Малките зрънца синап или светът на горчицата

Горчицата е една от най-предпочитаните подправки по света, не само заради безкрайна гама от вкусове, които притежава, но и заради многобройните си приложения в кулинарията.

Тя придава невероятен вкус на всяко ядене, подхожда перфектно както на телешко, свинско, пилешко, така и на почти всички видове сирена. Горчицата се употребява като съставка в дресинги, а най-разпространената й класическа употреба е намазана върху сандвич или хотдог.

Видове синап

При приготвянето на горчица се използват три основни вида синап: бял, кафяв и черен. За направата на по-пикантните разновидности горчица се използват черния и кафявия синап, а за по-меките белия. Магията на пикантния и остър вкус на горчицата идва от ензимите, които се превръщат в масло при стриването на зърната синап.

Горчицата е не само вкусна, но и полезна. В синапа се съдържат големи дози витамини и минерали, които спомагат за понижаването на кръвното налягане и предотвратяване на атеросклероза.

Синапените зрънца имат високо съдържание на селен и магнезий, които им придават изключително противвъзпалителни свойства. Ако се приема редовно редовно облекчава значително симптомите при астма хрема и настинка.

Видове горчица

Въпреки че може да намерите гурме варианти с уасаби и трюфел, ние ви представяме петте най-често срещани разновидности на горчицата

1. Американска горчица

Тя е с мек вкус, прави се от бели синапени семена и в нея се добавя куркума, която й придава ярко жълт цвят. Американската горчица е подходяща върху хотдог, пържени картофки или пикантни „дяволски яйца“.

2. Английска горчица

Тя рядко се се продава в готов вид, а се предлага на прах. Приготвя се от бял и кафяв синап, пшеничено брашно и куркума. Тя е доста пикантна на вкус и си партнира добре с телешко и различни видове наденички. Подходяща е за приготвянето на майонези и винегрети.

3. Немска горчица

Всъщност няма конкретен вид горчица, която да се нарича немска. Тя варира от мека на вкус до силно пикантна или сладка или едрозърнеста консистенция. Най- популярна е баварската горчица, която се приготвя от едросмлени зърна , има тъмнокафяв цвят и леко сладък вкус.

4. Дижонска горчица

Въпреки че е създадена в Дижон, Франция не е задължително горчицата да е произведена в този регион, за да носи това име, при условие че е спазена рецептата. Приготвя се от семена на черен синап, като обикновено се добавя бяло вино и винен оцет. Тя се отличава с остър вкус, светлокафяв до жълт цвят и гладка текстура. Придава изключителен вкус на сосове, винегрети и майонези.

5. Пълнозърнеста горчица

При тази горчица кафявите и черни синапени зрънца са оставени почти цели, за да могат да образуват гъста смес, но и да останат хрупкави. Нейният вкус може да варира от мек до силно пикантен. Тя има богат е идеална за ястия с агнешко и пилешко, както и като добавка към картофи на фурна.

Ето и нашето предложение за дресинг с горчица

Дресинг с мед и горчица

1/2 ч.ч чаша
Продукти:
1 силидка чесън, нарязана на ситно
1.с.л оцет от бяло вино
1 и 1/2 с.л дижонска горчица
1/2 с.л мед
1/8 с.л сол
1/3 ч.ч зехтин
Черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Смесете в купа добре всички продукти и добавете зехтина, като разбърквате отново. Съхранявайте в хладилник, зехтинът се стяга на студено, затова оставате дресинга на стайна температура няколко минути преди употреба. Коментари