8 вреди за децата от прекалено гледане на анимационни филми

Статистиката сочи, че голяма част от децата между 2 и 5 години прекарват пред телевизора повече от 5 часа всеки ден. В същото време децата от 6 до 11 години гледат анимации около 4 часа. 70% от тях дори имат собствен телевизор, поставен в детската стая. И повече от половината родители никога не проверяват какво гледа детето. Причината е прозаична: много по-лесно е да оставим детето пред телевизора или таблета и да отдъхнем, необезпокоявани от никого.

Затова Bright Side предостави изследване, от което да разберем какви могат да са последствията. До какво може да доведе липсата на контрол върху телевизионното съдържание и как може да се отрази на младите зрители. Не е обнадеждаващо, повярвайте!

1. Децата от 1 до 3 години не бива да гледат телевизия 

До около 3-годишна възраст мозъкът на детето е така подреден, че принцип не му пука какво да гледа. Ако включите филми, той ще ги гледа. Ако му покажете предаване за животни, той ще го гледа. Съдържанието в тази възраст изобщо не е важно – важно е нещо да се движи на екрана и да се случва.

Ако дете на тази възраст гледа телевизия твърде често, може да се пристрасти. Ако няма нещо на екрана, което да се движи и да сменя картини, детето няма да може да се съсредоточи и ще нервничи. Това е една от причините на децата под 3 години да не се препоръчват да гледат филми, програми, видеоклипове и т.н.

2. Детето постоянно иска да подражава на някого

Детският мозък непрекъснато търси нещо ново – затова децата буквално забиват в анимационни филми. Добре написан сценарий, подходящи саундтраци, красиви визуални ефекти – всичко това допринася за факта, че детето започва да се идентифицира с някой от героите във филма. Подсъзнателно или съзнателно той имитира характер: действа по начина, по който говори героя, жестове и дори се облича така.

Родител споделя в изследването как детето им расте с висококачествени пълнометражни анимационни филми на Pixar и Disney и нямали проблеми. По друг начини стоели нещата, когато попада на „Маша и Мечока“. Близките забелязали, че момичето се държи като тази Маша: бие се, кара се, прави пакости, тръшка се, чупи, дори се крие. Тя живее във филма. И родителите са чувстват като Мечката – измислят нови наказания. А е само на 3 години

3. Много анимационни филми, пуснати с надпис „семеен филм“, всъщност са само за възрастни

Днес излизат огромен брой филми с надпис „семеен филм“. Причината е ясна – така се увеличава целевата аудитория на продукта. Обаче в такива филми твърде често вицовете за възрастни карат децата да кипят от страсти и да се превъзбуждат. Детето не разбира смисъла, но подсъзнателно възприема такъв модел на поведение. Преди да гледате заедно семеен филм, преценете дали отговаря на тези критерии. Ето и диалог от детски филм:

Видели дивак в гората. Разговорът продължава така:

– Какво пържите там?
– Шишчета.
„Днес някой видя ли Нюша, тя е изчезнала?“

4. Динамичните филми да деца с бърза смяна на кадрите, могат само да навредят

Някои съвременни анимации като Spider-Man, Ben-10 и други се характеризират с много бърза смяна на епизодите. Поради това детето дори не е в състояние да запомни сюжета, да не говорим за неговото преразказване. Такова съдържание е напълно неинформативно и затова не се препоръчва за гледане.

През 2011 г. уважавано медицинско списание публикува статия, озаглавена „Ефектът от бързите анимации“, в която се говори за този експеримент. Специалистите изследваха как „бързите“ анимации влияят върху паметта и концентрацията на вниманието на младите зрители.

60 деца бяха разделени в 3 групи. Първата група гледаше Спондж Боб, втората група рисуваше с моливи, а третата група се наслаждаваше на образователния анимационен сериал Caillou. След 9 минути децата бяха помолени да направят няколко прости теста. Оказа се, че онези момчета, които гледали Спондж Боб, вниманието и концентрацията значително са намалели, в сравнение с другите две групи. В същото време няма разлика между онези, които рисуват, и онези, които са гледали образователните филми. Учените стигнаха до заключението,, че неестествено бързата смяна на персонажите, е стрес за мозъка.

