Какво трябва да знаем, когато пътуваме до Македония

Ако имате намерение да си подарите един незабравим уикенд извън България, не се двоумете много. Качвайте се на колата и потегляйте към Скопие. Какво трябва обаче да знаем за Македония? Скопие е столицата на Македония. Намира се на 230 км. от София. Една колкото позната, толкова и непозната за нас страна.

Ето и какво трябва да знаете, ако пътувате до Македония!

Македония е сред най-малките страни на Балканския полуостров след Косово и Черна Гора и едва през 1991 година е обявена за самостоятелна държава, излизайки с референдум от бивша Югославия.

Голяма част от жителите на страната живеят бедно и се препитават с някаква семейна търговия или земеделие. Част от мъжете в зряла възраст отдавна са мигрирали на запад, за да изхранват семействата си.

На път за Македония

На път за Скопие ще видите много схлупени къщички, затворени училища и лоши пътища, но в същото време и много красива природа. Магистралата до Скопие все още не е завършена, въпреки че е започнат строежът й. Въоръжете с търпение. Пътищата са тесни и криволичещи.

През гранично- пропусквателния пункт се минава както за два часа, така и за две минути. Всичко зависи от настроението на митничаря, който ви посреща. Длъжни сте да декларирате всичко, което не се смята за лична вещ. Ако сте с организиран превоз може и по-бързичко да станат нещата.

В Скопие

Но като ориентир – около три часа ще са ви необходими безпроблемно да пристигнете в Скопие. Внимавайте с паркирането там, защото на забранените за престой места на коли, глобите са доста солени. Има и платени паркинги, на които ако решите да останете до 15-ет минути, е безплатно.
Не карайте без колан и не говорете по телефона, не превишавайте скоростта. Служителите на реда няма да пропуснат да ви глобят.

Глобите в Македония

Не хвърляйте хартии, фасове, отпадъци, освен на местата, определени за тази цел. Нарушаването ще ви донесе глоба в размер на 50 евро. Всеки чужденец, който влиза в Македония и остане повече от 24 часа е длъжен да се регистрира в полицейския участък, освен ако не е настанен в хотел. Ако забравите да се регистрирате, когато напускате страната могат да ви глобят от 600 до 1 000 евро и да ви забранят да влизате в Македония за срок до 5 години.

В Македония може да отидете на лекар безплатно, само ако сте регистриран като изключително спешен случай, всичко останало се заплаща по определен от болницата ценоразпис.

В Македония се пътува само с лична карта или валиден международен паспорт. Македонската парична единица е денар. Един лев се обменя за около 30 денара.

Цените в Македония

Цените в Скопие са като в София, дори мъничко по-високи. Ако искате да хапнете и пийнете нещо с приятели на прословутата Скопска чаршия, ще ви излезе около 20-25 лв. на човек със салата, основно ястие, десерт и чаша вино. В някои заведения приемат и български левове. Задължително опитайте тамошната плескавица или скопско кебапче. Всяка кръчма носи своя уникален чар.

Хранителните стоки в магазините са с приблизителни цени като в България, но по-качествени. Дрехите, обувките и бялата техника са по-скъпи. В Скопие имат само един голям търговски център и един голям мол, но пък центърът на града е осеян със стотици малки магазинчета.

Македонците са приветливи хора. Винаги ще те упътят, ще си поговорят с теб, дори ще ти подарят нещо за спомен. Само не се наемайте да спорите с тях на тема история.

Забележителности в Македония

В Скопие от няколко години се изпълнява така наречения проект. „Скопие 2014“. Това е  проект на правителството, който включва изграждането на паметници на исторически личности, фонтани, скулптури и нови административни сгради в центъра на столицата. За построяването са изхарчени над 100 милиона. За историците това е една пародия на история, за македонците истина.

Огромната статуя на Александър Велики се извисява в центъра на града. Видно е, че в града са построени много паметници, разпръснати навсякъде в центъра – от цар Самуил, обявили го за македонски цар и самодържец, до братята Кирил и Методий, твърдейки отново, че са техни просветители.

Но по въпроса дали е редно да се строи, дори самите македонци са разделени. Те лично коментират, че не е правилно да се влагат толкова много пари в цялата тази грандомания, а хората на хемодиализа да пътуват по 100 км с раздрънкани линейки, защото само в Скопие има диализен център, който покрива радиус от 200 км.

Ако искате да си направите автомобилна разходка в центъра, може да си наемете малки туристически коли, които не са скъпи. Имате възможност да посетите и напълно безплатно къщата музей на Майка Тереза. На всяко ъгълче през есента може да си хапнете вкусни кестени на въглища и царевица на жар.

Внимавайте, защото от миналата година в Скопие има една много странна заповед, която забранява на всички чужди екскурзоводи да водят групите си. Ако имате желание да се запознаете с историята на Македония и паметниците на културата задължително трябва да наемете местен екскурзовод. Общинска полиция зорко следи дали има гидове, които не са техни и ги глобяват солено от 5 до 15 хиляди денара. Много български екскурзоводи са пропищели от подобно отношение.

Какво може да се види още в Скопие?

Столицата на Македония е разположена в долината на река Вардар. Старата и новата част на Скопие се свързва с Камен мост, който се е превърнал от години в символ на града.

Старата чаршия ще ви завладее със своя неповторим дух. Малки и тесни калдъръмени улички, автентичната възрожденска атмосфера, многовековни джамии и турска баня. Златари, обущари, майстори на медни съдове представят стоките си в автентично запазени работилници. В началото на чаршията е и Бит пазарът. Там спокойно може да си напазарувате всичко на поносими цени от зеленчуци до дрехи. Ако искате може да опитате от скопското кафе в някоя от близките сладкарници. Останалите турски бани са преобразени в галерии за съвременно изкуство.

Крепостта Кале се намира близо до центъра на града, но ако се качите ще имате възможност да видите отвисоко цялата столица. Източно от крепостта се намира църквата „Свети Спас”, в чийто двор в каменен саркофаг са положени тленните останки на Гоце Делчев.

Скопие, за съжаление е силно земетръсна зона и няколко пъти от създаването е напълно разрушаван. Последното силно земетресение е от 1963 г. Тогава 80% от сградите са разрушени и градът е изграден наново по проект на японския архитект Кензо Танге.

Има и още една причина да посетите Скопие. Само на 20 километра от града се намира невероятно красивия каньон Долна Матка. Не се чудете и на македонски звучи по същия начин – нелепо. Невероятно красивите скали наоколо са чудесни за практикуващите алпинизъм. На реката, е създадено трасе за състезания по спускане и слалом с каяци в бързи води. Районът е предпочитано място за отдих на столичани и гости на града. За рибарите пък е истински рай.

Коментари

супер, ще отидем до Македония

на балканите има и по-малки държави от Македония – Черна гора, Словения и Косово са по-малки

така е