10 безплатни „съвета“ за родители, които държат да осакатят децата си

„Да възпитаме правилно децата“ – една от най-трудните и противоречиви мисии на този свят. Тема, която няма да загуби актуалност никога. Всеки ден попадаме на различни специалисти, които дават всевъзможни, дори противоположни мнения за разрешаване на един и същи проблем.

Това от своя страна кара родителите да се лутат в улица без изход и да се объркват още повече. Съществуват обаче няколко типични грешки, които родителите допускат и по отношение на тях всички детски психолози имат приблизително еднакви възгледи. Никога не го правете, ако не държите да осакатите децата си завинаги.

Тук ще анализираме най- популярните родителски грешки под формата на вредни съвети: „Дръжте се така и наследникът ще се опита да изчезне от живота Ви при първа възможност“.

1. Сърдити се на детето. Веднага го игнорирайте!

Мамо моля те прости ми: „Нищо не чувам, аз нямам дете“

Най-лошият съвет за родител, който не иска да е в добри отношения с детето.
Игнорирайте малкия дълго време. В идеалния случай – няколко дни. На опитите му да се помирите, просто мълчете и го карайте да се чувства виновно. Нека детето ви се почувства напълно изоставено. Накарайте го да помисли, че най-близкият и скъп човек се е отказал от него. Нека осъзнае, че животът му без вас е в голяма опасност. Много отрезвяващо и стимулиращо – нали!?

2 „А на леля Ани момчето е много по-добро от теб. Ти си най, най лошото дете!“

„Ето Пепи брои до сто, подрежда, мие чини, слуша, а ти не си дете. Ти си наказание за мен“

Сравнявайте детето си възможно най-често с всички. От Пепи, през Иван та чак до Моцарт. Нека се чувства безполезен и непохватен. Винаги!

3. Вашето настроение се променя със скоростта на светлината.

„Кога ще ме оставиш на мира, досадник такъв“, крещи майката. А детето кротко продължава: „Но ти обеща да си поиграем, мамо“ 

Бъдете толкова внезапни, колкото може да е само буре с барут. Детето не трябва да знае какво да очаква от вас нито за миг. В края на краищата неговото доверие нищо не значи, нали?

4. Контрол!

„Никъде няма да ходиш сам, нахрани ли се, няма да излизаш с тези деца“

От самото раждане на детето, задължително наложете контрол. И нека той приключи едва, когато последвате предците си. Нека желязната хватка на родителската любов не го напуска никога. Не му разрешавайте да си играее с други деца, не го оставяйте и за секунда в покой. Не му позволявайте да спори и да има свое мнение. Пълен контрол като тинейджър – ами ако попадне в лоша компания, ако пропуши – не дай си боже! И да не ви пука, че ще порасне слабоволен и аморфен. Само помнете: „Добро дете е послушно дете“.

5. Да се греши е непростимо

„Колко пъти ще ти казвам да не оставяш панталоните на земята, колко пъти“

Викайте силно. Реагирайте бурно на всяка, дори и незначителна грешка на детето. Не се колебайте да използвате изрази като: „Ще си скъсам ризата от теб“, „Не ти издържам глупостите“. И като бонус детето трябва много ясно да разбере, че греши. Най-сигурният начин да привлечете внимание, е да му се карате, непрекъснато. И всичко това несъмнено ще е от „полза“ за вашите взаимоотношения.

6. Нека надуването на балона започне, сега

„Ех, твоята стана балерина, а моята никак не я бива. И аз мечтаех да е известна, а то“

Накарайте детето да следва вашите неудовлетворените амбиции. И да не ви пука особено какво иска, какви са неговите желания и способности. Вие сте мечтали да станете балерина, но не сте успели, а дъщеря ви пък обича да рисува? Вероятно не е необходимо да ви съветваме как да постъпите в този случай. Никакво рисуване. Между другото може да не се водите само от амбиции, но и от вашите комплекси. Дава отлични резултати. През целия си живот сте се тревожили за формата на носа си? Започнете ежедневно да откривате недостатъци и в носа на отрочето.

7. Унижавайте

Когато срещнете позната и сте заедно с детето :“Знаеш ли какво направи, Катя. Сега ще ти разкажа, да видиш колко е лоша“

Наречете детето „глупак“ пред всички. Ударете му шамар в училище пред приятелите. Кажете на гостите как наскоро е направило нещо нередно, докато го гледате с укор и вина. Да го унижавате е нещо много полезно, ако искате да израсне без грам самочувствие.

8. Не го поставяйте в стресови ситуации, а само му покажете как да извлича полза от тях 

Дете крещи:“Искам да гледам още детско“. Майката носи бонбони и успокоява наследника

Чупи любима играчка – дайте му малко бонбони, за да се успокои. Скарал се е с приятелите си – шоколадче за усмивка. И въобще, когато детето е разстроено и плаче, хранете го само с вкусни и сладки неща. И никога, по никакъв начин, в никакъв случай не се опитвайте да го учите как да работи над емоциите си. Не му е необходимо като порасне.

9.Никога нищо не обяснявайте

Тате от къде идват децата: „Не ми задавай такива въпроси, нали те учих да ползваш гугъл“

Не забравяйте, че зад всеки въпрос, започнал с думата „защо“, има един хладен универсален отговор: „Не ми стой на главата, излез и си намери занимание „. Просто не си правете труда да обяснявате. Това, между другото, важи и за въпроси относно секса: избягайте от отговора, нали ви е срам. Е, вярно е, че след това не бива да се изненадвате от бременността на 16-годишна дъщеря, но това е друга история.

10. Нищо тук не е твое 

Мамо, не ми изхвърляй рисунките, моли детето. Майката: „Тук няма нищо твое, изхвърлям боклуците ти“.

Не забравяйте непрекъснато да подчертавате, че във вашия дом детето е незначително и не притежава нищо. Когато станете тийнейджър, винаги влизайте в стаята му, без да чукате. Най -добре е изобщо, ако му забраните да затваря вратата. Нека е наясно. Тук няма нищо негово.

Не се колебайте да добавите още коментари в нашия списък с „лоши съвети“, ако имате собствени наблюдения!

В заключение – това са съвети, които в никакъв случай не бива да спазвате. Ще се радваме, ако сте разбрали иронията. Детето е личност. То трябва да се чувства спокойно, обгрижвано и обичано. Не глезено, просто обичано. Само така ще порасне пълноценен човек и ще се впише в обществото. Все пак сме социални същества. Другото е „убийство“. Не убивайте детето си, моля! Коментари