Как да разберем кога да поливаме цветята?

Обичате цветята, но все още не сте се усъвършенствали в отглеждането им, тоест не може да се каже, че сте най-добрият градинар, но имате желание да се научите. Тук ще ви дадем няколко ценни съвета как да поливате цветята и от колко вода имат нужда те.

За да сте наясно дали растението се нуждае от незабавно поливане или може да се изчака прочетете текста по долу и основните правила, които трябва да спазват

1. Основно правило при отглеждането на цветя.

Опипайте пръстта в саксията. В случай, че пръстта е суха и грапава е хубаво да полеете, но в умерени количества, без да прекалявате, тъй като всеки вид си има нужда от различно количество вода. След ден отново проверете дали пръстта е суха, ако ви се струва засъхнала, отново полейте. Ако почвата е влажна може да изчакате ден, два. С течение на времето, с опита, който ще натрупате, ще се научите сами с колко вода и през какъв период трябва да поливате вашето растение.

2. Второ правило.

Хубаво е да наблюдавате листата на растенията си и цветята. Ако са оклюмали и увиснали то те незабавно се нуждаят от вода. Е, все пак дано не стигате до фазата на изсъхналите листа, защото може и да не спасите цветето. Има доста капризни растения, при които е важно да се знае колко точно вода носи. Ако го поливате повече от необходимото има опасност да изгние.

Ако са отпуснати растението задължително има необходимост от поливане. Не забравяйте, че всяко растение е различно и изисква различна грижа. При някои се сипва повече, при други по-малко вода, съобразявайте се с различията.

Как да поливаме цветята правилно

3. Трето правило.

Хубаво е да си определите дни в седмицата, в които да отделяте малко повече време на растенията си. Прегледайте ги и вижте дали сочността на листата, отговаря и е съобразена с вида на вашето цвете. Дали растенията с по-плътни и месести листа имат нужда от поливане ще разберете по състава на пръстта, отколкото, ако ги пипате. Почвата трябва да бъде винаги влажна, но не много мокра, нито пък прекалено суха. Проверявайте на три дни ориентировъчно. Е, има и цветя като китайската роза, които можем да разберем по-лесно дали се нуждаят от вода чрез пипане на листата.

4.Четвърто правило.

Следете цвета на растенията и дали не се променил, без това да е свързано пряко с неговия цъфтеж или развитие. Ако и нормалния цвят на пръстта се промени то това също е сигнал, че растението има нужда от влага. Силен сигнал за жажда, е загубата на блясък при зелените листа.

Отглеждането на растения и цветя в къщи не е лесна задача, но с търпение и любов ще се справите, а после ще се радвате и гордеете дълго със своята цветна градина. Коментари