Образованието в 8 различни държави по света

Учебната година започна във всички училища по света. Някъде съвсем скоро, а някъде вече е в разгара си. Заедно с учебната година започнаха и вечните спорове за образователната система. Някои родители са недоволни от голямото натоварване на децата, други че нямат никакво свободно време, но има и такива, които мислят, че детето трябва да бъде заето по цял ​​ден.

Решихме да проучим различните особености на образователния процес в училищата по целия свят, защото правилата и традициите на една страна могат да бъдат много полезни за друга. Да видим!

1 Образование в Холандия

Учебната година започва в края на август или началото на септември, в зависимост от региона. Учениците в Холандия, които не са навършили 10-години, не получават домашна работа. Преди да навършат 12-години не държат никакви изпити и тестове. Знанията се оценяват по 10-точкова система. За добра оценка се счита 6.

В холандски училища провеждат уроци по сексуално образование, опасностите, които дебнат при употреба на наркотици и алкохол. Учениците дори държат изпити и получават оценки. Отсъствията и закъснението в училище не се толерират. За системни отсъствия без основателна причина, училището има право да наложи глоба или да пусне жалба до социалните и те да задържат родителите под арест. За наказание тинейджърът ще трябва да участва в социално полезна дейност.

2. Образование в Германия

Учебната година основно започва през втората седмица на септември (плюс или минус 1-3 седмици). В Германия учениците получават оценки след 3-ти клас (и то ако родителите са съгласни), след 4 клас оценките са задължителни. Имат 6-точкова система: Най-високата оценка е 1, най-лошата 6.

След като завършат основното училище, в зависимост от способностите и желанията на децата и техните родители, те се разделят на групи. Някои се записват в основното училище, други в реална гимназия, трети в профилирана гимназия. След като завършат основното училище децата имат право да продължат в професионално училище или пък да започнат работа, например като шофьор или продавач. Само завършилите, така нареченото при тях „истинско“ училище, могат да се запишат в професионален колеж или да продължат обучението си в гимназия. Гимназията отваря вратите към университетите.

В междучасията децата задължително излизат на чист въздух в двора (има детска площадка във всяко училище). В Германия учениците задължително се учат как да карат колело по правилата. Децата дори преминават полицейски изпит и чак тогава получават специална книжка, с която имат право да карат велосипед.

3. Образование в Северна Корея

Учебната година започва на 1 април. Първият семестър продължава до 31 юли. Вторият семестър започва на 1 септември и завършва на 31 декември. Училищното образование в КНДР е моделирано по съветската образователна система. В допълнение към основните предмети учениците се провеждат политически курсове като „Комунистически морал“, „Политиката на комунистическата партия“ или „Живота на великия Ким Ир Сен“.

На 10-годишна възраст децата в Северна Корея трябва да се присъединят към Съюза на децата (структура, подобна на пионерите в СССР). Първо се приемат отличниците, после тези със среден успех и накрая останалите. Членовете на Съюза носят червени връзки. В Северна Корея все още е прието учениците да помагат на държавата с доброволна работа в селското стопанство или строителство. Най-необичайната екскурзия, според спомените на бившите ученици, е екскурзия, в която са наблюдавали изпълнение на смъртно наказание

4.Образование в Южна Корея

Първият срок започва на 1 март, а вторият – в края на август. Всеки ученик в корейско училище задължително получава сериен номер. Това е номер в класа, номера в групата и номера на ученика по дневник. Списъкът на учениците в Корея не е съставен по азбучен ред, както сме свикнали, а по дата на раждане. За да се гарантират равни права в образованието учениците и учителите се разместват по класове всяка година.

Корейските ученици, които завършват началната степен на образование, се подготвят много сериозно за заключителния изпит. Заради него учениците в гимназията посещават училище 5 дни в седмицата, понякога до 22-23.00 часа през нощта. И през уикендите трупат знания в кръжоци, в които им помагат преподавателите.

В навечерието на изпита храмовете в Южна Корея са препълнени с родителите, които горещо се молят децата им да преминат изпита. В деня на изпита, пътищата са блокирани, за да не закъсняват поради задръствания. Полетите на самолетите са забранени, така че техният шум да не отвлича вниманието на учениците.

5 Образование в Швейцария

Учебната година, в зависимост от кантона, започва в средата на август или началото на септември. Преди да отиде на училище, психологът разговаря с детето, за да оцени психологическата му зрялост. Ако реши, че детето още не е готово да ходи на училище, съветва родителите да изчакат една-две години.

В швейцарските училища, в допълнение към психолога, има и зъболекар. Услугите му се заплащат изцяло от държавата. На учениците е строго забранено да носят смартфони в училище. Нямат право, без да е спешно, да излизат до тоалетна или да си пазаруват в лавката. В класната стая, ако учениците искат думата, не повдигат ръка, а пръст.

6. Образование в България

Учебната годината в България започва от 15 септември. От 6 до 14-годишна възраст училището е задължително, след 8-ти клас подрастващите подават документи за обучение в гимназия или посещават техническите училища, за да получат средно специално образование. Училищата имат а 6-точкова система за оценяване, при която най-добрата оценка е шест.

Домашните са много и винаги се пишат вкъщи. Децата често ходят на частни уроци, тъй като знанията в училище не са достатъчни, за да продължат напред. Училищата в България се различават не по брой, а по имена, дадени в чест на известни личности например „Професор Константин Гълбов“, „Мигел де Сервантес“, „Константин Кирил Философ“.

7. Образование в Бали 

Учебната година тук започва в средата на юли. Лятната ваканция продължава един месец. В Бали „Денят на знанието“ се празнува, когато започва и новата учебна година, но и на всеки 210 дни. Денят на знанието винаги се пада в събота. На този ден балийците почитат богинята на знанието и мъдростта. Учениците пеят песни и танцуват.

Училищата в Бали задължават учениците да носят една и съща униформа. В по-ниските класове обикновено е в червено, в по-високите в синьо. Ако има празниците те носят връзки и цветни шапки. Имената на децата в Бали не са много разнообразни. Те се дават в зависимост от реда на детето в семейството.

Първородното момиче се казва – Ваян, момчето – Путу. Второто дете е Мади или Кадек, третото е Ньоман или Коман, четвъртото е Кетут, независимо дали е момче или момиче. Петото дете се нарича същото като първото и после в кръг. За да не се объркват учителите в училищата, те дават на всяко дете прякор, например „Синът на месаря ​​от Легиан“ или „Дъщерята на скулптора от Убуд“.

8. Образование в Чехия

Академична година стартира от 1 септември. В по-ниските степени в чешките училища оценки почти не се пишат. В средните имат 5-точкова система. Тук най-високият резултат – 1, а най-ниският – 5. Ваканциите в училище са 2 пъти годишно. През лятото и през зимата.

През лятото всяко училище организира лагери, по това време се провеждат и двумесечни курсове за безплатна подготовка на ученици, които искат да продължат образованието си във висше училище. През зимата пък има задължителен зимен курс в средното училище, тогава учениците посещават планината, за да се научат как да карат ски. В Чешката република, класическите танци са на почит, има много училища, в които се преподават танци.

Ти в кое училище би изпратил детето си? Коментари