Коледна магия – как да прекараме незабравим празник (II част)

Дядо Коледа има много имена – Санта Клаус, Свети Николай, Крис Крингъл, Дядо Мраз…

Децата си го представят като старец с огромни червени бузи, дълга бяла брада, целият облечен в червено. Първообразът на дядо Коледа обаче е Свети Никола, който е живял около III–IV век в Кападокия (Турция). Той бил благороден и много религиозен. Цялото си богатство дарил на бедните. В негова чест остава и традицията, хората да си подаряват разни неща.

А Дядо Коледа такъв, какъвто го знаем днес , е „създаден” от търговската индустрия през XIX век в САЩ. Традицията подаръците да се оставят в чорап, пък идва от скандинавския фолклор.

 Картички

Месец преди да настъпи Коледа трябва да напишете писмо до стареца и сами да си направите картичките, с мотиви от Рождество. Нека детето бъде най-ценният ви помощник. То с радост ще развихри въображението и като нищо може да създаде нещо наистина красиво и затрогващо.
Първата коледна картичка се появява в Англия през 1843 година. Тогава бизнесменът Хенри Коулс решил да изпраща картички за празниците, вместо дълги и скучни писма. Идеята станала супер популярна и той започнал да продава произведенията си по един шилинг. И днес бизнесът с картички процъфтява.

Как да прекараме незабравими празници на Коледа и Нова година

Песни

Не сте от майките, които могат да пеят? Няма проблем. Няма нужда да се правите на Ала Пугачова или Йорданка Христова, за да изтананикате любимите коледни песнички на вашето мъниче- “С червените ботушки”, или “Шаро и първият сняг”. Детето ще оцени усилието, което полагате и със сигурност ще запее с вас. Ако обичате английски песнички ще ви издадем нещо любопитно. Най-популярната Jingle Bells първоначално се е казвала One Horse Open Sleigh и изобщо не е писана за Коледа. Композиторът Джеймс Пиърпойнт я е създал за друг зимен празник.

Традициите

Часове след настъпването на Новата Година идва ред на една много стара традиция по българските земи – сурвакането. Купете или направете сурвачка заедно с вашето дете. Нека сурвака цялото семейство за здраве. После хапнете баница с късмети и си пожелайте годината да е -успешна, радостна и пълна с хубави емоции.

В Англия също има коледари и сурвакари, така че не са запазена българска марка. Истината е, че в миналото те са били обикновени пазачи, които следели за нощния ред по улиците. На Рождество се събирали и пеели на висок глас коледни песни, въпреки недоволството на хората.

Ето, имате всичко необходимо да изкарате празниците чудесно. Не отлагайте, започнете подготовката от днес. Най-важно е да сте щастливи и обичани. Споделете магията на Коледа с любимия човек, с детето, с близките. Кажете им колко ги обичате и колко е хубаво точно на този ден те да са до вас. Коментари