19 рецепти на традиционни супи от цял свят

В студените дни нищо не сгрява душата така, както купичка гореща, ароматна супа. Световната кулинария пази рецепти за галещи стомаха крем-супи, които са се поднасяли на крале и благородници, плътни бульони, които са възвръщали силите на моряците.

През 16 век във Франция се появили улични търговци, които продавали проста супа, наречена restauer, тоест подкрепа възстановяване. През 18 век в Париж открили първия магазин за restauer, от там води произхода си и думата ресторант. Предполага се, че думата супа е производна на sop, тоест къс парченце, тъй като супата не се е ядяла с лъжица, а с надробен хляб.

История на видовете супи

1. Френска лучена супа

Френска лучена супа

Пикантна е историята на знаменитата лучена супа, според която една нощ френският крал Людовик се събужда някаква ловна хижа изгладнял като вълк. Готвачът имал под ръка само лук, масло, шампанско и малко брашно, той приготвил супата от тези наглед несъвместими съставки.

2. Испанска доматена супа Гаспачо

Рецепта за гаспачо - испанската доматена супа

Разказват, че севилските мускетари измислили рецептата за гаспачото – свежа студена супа от пресни домати, лук, чесън, стар хляб и шепа ароматни подправки. какъв по-добър начин за залъгване на глада и разхлаждане под парещите лъчи на слънцето в Андалусия.

3. Рибена чорба буябес

Рецепта за буябес (френска рибена чорба)

Рибената чорба буябес, която днес присъства в менюто на най-прочутите ресторанти, дължим на марсилските рибари, които били принудени да се прехранват с непродадения улов. Класическата рецепта изисква рибената чорба да се приготвя от шест вида прясно уловена риба, насечена на едри късове,чесън и сол.

4. Белгийска супа Ватерзой

Белгийска супа ватерзой

Божествената супа ватерзой се приготвя по оригинална белгийска рецепта от риба – традиционно щука, шаран или костур. Към тях се прибавят зеленчуци (праз, селъри, моркови и картофи), жълтъци и сметана. По традиция супата се яде с надробени късчета хляб и се полива обилно с белгийска бира.

Рецептата е от Фландрия и по-точно от град Гент. С течение на времето водите на река Лейе са замърсени и рибата силно намалява. Тогава се появява популярният днес вариант на супата с пиле наречен kippenwaterzooi.

5. Гулаш

Унгарска супа гулаш

Родината на гъстия гулаш е Унгария, а самата дума gulys означава пастир. Традиционната пастирска супа се приготвя в тежък чугунен котел на огън под открито небе и е популярна също така в Полша, Чехия и Австрия.

6. Чешка бирена супа

Чешка бирена супа Pivni polevka

Няма съмнение Pivni polevka се прави най-вече в Прага. Получената крем супа се подправя на вкус със сол и пипер. Налива се в чинии, поръсва се със ситно нарязан магданоз и перца лук и се поднася гореща.Не поръчвайте хляб. И двете амброзии се поднасят в издълбан самун ръчен хляб.

7. Немска супа „Айнтопф“

Немска супа "Айнтопф" - eintopf

Немската кухня се гордее с тази необичайна супа, приготвена от всичко, каквото се намери в дома- месо, наденички, колбаси, фасул, зеленчуци, което превръща супата в нещо като яхния.

8. Супа „Пихелщайнер“

Супа "Пихелщайнер"

Pihelshtayner или яхнията на Бисмарк е супа, приготвена с три различни вида месо. Много известна в Германия Пихелщайнер е любимата супа на германския канцлер Бисмарк, влюбва се в нея, когато почива в баварския курорт Бад Кисинген. Pihelshtayner е включена в златната колекция от 100 най- известни рецепти от цял ​​свят. В нейна чест, в германския град Реген, повече от 130 години през юли се провежда празник с нощни разходки с лодки, паради, цветни панаири и фойерверки.

9. Борш

Руска супа борщ

Боршът е на почит в Русия, Украйна, Беларус, Полша и дори в някои райони на Румъния и Литва, с известни вариации в рецептата и съставките. В руската кухня той винаги е с цвекло, месо и зеле и не задължително картофи.

