Бетонна къща. Груба, елегантна и модерна

Няма строителство без бетон. В основата на всеки дом е бетонът. Какво представлява ли? Това е строителен материал, който се получава от втвърдяването на познатата смес от цимент, вода, пясък. Но твърде малко хора, които строят своите луксозни и модерни къщи се спират на бетонът и избират тяхната архитектура да бъде главно от този материал. Грубият вид на бетонните стени на пръв поглед заблуждава. Но ако се съчетае умело с елегантен и модерен интериор, къщата се превръща в пример за архитектурен блясък, красота, пищност и изящество.

Модерна бетонна къща в Австралия

Архитектите Nobbs Radford Architects, съвместно с известни строители от бранша, успели да разработят проект, който носи звучното име „Glebe“. В основата на проекта стои идеята, че от бетона ще бъде изградено всичко в дома. Той ще главният материал дори за някоя холна маса. Като пример за успешно реализирания проект се посочва една от невероятните къщи в Сидни, Австралия, която е построена изцяло от бетон. Освен това разполага с изключително елегантен и изчистен интериор.

Къщата се характеризира най-вече с бетонната си визия. Архитектите са заложили на изчистените прави линии, и големите свободни пространства. В интериора обаче се наблюдава използването на голямо количество дърво, оксидиран черен алуминий и инокс. А те перфектно си пасват със сивата студенина на бетона.

Същата австралийската къща съвсем наскоро е спечелила наградата за най-добра малка сграда на наградите ACSE. Това всъщност е поредното доказателство, че не е никак лошо понякога да се излиза от шаблоните. Ходът, освен че може да се окаже изключително успешен, наистина впечатлява. Къщата е едно уникално съчетание от стилове, но всичко е направено не натрапващо и най-вече изключително красиво.

Ето и галерия със снимки от модерната бетонна къща в Сидни. Коментари