9 вредни продукта, с които храним децата си

Много деца от самото си раждане започват да ядат храна, която съдържа много захар. Това е и причината с течение на времето рецепторите и чувствителността към различните вкусове храни рязко да намалява. И се стига до парадокса, че нормалната храна вече не изглежда привлекателна, нито вкусна за малчугана.

Тъпченето с вредни продукти влияе не само на здравето, но и на психическото развитие. Освен това има продукти, които просто не могат да бъдат давани на деца поради физиологичните характеристики на тяхното тяло.

Решихме да ви помогнем как да научите детето да се храни правилно и какви привидно „полезни продукти“ да изключите завинаги от менюто им

1. Сок

Соковете са много популярни сред децата от различни възрасти. Те имат удобна и ярка опаковка. И с това приключват всички предимствата на соковете. В чаша сок съдържа около 5-6 ч. л. захар. Разтворената в сока захар, незабавно се абсорбира в кръвта и забавя в пъти здравословния въглехидратен метаболизъм.

Американската академия по педиатрия препоръчва да ядете плодове, а не да пиете сокове. Благодарение на влакната, съдържащи се в плодовете, те се усвояват постепенно, без да се натоварва ендокринната система. В крайни случаи можете да пиете прясно изцеден сок, но по-добре смути.

2. Грис

Грисът или кашата от грис, не съдържа нищо освен въглехидрати. При обработката не остават никакви витамини и микроелементи, които са необходими за пълноценното израстване и развитие на детето. Това е висококалорична и „празна“ храна, която не трябва да се дава на деца.

Има други полезни зърнени храни, богати на хранителни вещества – елда, овесена каша, перлен ечемик и просо.

3. Кисело мляко

За да изберете полезно кисело мляко за вашето дете, трябва да проучите неговия състав. Първо се откажете от опасните продукти, които в магазините се съхраняват не в хладилници, а на открити рафтове. На второ място, вместо сладки плодови кисели млека си струва да да изберете натуралните с доказан произход и състав.

Киселото мляко с добавки съдържа голямо количество захар, мазнини и калории, което увеличава теглото на децата и увеличава риска от развитие на диабет.

Купувайте кисело мляко, само с доказан произход и състав.

4. Зърнени закуски

Люспите, мюслито, шарените топчета в рекламата са представени като източник на витамини и минерали, необходими за правилното израстване на детето. Всъщност, в такава храна няма полезни вещества, но захарта присъства в изобилие.

При приготвянето на зърнени закуски от царевица, пшеница, овес, всички обвивки се отстраняват и остават само лесно смилаеми вредни въглехидрати.

Да се нахраниш със зърнена закуска е много трудно, така че след няколко часа бебето ще е пак гладно. Отлична алтернатива на зърнени закуски е овесената каша. С помощта на плодове и ядки тя може да бъде привлекателна за децата.

5. Хидрогенирано сирене

Този продукт е вреден не само заради завишеното съдържанието на захар. Повечето от т. нар. домашни банички са вредни, защото се правят от имитиращи продукти и в тях има 12 Е-та. Производителите използват хидрогенирани мазнини, не слагат сирене, а аромати от сирене или имитиращи продукти, но това е опасно за здравето. В сиренето могат да съдържат консерванти и други вещества, вредни както за деца, така и за възрастни.

По-добре е да се яде обикновена извара, в която да добавите пресни плодове. Не само е полезна, но и вкусна храна.

6. Мед

Медът не бива да се дава на деца под 2 години. Това се дължи не само на възможността да се провокира тежка алергична реакция. Понякога медът съдържа бактерии, които поради свързаните с възрастта физиологични характеристики на организма на детето, могат да доведат до остра инфекциозна болест – бебешки ботулизъм.

7. Грозде

В гроздето има витамини и минерали, от които детето се нуждае. Но има причина, поради която гроздето не се препоръчва за деца. Зърната на гроздето са големи и хлъзгави, а детето може да се задави. В резултат на това може да настъпи задушаване и дори смърт.

В допълнение, гроздето е доста тежък продукт за храносмилателната система, особено за децата. До 2 години за бебето са по-полезни, например бананите.

8. Детски мултивитамини

Темата за витамините при децата е доста деликатна. Факт е, че родителите често разчитат на своите знания и опит вместо да се консултират с педиатър. И това е фундаментално погрешно и дори опасно. Може би изглежда безвредно да давате на децата витаминки под формата на малки животни, но при избора им трябва да се подхожда с голяма отговорност. Както казахме дават се витамини на децата само и изрично предписани от лекар, при необходимост.

Детето трябва да получава витамини от храната, не е необходимо да ги давате допълнително.

9. Млечен коктейл

Ако избират между газирана напитка и млечен шейк за децата си, почти всеки родител дава предпочитание на второто. Но се оказва, че млечния шейк не отстъпва по вредност на газираната напитка. Да, съдържа много захар и мазнини. Последните проучвания показват, че редовната консумация на такава мастна и висококалорична напитка може да доведе до развитие на сърдечно-съдови заболявания. Този продукт е вреден за възрастни и особено за деца.

Научете детето да пие вода, това е грижа за здравето, а не ограничаване.

Пълната защита на децата от захар е невъзможна и не е необходима. Важно е да се формира правилно отношение към сладкишите. Да се обясни, че сладкишите са десерт, а не заместител на истинската храна. Ако създадете полезни хранителни навици още в детството, те ще се превърнат в гаранция за неговото стабилно здравословно състояние като възрастен. Коментари