Овулация без загадки

Решили сте, че е време да станете майка и обсъждате с партньора си бъдещото зачеване. Е тогава сте наясно, че е ключовата дума е овулация. Какво знаем за овулацията и какво не знаем за нея, кои са фазите на овулацията и как да изчислим кога са плодовитите ни дни?

В менструалния цикъл на всяка една жена има специален ден, когато вероятността да забременее е най-висока – това е денят на овулацията.

Още от самото раждането в яйчниците на всяко момиче има близо милион яйцеклетки. Тези от тях, които доживяват до времето на половото съзряване са посветени на задачата да създадат нов живот. От момента на първата менструация всеки месец една от тези яйцеклетки съзрява и напуска яйчниците, чакайки да бъде оплодена.

Цикъл и овулация

Пред-овулация (фоликуларна фаза)
Овулация (овулаторна фаза)
Пост-овулация (лутеална фаза)

Как да разберем, кога сме в овулация?

Овулационен калкулатор (Овулационен календар)
Измерване базалната температура
Следене на цервикалната слуз
Фоликулометрия (ехография на яйчниците)
Тест за овулация


Липса на овулация
Билки за овулация и зачеване
Калкулатор за бременност (термин)


Цикъл и овулация

Менструалният цикъл при всяка жена е с различна продължителност и времетраенето му е средно между 28-32 дена, като в редки случаи може да бъде и по-дълъг или по-кратък. Не винаги цикълът при жените може да се изчисли точно, също така може да има и промени в дължината му. Това, което се счита за нормално при някои жени, не се отнася за други.

Разликата в продължителността на цикъла като правило се определя от периода преди овулацията, така наречената фоликулярна фаза.

Пред-овулация (фоликуларна фаза)

Когато започва цикълът нивото на естроген е ниско и това стимулира хипоталамуса да отделя лутеинизиращия хормон LH. От своя страна LH действа на хипофизата и се засилва отделянето на фоликулостимулиращия хормон FSH и води до повишаване производството на естроген.

Фоликулите представляват малки мехурчета пълни с течност, всяко от които съдържа една несъзряла яйцеклетка. FSH стимулира съзряването на няколко фоликула, като по време на процеса един от тях става „доминантен“ и в него се развива напълно съзряла яйцеклетка.

Овулация (овулаторна фаза)

Нивото на естроген в организма непрекъснато нараства и в един момент това довежда до рязко покачване на хормона LH, наречено овулационен пик на LH. Този LH пик води до разкъсване на доминантния фоликул и съзрялата яйцеклетка излиза от него по пътя си през фалопиевите тръби към матката. Точно този процес се нарича овулация.

В същото време нарастващото ниво на естрогена предизвиква насищане на матката с кръв и хранителни вещества. Така в случай на зачатие оплодената яйцеклетка има всички условия за растеж и развитие.

След освобождаването си яйцеклетката се предвижва по фалопиевите тръби към матката. Нейният жизнен цикъл е около едно денонощие. От своя страна сперматозоидите живеят между 3 и 5 дена. Това означава, че дните непосредствено преди овулацията са най-фертилни и тогава е най висок шанса за забременяване.

Признаци за настъпването на овулация: Много жени смятат, че овулацията настъпва на 14 ден от цикъла им, но това е чисто усреднена стойност и като правило при повечето жени овулацията е в друг ден. Денят на овулацията може да се променя от цикъл на цикъл.

Рязкото повишаване на естрогена ден-два преди овулацията води до силен емоционален и физически подем. Жената се чувства по-сексапилна и уверена в себе си. Според твърденията на някои жени, те изпитват спазъм по време на овулацията, а при други няма никакви признаци.

Овулация и вагинален секрет: Сигурно сте забелязали, че преди да настъпи овулацията се отделя леко лепкав секрет, който наподобява на суров белтък. Цервикалният секрет осигурява за няколко дни идеална среда за оцеляване и предвижване на сперматозоидите.

Пост-овулация (лутеална фаза)

Веднага след овулацията фоликулът се превръща в така нареченото жълто тяло (корпус лутеум). От тук идва и името на тази фаза – лутеална. Веднага след като се превърне в корпус лутеум, фоликулът започва да изработва хормона прогестерон. Прогестеронът прави вътрешната стена на матката пореста и я подготвя за имплантация на оплодената яйцеклетка.

Подготовка за следващата менструация

Ако яйцеклетката не е била оплодена и няма зачатие празният фоликул в яйчника се свива и нивата на естрогена и прогестерона рязко спадат. Поради липса на необходимите хормони, които да я стимулират нарастналата вътрешна обвивка на матката започва да се отделя и организмът я изхвърля. Така започва следващия цикъл и идва менструацията.

