Ефективни рецепти за лечение на кокоши трън

Кокошият трън е проблем, с който много хора са се сблъсквали. Най-често се появява в следствие от нарушената обмяна на веществата на кожата. Причините за появата на кокоши трън, обаче могат да бъдат и други – инфектиране с човешки папилома вирус, зараза от басейн или носене на неподходящи обувки.

Данните сочат, че около 35% от хората в света поне веднъж са се борили с кокоши трън. Като цяло не е опасен, но ако не се лекува своевременно може да се наложи и хирургическа интервенция.

Лесно ли се лекува кокоши трън?

Тези, които са се сблъсквали с изключително неприятен проблем знаят, че лечението е много трудно. Кокошият трън се появява най-честно по ходилата и пръстите на ръцете. Кожата се втвърдява и предизвиква болка при ходене.

Проблемът при тази разновидност на брадавиците е, че те врастват изключително дълбоко в кожата. И ако своевременно не се предприемат мерки един кокоши трън може да се разсее по цялото стъпало, като започне да причинява сериозна болка. Така кокошият трън се превръща от козметичен в медицински проблем.

Както споменахме кокошият трън враства на дълбочина в кожата и лечението му е продължителен процес.

Лечение на кокоши трън с медицински средства

1. Лечение с азот

Това може би си остава най-ефективния метод на този етап. Кокошият трън се гори с помощта на течен азот. Изгарянето трябва да се извършва само при специалист дерматолог. Понякога са необходими няколко процедури, за да бъде изгорен изцяло.

2. Специализирани лепенки

Лепенките като цяло са базирани ма една и съща активна съставка, но концентрацията в тях е различна. Лепенките, които са предназначени за лечение на кокоши трън имат специални заоблени части. Както и течният азот лепенките изгарят кокошия трън до корен. Обикновено процедурата се прави ежедневно в продължение на седмица. Тъй като на пазара се предлагат много лепенки менте, бъдете внимателни какво купувате.

Urgo Coricide – пластири за мазоли, които успешно се прилагат и за кокоши трън. 12 лепенки трябва да ви решат проблема, комплектът струва около 6 лева.
Шол спрей за кокоши трън и брадавици – действа на принципа на течния азот. Едно напръскване трябва да е достатъчно за умъртвяването на кокоши трън. Образуванието пада след 10 до 14 дни. Лечението е доста по-скъпо, аерозолната опаковка струва между 50 и 60 лева.
“Мазолек”-  всяка вечер намазвате кокоши трън. Не забравяйте първо да накиснете краката или ръката, където се намира!

Ако нямате доверие на бабини рецепти, най-добре се обърнете към лекар. Много използвано е премахването на кокоши тръни чрез изгаряне с азот или лазер. Въпреки че самото изгаряне не е особено приятно, тези процедури дават добър резултат, но трябва да се правят само от професионалист, тъй като са опасни.

Илачите на баба за лечение на кокоши трън

1. Адски камък

Купувате си адски камък (сребърен нитрат) обработвате кокошия трън с него. Поставяте лепенка върху болното място и я оставяте така цяла нощ. Още на следващата сутрин кокошият трън е ще почернее и ще падне до няколко дни.

2. Калиев перманганат

Върху кокошия трън се поставят няколко кристалчета калиев перманганат и се пристягат с лепенка. Процедурата е болезнена, но доста ефективна. Внимавайте с калиевия перманганат, тъй като ако си боядисате дрехите нищо розово от телевизионните реклами няма да ви помогне.

3. Салицил

Ефективна народна рецепта за лечение на кокоши трън е и домашно забърканата паста от крем „Здраве“ и салицил. С получената смес мажете обилно кокошия трън, поставяте лепенка или увивате с марля.

4. Оцет и олио

Смесвате вода, оцет и олио в равни количества. Накисвате кокошия трън във хладка вода, за да омекне. Вземате памука и го потапяте в готовата течност, след това мажете обилно кокошия трън и оставяте памука върху него цяла нощ. Процедурата се повтаря ежедневно, докато кокошият трън не изчезне.

5. Кислородна вода

Тази процедура, макар че е бавна и продължителна е една от най-безболезнените. Върху кокошия трън се държи памуче изобилно напоено с кислороднна вода, докато побелее и започне леко да омеква. След това се наръсва с немибацин или друг прахообразен антибиотик за външно приложение. Процедурата се повтаря ежедневно в продължение на поне 10 дни.

6. Змийско мляко

Друго оръжие в арсенала на алтернативната медицина е билката змийско мляко. Тя расте почти навсякъде и въпреки че много хора я мислят за непотребен бурен сокът на прясно откъснатите листа успешно се използва за лечение на кокоши трън.

След като листата на змийското мляко се откъснат те се измиват обилно с вода. После се изтисква сокът им и с него се маже кокошият трън. Процедурата се прави поне 2-3 пъти дневно.

7. Чесън

Скилидкака чесън, чаена лъжичка оцет и брашно се смесват. Прави се твърдо тесто и във вид на питка се поставя върху мазола най-добре за цяла нощ. Процедурата се повтаря, докато кокошият трън даде признаци на умъртвяване и може да се отлепи от гнездото си.

8. Третиране с мляко от смокиня.

Отчупете листо или клонче смокиня и нанесете върху кокошия трън бялото мляко, което изтича от отчупеното място, като оставите да попие в дълбочина. Може да е нужно да повторите процедурата няколко пъти на ден.

Обикновено след като умре, кокошият трън пада сам, но ако това не стане, може да опитате да го издърпате с пинсета или да го изчоплите с обгорена игла, за да не замърсите мястото. В повечето случаи там, където е бил кокошият трън, остава нещо като кратерче – дупка в кожата.

Стига всичко от тръна да е изчистено и коренчето му да не е останало там, няма от какво да се притеснявате и може само да намазвате раничката със заздравителен крем, за да се затвори и зарасне по-бързо. Не забравяйте, че който и от начините за премахване на кокоши трън да изберете, трябва да сте постоянни и упорити. Борбата може да отнеме седмици, затова не се отказвайте и ако единият метод не проработи, пробвайте с друг.



 Коментари