Спонтанен аборт – митове и превенция

Преждевременния аборт е нещо много тежко, лично и същевременно глобално. Всяка жена очаква с трепет появата на малкото си съкровище, докато не се случи едно от най-лошите неща в живота й, да го загуби.

Около аборта, които се появява внезапно витаят много митове, научни изследвания и догадки. Но до момента няма категорична и ясна причина, защо, как и по какви причини се появява той. Внезапната загуба на бебето до 20-та седмица от бременността е много често срещано явление.

Дори сутрешното неразположение, гаденето и нуждата да си хапнем нещо сладко, не се среща толкова често, колкото преждевременния аборт. Звучи доста зловещо нали? Говорейки в цифри, около 30% от жените губят плода, дори преди да разберат, че са бременни. А 15% от потвърдените бременности завършват с внезапен аборт.

Един от начините да се предпазим от внезапния аборт и да го разпознаем, е именно да знаем рисковите фактори причиняващи го. Да разпознаем симптомите му и ако можем евентуално да го предотвратим.

Жени застрашени от помятане!

Един от митовете за преждевременния аборт е, че жените в напреднала детеродна възраст или тези забременели много млади са единствените рискови групи. Всъщност реално погледнато всяка една жена е под риск от помятане в тези първи 20 седмици от бременността си.

Независимо от глобалността и всеобхватността на проблема има групи жени, които най-много са застрашени от помятане. Това са бременните с наднормено или ниско тегло, жените с високо кръвно налягане и тези болни от диабет, пушачките и пиещите алкохол преди и след забременяването.

Превенция при застрашените групи

Тези групи жени са силно рискови, когато са бременни трябва да са под специално наблюдение и да спазват определени режими. Например наднорменото и ниското тегло се регулират с подходяща здравословна диета, с комплекси от физически дейности, съобразени със състоянието и водене на дневник за килограмите и наддаването.

Болестните състояния, като диабет и високо кръвно налягане трябва да се следят ежедневно. И отново добрата физическа активност и подходящ хранителен режим е оптималното и дълготрайно решение. Относно въпроса за пушенето и пиенето, всяка бременна трябва да превъзмогне тези си вредни навици, дори и това да е само за периода на бременността си.

Въпреки, че на думи да кажем това е много лесно, то рисковите групи в действителност трудно превъзмогват навиците си. Макар че, каква по-силна мотивация може да има от това да дариш живот! Загубата на плода идва изведнъж, понякога без предупредителни знаци и без видими причини. Именно затова тази загуба е толкова тежка и оказва такова голямо психическо въздействие върху всяка една жена, дори и тя да не си го признава!

Какво да направим, когато усетим, че губим бебето!

За съжаление, колкото и съвети да дадем те няма да проработят за всички и в никакъв случай не са универсални за всеки един преждевременен аборт. Жестоката истина е, че преждевременния аборт е изключително непредвидимо събитие, колкото и рискови групи и фактори да ви изреждаме.

Може да имате идеалната бременност и в един момент да усетите внезапно неразположение. Обикновено според данни на около 80% от загубилите внезапно бебето си, спонтанният аборт започва така. Неразположението е свързано с остра болка ниско в коремната област. В повечето случаи се появява и кръвотечение. Дали то ще е едно петно или по-обилно кръвотечение, отново е строго индивидуално.

Цветна бременност или помятане

Може много лесно бременната да сбърка цветна бременност с внезапен аборт или обратното. Цветната бременност е също феномен донякъде. Въпреки, че причините за нея са известни, то не може да се предвиди, на кой, кога и защо ще се случи тя. Други знаци за предстоящ или вече фактически аборт са намалената активност на плода в утробата ви и промяна в симптомите на нормалната бременност.

Тези два фактора са много противоречиви. Бременните с първа рожба въобще не могат да усетят движенията на бебето в тези първи 20 седмици. Тялото им няма необходимия опит да разпознава тези едвам доловими леки движения на плода. Относно протичането на бременността и нейния нормален цикъл, всяка бременност е толкова индивидуална, че дори лекар трудно отсява симптомите на тревожност от истинските тревожни фактори.

Как да реагираме

От всичко казано до тук става ясно, че един аборт е много непредсказуем и донякъде труден за овладяване. Какво да направите, когато евентуално усетите неразположение водещо до преждевременния аборт?

Ето още един мит да останете максимално неподвижни. Да лекарите съветват при болки, кръвотечение и други симптоми на неразположение да останете неподвижни. Истината е, че ако аборта е силен, внезапен и остър и лежането не може да го предотврати.

То се препоръчва с цел да се успокои максимално матката и да не прави контрактиращи движения. Но за съжаления едни внезапни контракции не могат да бъдат спрени от лежането.

Така, че единственото, което можете да направите, ако усетите наченки на внезапен аборт е да се успокоите максимално, да се обадите на доктора наблюдаващ бременността ви, да легнете и да разчитате на природата да спаси детето ви, като отложи за малко силата на симптомите, докато лекарите дойдат и евентуално овладеят симптомите.

Популярни митове за симптомите на преждевременния аборт.

Кървене – по правило се смята, че кървенето е първия и универсалния знак за един аборт. Но съвсем не е така. Изследване в областта сочи, че повече от 30% от бременните кървят по време на бременност и това не винаги води до аборт! Причините за кървене по време на бременността могат да са много, като някои от тях са тревожни други не, но определено кървенето не означава непременно аборт!

Болки ниско в коремната област – болката е мит, които съпътства активно ранната бременност. По времето, когато сте най-застрашени от аборт в тези първи 20 седмици на бременността, най-много усещате и болка от разтягане, разпъване и адаптация на матката си към растящият във вас плод.

Така е много трудно да определите понякога разкъсващата ви или тъпа болка, дали е знак за аборт или знак, че матката ви се разтяга. Болката освен ниско в корема, може да е в областта на кръста отзад. Може да е временна и силна или по-продължителна и тъпа. Когато е придружена с кървене обаче, може би става въпрос за преждевременния аборт!

Още митове за спонтанния аборт

Ниска активност на бебето ви. Много бъдещи майки си мислят, че аборта през първия триместър е свързан с това, че не усещат бебето им да се движи. Всъщност това въобще не е така. Този симптом е по-адекватен за абортите, през късния период на бременността, след 6-я месец.

В ранна бременност бебето ви е прекалено малко и много малко опитни бременни могат да го усетят, как се движи. Докато в напреднала бременност, ако усетите че бебето ви се движи по-малко от обикновено или въобще не го усещате да се движи, то това е сигурен знак за тревога и може би знак за аборт.

Променени симптоми на бременността. Според някои лекари променени симптоми на бременността, като изчезване на гаденето, сутрешната отпадналост и напрежението в гърдите и то изведнъж, през 2-я триместър е свързано с индикации за аборт.

Това засега е мит, защото може да се дължи на внезапна адаптация към процеса на бременността. Или от друга страна наистина да е свързано с аборт, поради ниски хормонални нива. Дори и кръвен тест би доказал трудно това твърдение!

За съжаление, както вече много пъти споменахме, няма универсален и доказан сигурен индикатор за преждевременния аборт. Поредицата от фактори, при някои жени са едни, при други съвсем различни! Явлението идва изведнъж и доста пъти е необратимо. Превенцията му до момента се основава на отхвърлянето на вредните навици и изграждането на полезни такива. Така, че целия процес на преждевременния аборт си остава един неразкрит мит. Коментари