Тест за овулация и калкулатор бременност

Как да разберем, кога сме в овулация?

Овулационен калкулатор (Овулационен календар)
Измерване базалната температура
Следене на цервикалната слуз
Фоликулометрия (ехография на яйчниците)
Тест за овулация


Овулационен калкулатор (Овулационен календар)

Ако имате постоянен цикъл, може да използвате нашия калкулатор, който ще изчисли следващата овулация и най-добрите дни за зачеване.

Овулационен калкулатор

Изберете първия ден на последната Ви менструация
Изберете нормалната продължителност на Вашия менструален цикъл

Измерване базалната температура

Друг традиционен метод е да си водите календар на базалната температура. Това е най-ниската точка на телесната температура, когато вашето тяло е в покой.

Всяка сутрин, веднага след събуждане и преди всякаква физическа активност правете измерване на базалната си температура. Най-точни стойности се отчитат при ректално измерване (през ануса), следвани от тези при вагинално, а с данните най-ниска достоверност са при орално.

Обикновено след края на менструацията базалната температура е в границите на 36.6–36.9° по целзий. Точно преди овулацията стойността леко се понижава. В момента, когато яйцеклетката се отдели увеличеното количество прогестерон предизвиква покачване до 37.0–37.3° и се задържа така до следващата менструация.

ФАЗИ НА МЕНСТРУАЛНИЯ ЦИКЪЛ

От таблицата сравнително добре се вижда как хормоните се разминават в различните фази, което обуславя и преобладаването на определени процеси в различните фази, движещи се от съотношенията Естроген/Прогестерон.

Фазите, през които минава една жена са:

Менструален цикъл – от ден 1 на кървенето до ден 4
Ранна Фоликулярна – от ден 1 на кървене до ден 7
Късна Фоликулярна – от ден 8 до края на овулацията
Овулация – от ден 13 до ден 16
Средна Лутеална – от първия ден след овулацията или горе долу на 17-я до 23-я ден
Късна Лутеална – от 24 ден до средно от 28 – 33-я ден, в зависимост кога ще започне кървенето.

Има сериозни научни изследвания, които разглеждат тази концепция и доказват, че жените могат да увеличат своята сила и мускулна маса като базират изцяло хранителната си и тренировъчна програма на промените, които настъпват в телата им в периода от 22 – 33 дни.

 

Следене на цервикалната слуз

Отделянето на цервикалния секрет също е признак за фазите на овулаторния цикъл. След като менструацията ви свърши ежедневно проверявайте секрета във външните полови органи (вулвата). По този начин може сами да прецените, кога е настъпила овулацията и да установите фертилния си пик.

След приключване на менструацията повишаването на количеството естроген в организма води до отделянето на изобилни количества цервикална слуз, която е водниста и почти прозрачна.

След като настъпи овулацията организмът започва да произвежда прогестерон и отделянето на цервикален секрет намалява, като същевременно той става по-гъст и лепкав.

Фоликулометрия (ехография на яйчниците)

За да се постигнат достоверни резултати при този процес ехографията на яйчниците трябва да се прави през почти целия менструален цикъл. Трябва да знаете, че стандартният ехографски преглед през коремната стена не е подходящ за използване при фоликулометрия и задължително трябва да се прави вагинална ехография.

В при първия преглед, около осмия-деветия ден след края на менструацията при ехографията в яйчниците се наблюдават няколко фоликула с приблизително еднаква големина.

След това, между десетия и шестнадесетия ден един от фоликулите рязко увеличава големината си от 1 мм до 20 мм. Това е сигурен признак за скорошна овулация.

Ако овулацията е настъпила то доминантния фоликул се пука, течността от него изчезва и той губи сферичната си форма. Стената ми се удебелява и то той се превръща в жълто тяло (корпус лутеум).

Тест за овулация

Безспорно един от най-точните начини за определяне на овулацията са овулационните тестове, които може да се закупят от всяка аптека. Тези тестове се базират върху нивото на лутеинизиращия хормон LH в урината. Покачването на естогена точно преди овулацията предизвиква овулационен пик на хормона LH.

Тестът за овулация се прави ежедневно в продължение на няколко дни по-средата на цикъла, като се следи за момента, в който нивото на LH е най-високо. Това се разбира от ярката втора чертичка на теста – след този момент овулацията ще настъпи в рамките на 16-28 часа.