10. Супа „Солянка“

Руска супа "Солянка"

Несъмнен символ на руската кухня. Името се среща за първи път в руската литература през 15 век, а през 17век тази гъста, пикантна и тлъста супа става особено популярна, като се нарича солянка или похмелка/ махмурлийка/.

11. Грузинска супа „Харчо“ 

Грузинска супа "Харчо" 

Харчо се приготвя от силен бульон от овнешко или говеждо месо, лук и разбито яйце, което се разпръсква като перести облаци в горещата течност. После се добавя амброзия от смлени орехи, които се пресукват с ръце, за да се отдели ореховото масло. За кисел привкус се добавят сливи ткемали, а за аромат – зелени подправки, чесън, лук и лютив пипер. Супата е способна да вдигне покойник или най-малко страдалец след пищен пир с тостове.

12. Турска супа от червена леща 

Турска супа от червена леща Mercimek Corbasi

Mercimek Corbasi – името й е обвито в легенди, които сочат за нейна създателка някоя си Ези. Неопитна младоженка, която успяла да впечатли роднините на мъжа си с тази пикантна и проста рецепта.

През свещения за мюсюлманите месец Рамадан всяка ифтар вечеря започва с нея, а през зимата лещената чорба е любимата закуска за жителите на Андола .

13. Дююн чорбасъ 

Туеска супа Dugun corbasi

Dugun corbasi се приготвя за традиционните турски сватби в селата, които продължават от три до пет дни и събират огромен брой гости. Супата ври в грамаден казан на двора и се състои от агнешко месо, подправки и застройка от огромен брой жълтъци.

14. Японска супа Мисо 

Японска супа Мисо 

Протагонистът на всяка японска трапеза, независимо дали е сутрин или вечер.Супата се приготвя от началото на 15 век. Основната съставка на мисото е едноименната паста от ферментирала соя, подправена със сол и вода. В супата се добавят водорасли, гъби шиитаке, тофу, юфка от оризово брашно, миди, пилешко, ряпа дайкон, зеле, зелен лук.

Основата на супата е бульонът даши, който се приготвя от морски водорасли със стружки сушена скумрия. За острота се добавя специалната подправка бонито. Японците вярват, че мисото е изключително полезно. То понижава холестерола в кръвта, неутрализира вредата от цигарите, пречиства кръвта.

15. Тайландска Супа „Том-ям“ 

Тайландска Супа "Том-ям" 

Супата се приготвя основно в Лаос и Тайланд, но също така е популярна и в Малайзия, Сингапур и Индонезия. На тайски „том“ означава варя. „Тум-ям“ не името на конкретна супа, а название за цяла група пикантно-кисели супи. Те се приготвят от разнообразни зеленчуци, юфка, подправки, пилешко месо, морски дарове и застройка от кокосово мляко.

16. Виетнамска супа „Фо“ 

Виетнамска супа "Фо" 

Виетнамската супа Фо е почти дебютанка на фона на столетната история на посестримите си. В началото на 20 век колонизаторите французи запознали местните готвачи с месния бульон, а азиатските кулинари, добавили към него чили, рибен сос, подправки и оризови нудъли.

17. Супа от Еквадор „Локро де папас“

Еквадорска супа "Локро де папас"

Ако попаднете в Еквадор, родината на картофа, ще разберете защо националното им ястие е именно картофената супа. Подсилена с чесън и лютив пипер, авокадо, говеждо месо или месо от морски свинчета.

18. Колубмийска супа „Ахиако“

Колубмийска супа "Ахиако"

В тази супа се поставят три вида картофи – жълтите папас кариоляс, червените сабанерас и меките и бели пастус. Характерният аромат на супата се дължи на билката гуаско.

19. Нигерийска супа „Обе ата“

Нигерийска супа "Обе ата"

Обе ата е убийствена лютива нигерийска супа, която се смята за безотказен афродизиак и се приготвя от люти чушки, карантия, сушена риба, а при удобен случай се поставя и цяла козя глава. Това е вкусът на Западна Африка. Ярък,наситен и специфичен. Коментари