Как да прогоним молците завинаги от дома си

Молците се настаняват неканени в дома ни, не само в гардероба, но и в кухненските шкафове и нахално унищожават дрехи, одеяла, килими и храни. Как да прогоним молците завинаги от дома си?

Ако и вас ви притесняват, ето няколко полезни съвета как да ги изгоните

1. Молците в дрехите и тъканите

Дребните летящи насекоми са група, която обединява 14 вида. Един от тях обича да се „гуши“ във вълнените одяла, килими и да си „похапва“ от тях.

Ако забележите дупчица на любимия си пуловер или дребни бледосиви следи от прояденото в килима, не губете време. Веднага огледайте дома си за зловредните насекоми, които ви атакуват. Виновниците са всъщност само ларвите. За да не предоставяте на вредителите „вкусната“ почерпка в гардероба си, вземете предохранителни мерки със съответните препарати против молци.

Операция „антимолец“ включва следните лесни и изпитани действия

1. Дръжте в гардероба си само чисти дрехи

Молците обичат замърсени облекла, още по-апетитни са им тези с петна по тях. Закачете във всички секции препарат против молци, предлагат се различни с приятен аромат, най-добре изберете натурални средства.

Ако няма да носите скоро някои дрехи, ги опаковайте в полиетиленови пликове и ги преместете в друг шкаф или надстройката на гардероба. Преди това обаче огледайте внимателно всяка вълнена дреха и я изтупайте, ако молците вече са снели яйцата си ще изпаднат. Те не се закрепват стабилно във влакната на тъканта. От време на време изваждайте облеклата от пликовете, проветрявайте ги на слънце и после ги опаковайте в плътни хартиени торби заедно с препарат за молци.

Перете дрехите си на възможно най-високата температура, посочена на етикетите им. Добре е да ги сушите навън. През зимата студеният въздух, а през лятото горещото слънце помагат за унищожаването на яйцата и ларвите на молците.

Дрехи и тъкани, в които вече сте настанили молци, може да опаковате в полиетиленови пликове и да ги сложите във фриезра за 48 часа. Мразовитата температура ще ги унищожи.

Най-добре използвайте природни, а не химически средства за прогонване на молци, например сухи цветове лавандула, пръчки канела, гвоздейчета карамфили, кръгчета кора от хвойново или камфорово дърво, сложени в платнени торбички в гардеробите и шкафовете.

2. Редовно почистване на гардероба

Извадете дрехите, минете с прахосмукачка отвътре и го обършете с напоена с ароматно евкалиптово масло кърпа или четка.

Внимание! Сред любимите тъкани на молците е и филцът. Проверете внимателно за вредителите, ако имате филцови шапки или музикални инструменти, в които някои детайли са покрити с филц. Внимателно ги почистете с прахосмукачка и сложете няколко дафинови листа близо до филцовата тъкан-ароматът ще прогони насекомите.

3. Молци в хранителните продукти

Любителите на храни нападат най-често сушени плодове, орехи, бадеми, ориз, брашно, сушени подправки. За да предпазите продуктите, ги дръжте в плътно затворени буркани или кутии. Молците летят нощем и снасят голям брой яйца, поединично или на групи, като ги запечатват здраво. Във втората фаза, когато станат ларви, нагризват продуктите по различен начин, в семената правят ямички, навлизат в тях и ги изяждат.

4. Операция обеззаразяване на храните

Ако този вид молци са нападнали сериозно някои продукти в кухнята, трябва да ги изхвърлите. Леко засегнатите храни може да „реанимирате“ чрез топлинна обработка.

Пресейте брашното през гъсто сито, почистете сухите плодове и ядките. Сложете продуктите в тава на тънък слой и ги пъхнете за изсъхнат във фурната за 15-20 минути на 60 градуса при открехната вратичка. При тези условия няма да променят вкусовите си качества. След това ги опаковайте добре затворени и ги приберете на сухо и студено място.

5. Кухненски шкафове, където са били храните, нападнати от молци

Измийте с топла сапунена вода, обтрийте с оцетен разтвор, минете с четка и по ъглите и оставате отворени докато изсъхнат добре.

Друго средство да борба с молците са изсушени орехови листа. Продават се в аптеките. Сложете ги в марля и после в шкафа с хранителните продукти.

Молците са безопасни от медицинска гледна точка, не разнасят зарази и не застрашават здравето ви, но са изключително неприятни за всяко домакинство

Ето и кратък, но полезен списък с най-ефикасните препарати срещу молци:

 

Клинес е препарат срещу молци, под формата на спрей. Съдържа аромат накедър, които отблъсква тотално тези насекоми. Използва се върху дрехи, одеяла и други тъкани, преди тяхното съхранение в гардеробите. Не уврежда материите

Райд е друг препарат срещу молци. Предлага се в два варианта. Единият тип е за дрешниковият молец. Той е под формата на кошничка с активно вещество. Окачва се в гардероба или шкафа и отделя миризми, които в продължение на три месеца се борят с молците. След това се подменя с нова.

Другият препарат е за хранителния молец по зърнените пакетирани храни. Той е под формата на желе, в което попадат мъжките молци, а така се слага край на размножителния цикъл на пеперудите. Препарата е напълно безвреден и неароматизиран за хората. Поставя се в шкафовете с храните и действието му трае около шест месеца. След този период се подменя.

Една от старите бабини рецепти за убиване и прогонване на молци е нафталинът. Добре е обаче да знаем, че той вреди на човешкото здраве и не е редно да се използва прекалено. Коментари