Най-лесните начини да почистите петна от восък вкъщи

Празничните украси за дома обикновено включват свещи. Те създават фантастичен уют, който не може да осигури нито една лампа или осветително тяло. Топлината на пламъка е един от символите на Коледа. Но след като празничната еуфория премине остава един неприятен момент – петната от восък.

Колкото и да пазите мебелите, покривките и подовата настилка от свещите, все някъде ще капне. А както знаем, петната от восък и парафин са ужасно упорити и оставят мазни и цветни остатъци, които трудно се премахват.

Не и ако знаем как точно да ги почистим.

Премахване на восък от текстил

При премахване на восъчни петна от дрехи, покривки и други тъкани най-добрият подход е изстъргването. Това обаче не работи, когато восъкът е мек. Затова го замразете с кубче лед и когато е достатъчно твърд го изстържете внимателно с помощта на щадяща пластмасова шпатула, за да не нараните тъканта.

Ако все още има остатък от мазно петно, накиснете засегнатото място с разтворител, подходящ за тъкани. След това изперете с препарат за пране.

Премахване на восък от килим или мокет

Тук също важи техниката на замразяване. Втрийте внимателно кубче лед върху петното. Внимателно изстържете восъка от килима. След това, ако все още има остатъци от него, накиснете добре мястото с препарат за почистване на килими. Върху него поставете хартиени кърпи, които да попият влагата и върху които да полепнат остатъците от восъка.

Друг вариант е да покриете килима с парче памучен плат, а след това да минете няколко пъти с нагорещена ютия. Восъкът ще полепне по плата и ще се отдели по-лесно от килима. След процедурата отново изперете с препарат.

При много упорити петна, особено от цветен восък, можете да опитате да разтъркате с разтвор от равни части вода и спирт. След това оставете килима на проветриво място, докато изсъхне напълно.

Премахване на восък от дървени мебели

Най-лесният начин да отстраните петното от масата, секцията или шкафа е да изчакате да се втвърди. Изстъргването с помощта на каквато и да е пластмасова шпатула (става дори и с дебитна карта) е лесно и почти безопасно за дървената мебел. След като отстраните восъка, полирайте с помощта на препарат за дърво и микрофибърна кърпа.

Премахване на восък от свещник

Свещниците и поставките за свещи са предметите, които най-много страдат от покапалия восък. Той се наслоява в дъното им и става много труден за почистване.

Един от най-лесните и бързи начини да премахнете восъка от свещника е като го втечните. Залейте свещника с гореща вода. Колкото по-топла, толкова по-добре. Методът работи най-добре при метални свещници. Ако са пластмасови рискувате да ги разтопите или увредите от горещата вода.

След като втечните восъка, голяма част от него ще падне сама. Остатъците можете да изстържете с абразивна гъба.

  Коментари