Шансът за зачеване е най-голям, ако половият акт се състои в рамките на няколко часа преди и не по-късно от 32 часа след теста.

Липса на овулация

Според статистиката приблизително 30% от случаите на безплодие са причинени от липсата на овулация. Причините за нея могат да бъдат най-разнообразни.

Дълъг период на прием контрацептиви, нарушаващи хормоналния баланс може да потиска отделянето на яйцеклетки, стрес, поликистозни яйчници, високи нива на тестостерон. В повечето случаи тези проблеми се решават с подходящо лечение.

Факти за овулацията

1.Жените се раждат с общия брой яйцеклетки, които обаче никога няма да имат в живота си в зряла възраст. Новороденото момиченце се ражда с 1-2 милиона неузрели яйцеклетки в яйчниците. От юношеството половината от тях се абсорбират от яйчниците. Само около 300-500 от тях се превръщат в узрели яйцеклетки.

2. Противозачатъчните хапчета предотвратява овулацията. Хормоните, които се съдържат в хапчета за контрол на раждаемостта – естроген и прогестин, пазят яйцеклетките от напускане на яйчника. Ако няма освободена яйцеклетка, сперматозоиди няма какво да оплодят.

3. Овулацията променя много поведението на една жена: от това, което тя облича, до типа мъже, които я привличат. По време на овулация женското тяло търси и се опитва да привлече най-здравата, най-мъжествената половинка с надежда, че така ще се появят здрави и силни бебета. Като цяло, това се случва, като жените се стараят да изглеждат женствено.

4.По време на овулация обонянието се усилва. При овулация жените са много по-чувствителни към миризмите, особено към мускус и мъжките феромони андтростерон и андростенон. Това би им било от ползва да „надушат” потенциалния си партньор.

 

Билки за овулация и зачеване

Още от древни времена лечителите са използвали различни билки като помощно средство за зачеване. Съдържащите се в тях фитохормони помагат за регулиране на хормоналния дисбаланс и създават условия за нормална овулация.

Според народната медицина приемът на такива билкови продукти през първите две седмици след менструацията увеличава значително шансовете за зачеване. Препоръчителни са чайове и отвари, съдържащи салвия, женско биле и горицвет.

  • Живовлек (Plantaginis Lanceolatae): 1 супена лъжица от билката се залива с 500 мл вряла вода и се вари 5 минути. Съдът се покрива с капак и се оставя престои един час. Отварата се прецежда и се консумира по една супена лъжица три пъти дневно.
  • Градински чай, Салвия (Salvia officinalis): 1 чаена лъжица салвия се попарва 250 мл вряла вода и се оставя да престои около час. Пие се три пъти дневно преди хранене.
  • Горицвет, Жълт божур (Adonis): 1 супена лъжица от билката се попарва с 250 мл гореща вода. Оставя се да престои два часа, прецежда се и се пие 3 пъти на дневно.
  • Витекс, Аврамово дърво (Vitex agnus-castus): При някои жени недостигът на прогестерон може да възпрепятства имплантацията на оплодената яйцеклетка, въпреки че имат пълноценна овулация. Билката Витекс въздейства върху хипофизата и стимулира производството на прогестерон. Билката удължава лутеалната фаза и не се препоръчва употребата й от жени с прекалено дълъг менструален цикъл. Витексът не расте у нас и се приема под формата на готови екстракти и таблетки.
  • Бял равнец (Achillea millefolium): Чаят от бял равнец също стимулира производството на прогестерон. Една чаена лъжичка с връхче цветове от бял равнец се попарва с 250 мл вряща вода. Оставя се да изстине прецежда се и се пие сутрин на гладно.

В заключение можем да кажем, че за да определелите кога са вашите плодовити дни, няма нужда ежемесечно да ходите на скъпи ехографски изследвани или постоянно си купувате тестове за овулация. При жените с редовен цикъл овулацията настъпва приблизително по едно и също време на всеки цикъл.

За това просто в продължение на няколко цикъла следете овулацията си с някой от изброените методи и се научете правилно да определяте този вълшебен ден. В бъдеще ще свикнете да се доверявате на усещанията си и след един тест за застраховка смело да действате по въпроса бебе.

Екипът на Осата искрено Ви пожелава този път да завърши с така желаната бременност и щастливо майчинство.

Ако сте заченали успешно, може да изчислите приблизителната дата на термина си с нашия калкулатор за бременност.

Калкулатор за бременност (термин)

Изберете първия ден на последната Ви менструация
Изберете нормалната продължителност на Вашия менструален цикъл Коментари