5 съвета как да накараме децата да четат

Ужасът на родителя. Детето не иска да чете! Ето 5 практически съвета как да накараме детето да чете.

1. Първият и най-полезен съвет е да обърнете внимание на вашето дете.

Какво харесва то, към какво се привързва, какви са неговите интереси и занимания. Така ще определите и книгите, които ще му допаднат като тематика. Ако то обича пирати, роботи, супермени и каубои явно, че на тази крехка възраст няма да се впечатли, ако го отрупате с книги за русалки. Обратното също важи с пълна сила. Момичетата обожават да попадат в свят на принцове и принцеси.

2. Нека знае, че книгата не е непотребна вещ, а ценен подарък

Няма смисъл да насилвате малчугана да чете, ако той не иска. Опитайте се да създадете една неусетна любов и привързаност към книгите. Вместо да купувате поредния шоколад като поощрение за успех в училище, изненадайте го с книга за неговата възраст . Нека това бъде вълнуващата награда! Изборът ви във всички случаи ще допринесе да възприеме книгата като нещо истинско и много специално. Децата ще четат повече, ако имат възможност да го правят. Обградете го с книги и ги подредете, така че да са лесно достъпни.

3. Заети сте! Въпреки това, отделяйте време да четете заедно

Никога не подценявайте детската сензитивност и поглед към света. Излезте заедно, разходете се до книжарницата, а не до поредния мол. Изберете си книга, която да заинтригува и двама ви. Обсъдете, поспорете! Дайте му обаче шанс то да избере само! Ако детето ви може вече да чете, направете следното: Четете заедно, първо вие, после то. Изберете си любими пасажи и имайте предвид, че с четенето, нараства и интересът на детето към книгите.

4. Не четете, за да отбиете номера

Ако просто сте решили да отбиете номера, прочитайки няколко страници, детето ще усети вашата незаинтересованост и също бързо ще загуби интерес. Когато детето чете или четете заедно, изключете телевизора и компютъра. Изолирайте се от нещата, които ви разконцентрират. По този начин ще помогнете на малчугана да не се разсейва и четенето ще се превърне в приятна алтернатива на фейсбук.

5. Вие четете, детето също ще чете

Да! Бъдете родител за подражание. Най-лесният начин да окуражите детето ви да чете повече е да му покажете, че и вие го правите с удоволствие. Книгите на секцията не са просто част от интериора, а един полезен, забавен и приятен начин да прекарате свободното си време. Освен това четенето на книги ще обогати кръгозора, речника и ще развие мисленето му. Коментари