Уникалните свойства на стволовите клетки

Дали да замразите стволови клетки на бебето е въпрос на личен избор, но и въпрос на възможност и финанси. Наистина ли си струва цената, която ще заплатите или процедурата е просто поредната ниша, от която медицинската индустрия се опитва да спечели милиони? Възможно ли е обаче в даден момент стволовите клетки да се окажат жизненоважни за детето ви?

Темата замразяване на стволови клетки – „за“ и „против“ продължава да се дебатира и досега не се е стигнало до еднозначен отговор. Изборът е в ръцете на родителя.

Стволови клетки – що е то?

Стволовите клетки не са специализирани за нещо конкретно, а имат уникалната функция да се преобразуват в многоклетъчни линии, в зависимост от това каква е конкретната нужда на тялото. Или простичко казано те се преобразуват от стволови клетки в точно това, от което се нуждаем в момента. По този начин имат функцията да служат, като резервен вариант за лечение на редица заболявания.

Замразяване на стволови клетки – плюсове и минуси?

Практиката за замразяване на стволови клети доби голяма популярност в чужбина през последното десетилетие на 20 век, но от няколко години придобива все по-голяма популярност и в България. Със сигурност замразяването на стволови клетки, не е нещо, което ще нанесе вред на вас или на бебето ви, но крайното решение дали да замразите често се свърза с финансовата страна на въпроса. В България процедурата не е никак евтина. Тя варира между 3 и 6 хиляди. Отделно сте задължени да плащате годишна такса, която е в района на 300 лв. за съхраняване. Периодът на съхранение на стволови клети е обикновено 20-25 години.

Преди години имаше подета инициатива за абсолютно безплатно вземане и съхраняване на стволови клетки. В замяна обаче майката е длъжна да даде своето съгласие, че биологичният материал, взет от детето й, може да бъде използван и за други цели. В случай на необходимост клетките да се ползват за лечение на пациенти, които страдат от анемия, левкимия, диабет, рак и редица други заболявания.

Най-ценни според учените са стволовите клетки взети от кръв или пъпната връв. Това е така, защото при едно бъдещо използване не съществува никакъв риск от отхвърляне и те са на 100% съвместими с бебето, 50% с родителите и 25% с братя и сестри.Бебето по никакъв начин не е застрашено при взимането на биологичен материал от пъпната връв. Инвазията се извършва непосредствено след раждане.

Колко дълго могат да се съхраняват стволовите клетки?

Данните, които публикува екипа на проф. Хал Броксмайер (първият, замразил кръв от пъпна връв), твърди, че стволовите клетки имат живот 20-25 години.

От какво зависи какъв брой стволови клетки ще бъдат съхранени в пробата?

Според европейските директиви във всяка проба, най-малко 50% от изброените клетки трябва да бъдат жизнеспособни.

Съхранение

Стволовите клетките могат да се съхраняват единствено в течен азот и то при температура от -196 градуса. Само при тази условия запазват жизнеспособността си за практически неограничен период от време.

За или против съхранението им?

В световен мащаб интересът към опитите със стволови клетки нараства с всеки изминал ден. Учените от своя страна твърдят, че това е бъдещето за справяне с редица неизлечими болести, затова ние сме с две ръце за съхранението им. Да се надяваме, че ползите от тях тепърва ще нарастват. Коментари