Топ идеи за вашата домашна библиотека

Навлизането на електронните книги през последните няколко години е безспорен факт, от който съвременното общество се възползва Усещането, което изпитваме, когато държим истинска книга в ръцете си обаче остава неповторимо.

Пиер Буаст – „Уединението с книгите е по-добро от общуването с глупаци“

Има твърдение, че книгата заедно с кучето, са най-истинските ни приятели. Е, кучето едва ли ще може да ви разкаже, че Емил от Льонеберия обожава кървавица, а Карлсон живее на покрива, както и че Пипи Дългото чорапче може да повдигне цял кон с двете си ръце. Или кога Колумб е стъпил за първи път в Америка.

Книгите са нашият прозорец към света.

Те са нещо безценно, затова е хубаво да се отнасяме с тях с много любов и уважение. Първото, нещо, което може да направим, е да им осигурим подобаващо място в дома си. Естествено на помощ идва библиотеката, която може да изглежда така както искате – модерна, традиционна, старинна, нестандартна и каква ли още не. Всичко като цяло зависи от вкуса ви и подредбата, която имате в апартамента. Ако четенето все пак е едно от любимите ви занимания, не е хубаво книгите да са пръснати из всички стаи, защото библиотеката не някаква поставка.

Външният вид на вашата библиотека демонстрира вашето отношение към „духовната храна“.

И ако не сте от онези, които прочитайки какви вреди носи алкохола, са загърбили четенето, за да си пият на воля водката и виното, то тогава нашата галерия е за вас. Можете съвсем спокойно да се възползвате от някои идеи, препоръчани от съвременни дизайнери.

Ето и един интересен факт. Дизайнерът Лагерфелд толкова обичал да чете, че създал парфюм с аромат на мастило и хартия. Неговата библиотека е внушителна и със зашеметяващ дизайн.

Ако имате цяла свободна стая, която се чудите какво да правите просто я превърнете в библиотека или кабинет за четене. Така ще можете да се уедините само с книга в ръка. Ако домът ви е малък ползвайте това, което имате на разположение.

Библиотеката може да се превърне в едно от най-интересните дизайнерски решения в дома ви.

Всичко зависи от вас. Ако идеята ви е библиотеката да е издигната до тавана, купете си красива стълба. Тя не само ще ви даде възможност лесно да стигате последните рафтове, но ще бъде стилно допълнение към интериора ви.

Изборът на материи и цветове е важен.

За библиотеката не правете никакви компромиси, само защото ще ви бъде по-лесно. Ако нищо в магазина не ви харесва, потърсете фирма която ще ви изработи индивидуален проект по ваш вкус. Така ще имате свобода за избор на цветовата гама и материалите, както и контрол по време на изработката. Дайте воля на въображението си и не се страхувайте да експериментирате. Невъзможно ли? Действайте – няма невъзможни неща.

Всеки има различен вкус и предпочитания към книгите. Но ще завършим с една иронична шега. Чарлз Колтън твърди следното: „Някои книги не изискват от читателя никакво мислене по простата причина, че са били написани по същия начин.” Коментари