1.Ориз, царевица, нахут, киноа, сорго, различните видове растения, съдържащи скорбяла като картофи.
2.Бобови растения, леща, фасул, елда, кестени, просо, сусам.
3.Мляко и млечни продукти.
4.Здравословни мазнини – зехтин, масло от авокадо, кокосово масло.
5.Сурови ядки – бадеми, орехи, макадамия.
6.Билки и подправки – сол, чесън, черен пипер, оцет
7.Натурален шоколад.

Безглутенова диета

По време на безглутеновата диета може да пиете вода и чай. Плодовите сокове и подсладени напитки е най-добре да се избягват. Що се отнася до алкохола бирата трябва да се избягва, освен ако не е с етикет „без глутен“, но повечето вина и спиртни напитки не съдържат глутен.

Забранени храни са пшеница, овес, ечемик, ръж, булгур, кускус, мюсли, грис, тестени закуски, макаронени изделия. Трябва да се избягва бял хляб, сладкиши, нишесте, кремове каши. Ако обаче не сте алергични към глутен не е добре да изключвате изцяло от менюто си храните, съдържащи глутен.

Глутенът в бебешкото меню

Това е един от най-трудно смилаемите белтъци, затова трябва да се подхожда внимателно при захранването с него. Прекалено ранното или неправилно захранване с храни, съдържащи глутен /пюрета, нишестета/, може да доведе до раздразнение на тънките черва и до т.н глутенова непоносимост- невъзможност да се обработи протеина.

Глутенът не е препоръчителен в детското меню до навършване на 8-месечна възраст на бебето. Някои специалисти съветват захранването с него да е след 10-ия месец, а дори и по-късно.

Най-добре е да се изчака докато бебето навърши 18-24 месеца. Тогава храносмилателната система на детето е значително по-способна да се справи с трудния за разграждане протеин.

Според диетолозите глутенът не съдържа абсолютно никакви хранителни вещества, които са ценни за тялото. Той се води дори антинуриент, вещество, което отнема от хранителните вещества, които ние сме усвоили с други храни. Затова, според лекарите детския организъм няма нищо да загуби, ако се отложи въвеждането му.

Захранване с глутен около 6 месец

Някои педиатри се обявяват за по-ранно захранване с глутен – около 6 месец, като механизъм за намаляване на риска за отключване на алергия. Не се уточнява обаче, че евентуалният намален риск важи единствено за кърмени бебета, при които кърмата осигурява допълнителни храносмилателни ензими за разграждане на трудносмилаемия протеин, като едновременно с това укрепва и червата.

До захранването с глутен трябва да се избягват бял и пълнозърнест хляб, сухари, грахам, булгур, овес, ечемик и ръж, грис, кускус и макаронени изделия, както и всички продукти със съдържание на нишесте. Най-добре е да се въведе като нова храна с каша, пюре, сухари или бисквити. Това трябва да става плавно – от храни с ниско, към такива с високо съдържание на глутен – овес, ръж, ечемик, пшеница.

Ако искате да избегнете храни с глутен, гледайте внимателно етикетите, където трябва да е посочено съдържанието на продукта. Алтернативите са много – ориз, елда, киноа, амарант, просо, царевица, брашно нахут, безглутенови бисквити и солети, сурови ядки и картофи. Коментари