Екологичните тенденции в обзавеждането

Екологията е не само една от най-важните глобални теми за човечеството, но и проблем, който засяга всекидневието и дома ни. Техническият прогрес създаде огромно количество нови материали, повечето от които с неизследван здравен ефект в дългосрочен план.

Всъщност, в резултат на техническата революция, домът се превърна в „отровно“ място, което може да повлияе негативно върху здравето, заради вредните формалдехидни емисии от настилките и текстила.

Изпаренията от материалите, базирани на химическата индустрия, може да повлияят особено неблагоприятно на малките деца и хора с алергии.

Другата гледна точка в екологичната тематика е въглеродният отпечатък, който остава всеки продукт. По тази причина се прави цялостен обзор на живота на изделието и се оценява неговата безвредност по време на създаване и ползване и дължина на живот, възможност за рециклиране в края на жизнения му цикъл. Отговорното поведение изисква да предпочитаме материали, които изпълняват в най-висока степен тези екологични показатели.

Ако трябва да се сравняват природните материали желязото е с най-добри показатели, тъй като има поне 80 години живот. В сравнени е с него дървото е с много отпадък при създаване на продуктите, губи при преработка, почти не се рециклира, не може да се защити от влага, но пък е безвредно и се разгражда в природата.

При избор на обзавеждане трябва да се вземат предвид екологичните показатели на материалите. При покупка на завеси, килими, дамаски и дрехи предпочитайте лен, памук или в краен случай полиетилен или полипропилен. Перфлуоретерите могат да се избегнат като не се купуват платове, третирани с химическа обработка за петна и мръсотия.

В кухнята е добре да се предпочитат керамични и стъклени съдове, вместо пластмасови и тефлонови.

За трапезарията изберете настилки от естествено дърво, обработено с масло или керамика. Дървото най-добре се третира с органични масла като ленено, орехово масло и зехтин.

За корпусната мебел най-добър избор са стъклото, метал или екологично третирано дърво.

Диваните може да са изцяло безвредни, създадени от метал, вата и картон. Изчистете всичко излишно от спалнята. за предпочитане са матраците с покет пружини пакети. В тях има минимално количество вредни вещества.

Ако не ви харесва металното легло като излъчване, изберете дървена спалня, обработена с естествени масла.

В банята избягвайте използването на силни препарати, содата и оцетът са добро решение за много случаи.

Променяйки модела на потребление и производство, променяме и околната среда.

Трите най-важни фактора при избор на спално бельо

1. От каква материя е спалният комплект

100% памук- това е най-добрият избор на материя за спално бельо, тъй като държи хладно през лятото и топло през зимата, не предизвиква статично електричество, кожни възпаления и алергии.

Полиестер-примеси. Това са полиестер с памук, микрофибър. Тези изкуствени материи, които не дишат и водят до прекомерно потене, което от своя страна е предпоставка за кожни възпаления и алергии, освен това тези материали предизвикват статично електричество.

2. Каква е структурата на материята и колко е качествен платът?

Качеството на една материя за спално бельо се определя от нишките на кв. см, използвани за изработката й- колкото е по-висока гъстотата на нишките, толкова по-меко и здраво е спалното бельо. Спалните комплекти с приемливо качество започват от 57 нишки, а луксозните достигат до 300 нишки.

3. Каква е технологията на печат?

Десенът на един спален комплект и технологията, използвана за изработката му, са много важен фактор, който определя колко дълго цветовете ще се запазят ярки и дали при пране ще има загуба на цвят. Най-добрата технология за печат е реактивното багрене, при което фиксацията на цветовете е много устойчива на пране. Коментари