Босилекът – Василевса на подправките

Кулинар сте и държите на хубавата храна, приготвена с вкус и стил. Е, в такъв случай със сигурност сте включвали, поне в част от апетитните си блюда билката призната в цял свят като цар на подправките – босилека. У нас босилекът е известен още като „българският жен-шен”.

Босилекът има много силен и отличителен аромат, който придава на всяко блюдо вълшебен вкус, носещ уханието и традициите на хилядолетия кулинария.

Всъщност тази ароматна билка, без която дори не можем да си представим не само средиземноморската, тайландската, но и в голяма степен българската кухня, е едно от растенията, което първо е култивирано от човешка ръка и то с много ясно кулинарно предназначение.

Пътят на босилека тръгва от Азия, а първата му поява в Европа е Гърция. Всъщност от там произхожда и името, с което е познат в световен мащаб – Basileus (βασιλεύς) – тоест цар.

Преданията за босилека не спират да се разнасят и до днес.

В някои древни книги се твърди, че той е жънат само от Василевса и то със златен сърп.

Втората версия е, че босилекът е растял точно там, където Константин и майка му Елена намерили Христовия кръст, затова е и свещен.

Според италианците, които смятат босилека като тяхното културно наследство етимологията идва от „базилиск“ – дракон, обикалящ Италия, приличащ повече на змия, която убивала само с поглед. В Италия босилекът се смятал и за една от билките, символ на любовта.

По времето на Тюдорите пък мъжете подарявали на своите любими придворните дами саксии с босилек.

Това бил специален начин за изразяване на чувствата към жените, които ценят. Босилек се подарявал само на онези около, които витаело на аромат и блясък. Чест за всяка жена било да притежава в дома си саксия с босилек.

За повечето хора босилекът се асоциира с традиционния зелен „дженовезе“, но в същност се среща в над сто разновидности, някои от които притежават собствен уникален вкус и аромат. Срещат се такива с характерен мирис на анасон или канела, наподобяващи мента, че дори лимон и карамфил.

Босилекът в кулинарията

Основно в кулинарията се използват листата, за предпочитане свежи, но замразени или в краен случай изсушени ще свършат работа. За съжаление при сушене цялостния аромат на билката се променя, така че нищо не може да се сравни с няколко пресни листенца.

Тъй като етеричните масла в босилека са силно летливи, за да се запази аромата е препоръчително той да се прибавя към края, точно преди ястието да е готово. Строгите блюстители на кулинарните традиции настояват, че босилекът не трябва да се реже, а да се намачква в хаванче, за да не се губят свойствата му.

Босилекът се използва много често за приготвяне на дресинг за салата, сосове, всякакъв вид зеленчуци, пилешко и много други. Босилек се поставя и онази тайна рецепта на световноизвестния ликьор на монасите “Шартрьоз”. Някои готвачи го прибавят като подправка в конфитюри и желета.

Песто „Дженовезе“

Всъщност това е най-известният сос в света приготвян с босилек. Рецептата е проста, но вкусна – босилекът се кълца наситено, поставят се кедрови ядки, зехтин и пармиджано. А има ли някой, който да не е опитвал поне веднъж прочутата италианска салата- “insalata caprese”-комбинация от белени домати, зехтин, моцарела и босилек. Макар, че „песто“ на италиански означава „стрито в хаванче“ и всеки регион в Италия може да се похвали със собствена рецепта за повечето хора тази дума осе асоциира точно с „Дженовезе“ (Генуа).

В Лаос и Тайланд босилекът също е на особена почит.

Тук ще споменем само за световно известното пиле с чили и босилек, което въпреки, че е огън люто, омайва с божествения си дъх. А пък чили пастата за пържене от люти чушлета, чесън, зехтин и босилек присъства задължително във всяка кухня, ако ще да е сергия на улицата с един газов котлон и уок тиган.

Босилекът добре се съчетава с балсамико и зехтин в пресни салати. А ако се направи пюре от лук, зехтин и босилек, то той става фантастична добавка към испанската доматена супа.

Босилекът в медицината

Босилекът има противомикробни и антиоксидантни свойства. В медицината се използва извлекът от билката под формата на масло, което помага при мигрена, бронхит, стомашни болки.

Двата водоразтворими флаваноида ориентин и висенин, освен че предпазват хромозомите и клетъчната структура от вредното влияние на радиацията са и силни антиоксиданти. Друга съставка в етеричното малко на босилека евгенолът блокира действието на ензими с възпалително действие като COX.

Растението е особено ценен помощник при проблеми с храносмилането, използва се още при гастрит, язвена болест, колит, възпаление на дихателните и на пикочните пътища.Помага при трудно заздравяващи рани.

Отварата от босилек често се препоръчва от медиците на майки-кърмачки, които нямат достатъчно кърма.

Ако искате да подсилите лечебното действие на босилека поставете лъжичка пчелен мед към сместа. Запарката от босилек с мед и лимон може да се използва при ангина. Коментари