С бебе на море – защо не?

Високите температури вече ни карат да мечтаем за прохлада и морски бриз. С бебе на море – едно приключение, което поражда толкова въпроси. Могат ли семействата с малко дете да планират почивка на море и каква е минималната възраст, на която е безопасно бебето да отиде за първи път на плаж?

С бебе на море – каква е минималната възраст?

Според някои специалисти долната граница да отидете с бебе на море е 6 месеца. Но с уговорката да не се ходи на плаж, а да се правят разходки в морската градина под сянката на дърветата.

Причината е, че на пясъчната ивица има голяма опасност от изгаряне, обезводняване, стомашно – чревни инфекции. За да заведете детето на плаж, то трябва да е поне на 9 месеца, а престоят да бъде максимум 10 дни.

Няколко по-дълги уикенда в рамките на 2-3 дни не е добър вариант, категорични са педиатрите. Смяната на климата е фактор, който изисква адаптация. Когато пребиваването е твърде кратко малките деца лесно се разболяват и са податливи на инфекции.

Преход от домашна обстановка към плаж?

Лекарите препоръчват плавен преход. През първите три дни, предназначени за приспособяване към новите условия, режимът и начинът на живот трябва да останат същите както в домашна обстановка – разходки, хранене, спане. В този период не се ходи на плаж.

Следващите три дни посетете плажа, подходящите часове са преди 11.00 и след 16. 00 часа. Детето задължително трябва да е под чадъра. Първоначално може носи дрешка, която после да съблечете.

Добра идея е да го сложите в надуваемо басейнче в морска вода, затоплена от слънчевите лъчи. След адаптацията през оставащите дни може да сте спокойни и да потопите за кратко бебето в морето.

Защита от слънцето?

Особено важен е изборът на слънцезащитен крем. Той трябва да е с висок фактор на предпазване от UV лъчите и е желателно да го купите от аптеката, за да сте сигурни за качеството му. Той се нанася през два часа, както и след всяко къпане в морето или басейна.

С половин чаена лъжичка от него се маже всяка ръка, лицето и шията. По една чаена лъжичка за корема, за гърба и за всяко краче. Ако слагате по-малко крем, фотозащитата няма да има оптимален ефект и нежната детска кожа бързо ще изгори.

Следването на простичките правила за адаптация и за предпазване от вредните слънчеви лъчи ви гарантира почти 100 процентово, че ще изкарате хубава почивка и няма да се налага да лекувате болно дете. Основна и често допускана от родителите грешка, че още първия ден отиват на плаж и къпят бебето в морето.

Каляване на детския организъм

За да закалите неукрепналия организъм на детето, е препоръчително да идете на планина, най-добре със средна надморска височина. За алергичните бебета /например с атопичен дерматит/, планинските курорти са по-безопасно място в сравнение с морските.

Според специалистите 10 дена с бебе на море и 10 дена на планина идеално стимулират имунитета. Не по-малко значение има и пребиваването в обстановка, по-различна от домашната, тъй като промяната подпомага нервно-психическото развитие. Коментари