Домашно СПА – мисията е възможна

В новите жилищни стандарти задължително присъства голямата баня, където може да заредите с енергия.

С банята не само започва, но свършва денят, днес това помещение е много функционално – за лична хигиена, за релакс и разкрасяване. Тясната и неугледна баня отдавна е в миналото.

В новите жилищни стандарти задължително присъства голяма баня, която може да превърнете в домашно Спа, малък рай, в който да се заредите с енергия.

Новите функции на банята промениха и концепцията на обзавеждане. Мебелите, традиционно свързвани с хола, намериха място в мокрото помещение. Масички за кафе, удобни фотоьйли вече присъстват до ваната или душ-кабината.

В дизайна се наблюдава възроден интерес към ретрото – класически форми, огледала в барокови рамки, а пищни кристални осветителни тела внасят допълнително усещане за лукс.

Най-популярни остават обаче шкафовете с изчистен съвременен дизайн, които се предпочитат, защото се вписват лесно и неангажиращо в мократа зона.

От душа тече роса, дъжд или водопад

Да се изкъпеш под душа в наши дни е преживяване, което отдавна е надхвърлило обикновените хигиенни нужди: водата носи релакс, пречистване, хармония. Тази възможност предоставят новите модели душове, които правят вълшебства с водата – превръщат я в ромолящ дъжд, в плътен водопад, в масажираща струя, дори в облак.

Новите душове са „умни“. Те са направени така, че да запомнят предпочитаната температура . Вграденото осветление може да променя настроението в банята и същевременно да ви информира за температурата на водата.

Топ въпроси за душ кабините

Едно от решенията за за обособяване на душ-зоната е затворена душ кабина, която обикновено се предлага с редица екстри – хидромасажни дюзи, парна баня или хромотерапия, с централен панел, който освен, че управлява споменатите глезотийки, също така регулира вентилацията и предлага възможност за избор на музика.

Най-важната част на душ-кабината е поддушовото покритие. Много е важно то да се монтира правилно, защото ако пропуска вода рискувате да се образува мухъл. Ако сте се насочили към кабина с хидромасаж, задължително преди това проверете дали налягането е достатъчно да захрани дюзите.

При избор на душ-кабина с парна баня, се избягвайте моделите с плъзгащи се врати, защото това ще позволи излизане на парата извън кабината и ще намали ефективността на продукта.

Понякога пространството не дава възможност да се монтира стандартна душ-кабина, но може спокойно да си я поръчате по проект.

Друго решение според дизайнерите е да се монтира отворена душ кабина, която създава усещане за простор и свобода на движенията, а освен това в този случай не е необходимо монтирането и на душ корито.

При купуването на душ кабина винаги изисквайте монтажна схема и гаранция от продавача, че тя може да бъде монтирана във вашата баня.

Пълен релакс в банята

Най-голямото удоволствие на домашната СПА е ваната, но преди да я купите измерете пространството и помислете как точно искате да изглежда: вградена с панел, свободно стояща, с плот отстрани?

Ваните с правоъгълна форма са най-подходящи за малко пространство. Елипсовидните са красиви, но се налага да бъдат иззидани или да стоят свободно, което увеличава необходимото пространство. Актуални са моделите вградени в подиум или на нивото на пода и изглеждат като мини басейн.

Модерни са също свободно стоящите елипсовидни вани, със смесител, монтиран в пода. От няколко години сме и в ренесанса на класическите вани на крачета. Новото решение е ваната с вратичка в комбинация с душ за възрастни хора или хора с затруднено придвижване.

Размерът на ваната трябва да е съобразен с този, който ще я използва най-често. Материалите трябва да се подберат така внимателно, за да може лесната поддръжка да продължи във времето.

Икономия в банята

Светът на банята съвсем не е встрани от екоидеите. От няколко години се въвеждат нови технологии за пестене на вода и електричество. Термостатичните смесители дават възможност да се насладим на желания дебит и температурата, които се постигат за по-малко то три секунди и се поддържат постоянни.

Смесителните батерии с керамична глава имат вградено приспособление за икономичен разход и при използването на „клик“ системата може да достигане до икономия от 50%. При ваните ограничаването на вода се постига чрез намален обем. Вместо обичайните 190 литра, съвременните бани се предлагат с обем дори 115 литра. Това става възможно със стесняването на зоната в областта на краката и ергономичната форма в зоната на гърба. Към голямото разнообразие се добавя и ниска вана с височина а47 см, вместо стандартните 57-62. И освен, че е по-лесна за прескачане и е по-икономична.

Най-голямото разточителство е тоалетното канче. Истината, е че по-старите модели изразходват от 13 до 20 литра на едно пускане. Има, разбира се съвременни начини за преодоляване на този проблем. Някои фирми използват вакумни клапи или допълнително нагнетяване на налягането, а други специфична конструкция, която позволява висока скорост на оттичане и добро измиване. Механизмът за двустепенно промиване дава възможност за пестеливо използване на водата, като новите моноблок системи са с възможност за измиване дори и само с 2,5 литра. И най-хубавата новина е, че намаленият разход, не оказва влияние на хигиената. Коментари