Освен това някои експертите предполагат, че част от децата могат да развият симптоми на ADHD.

И друг вариант. На децата се показват различни филми.. Когато децата гледат модерни такива като „Маша и мечока“, те седят пред екрана с отворени уста, без да свалят очи. Но когато накрая са помолени да преразкажат това, което току-що са видели, никой не може да свърже две думи.

5. След всяко гледане на анимации по-добре попитайте детето какво е научило. В противен случай може да има непредвидими последици.

В много анимационни филми има доза агресия ( спомнете си „Том и Джери“: Том е бит с бухалка, краката му са приковани и т.н.). И тук възниква когнитивен дисонанс. Родителите убеждават детето, че не можете да се бие с други хора, но във филмите това се случва. И ситуацията на боя дори изглежда смешна. Възможно е детето само да поиска да провери на практика дали е вярно. Ако бие другите или не се подчинява на възрастните дали ще е толкова смешно, колкото изглежда на екрана.

Затова има смисъл да поискате от детето да сподели, след анимацията, какво е разбрал. Първо, по този начин ще помогнете на вашето дете да развие аналитични умения. И второ, ще можете да коригирате изводите му, ако се окажат грешни.

Един познат акварист разказва: След излизането на анимационния филм Намиране на Немо родителите се спуснаха да купуват рибки, които приличат на главния герой. После рибата изчезна от пазара. Много клиенти идваха да купуват рибки по 2-3 пъти. Оказва се, че децата пуснаха домашните си любимци. Да, да, както във филма – право в тоалетната.

6. В някои анимационни филми включват сцени „за възрастни“, за да повлияят на детето на подсъзнателно ниво

Човешкият мозък е проектиран по такъв начин, че той реагира наистина на онези неща, които може да не съществуват в реалността. Ако видите да рекламират каквато и да е храна, може да почувствате, че ви се стича „слюнката“. Това е най-очевидният пример.

Когато дете вижда откровени сцени във анимациите, то може да не разбере значението им, но мозъкът му реагира на тях, предизвиквайки определени химични реакции. Поради това децата искат да гледат подобни анимации отново и отново, но е малко вероятно да успеят да обяснят причината за желанието си. Това може да доведе до това, че детето да се интересува от анатомията на човешкото тяло по-рано, отколкото това би станало по естествени причини.

7. Много анимационни филми съдържат насилствени сцени, които карат зрителите да се смеят

Смята се, че детето може да изпита две реакции при сцени с насилие:

  • Той престава да разбира как могат да приключат подобни игри и затова иска да изпробва това със собствен пример. Така започва да имитира някои от сцените над връстниците или родителите си.
  • Детето се страхува и се колебае, защото интуитивно разбира, че ако в реалния живот щипне нечии ръце в капан за мишки, това ще доведе до катастрофален резултат, а не до експлозия от смях, както е показано във филма.
  • В такъв момент детето се нуждае от родители, които ще потвърдят страховете му и ще го уверят, че подобни действия в действителност не могат да се повторят.
  • Освен това се предполага, че изобилието от насилствени действия на екрана стимулира производството на адреналин. Детето става възбудимо, нервно и трудно се управлява.

8. Агресията е доказана на практика от психолози. Резултатите бяха предвидими.

  • След агресивните анимации, които децата бяха оставени да гледат те обиждаха връстниците си, често ги унижаваха и като цяло се държаха по-арогантно.
  • Умерено агресивните анимационни филми също провокират децата в сбивания или разпри но в по-малка степен.
  • Положителните анимации, водеха до напрежение, но в много малка степен.

По време на експеримента е направено друго тревожно заключение: изображенията на отрицателни герои, които се бият и карат, се съхраняват в паметта на децата по-дълго от образите на положителни герои. Две седмици след преживяването, същите тези момчета са помолени да нарисуват анимационни герои и повечето от тях изобразяват терминатори и трансформери.

Вие контролирате ли какво гледа вашето дете? Има ли анимации, които му забранявате да гледа? Коментари