Най-силното оръжие в кухнята се оказва фризерът. Вижте защо!

Да, точно той. Ако всичко, което имаш в него, се свежда до кубчета лед и рулцата от раци, значи си на грешен път. Време е да започнеш да го ползваш правилно. Джъстин Патисън, автор на книгата Freeze ти дава няколко безценни съвета.

4 храни за бърз достъп

1. Бързи лентички

Вместо да замразяваш цели пилешки пържоли, нарежи месото на ивици с дебелина 1,5 – 2 см, оваляй ги в малко слънчогледово олио и поръси с подправки. Когато ги направиш на малки парченца, може да ги сготвиш веднага след изваждането им от фризера. Там те могат да се съхраняват до 4 месеца.

2. Номерът на шеф готвача

Ситно нарязаните морков, лук и целина са светата троица на зеленчуците и влизат в основата на повечето сосове. Подготви голяма купчинка от тях и ги запържи с малко зехтин докато омекнат. След това ги остави да изстинат, сложи ги в торбички и ги пъхни във фризера. Когато имаш нужда от тях, отчупи колкото ти трябва от замразения къс и може да ги добавиш към всяко ястие.

3. Билки под ръка 

Много подправки и билки имат кратък живот, бързо изсъхват и губят аромата си. Ако искаш това да не се случи, ги нарежи на едро и ги постави във формички за лед. Добави капка зехтин, за да предотвратиш възможното кафеникаво оцветяване. Замразените билкови кубчета можеш да използваш за супи, яхнии, паста и дори коктейли. По този начин билките не губят уханието си и полезните свойства се запазват за дълго.

4. Бананови резенчета

Вместо да изхвърляш презрелите банани, ги нарежи на тънки филийки и ги пъхни във фризера. После може да ги употребиш като „студен чипс“ или да ги добавиш към плодовото смути.

Да, можеш да замразяваш дори

яйца

Не с черупките, разбира се. Леко разбий белтъка с жълтъка, добави щипка сол или захар /в зависимост от това за какво ще ги използваш по-късно/. Налей в удобен съд и замрази.

авокадо 

Премахни кората и костилката, а вътрешността смачкай с една супена лъжица зехтин. Добави към сместа прясно изстискан лимонов сок и я пъхни във фризера. Можеш да я използваш при приготвянето на десерти и сандвичи.

сирене

Говорим за твърдите сирена. Най-вече пармезан и гауда. Леденият въздух няма да им разреши да се ронят.

ориз

Хубаво е да изстудиш готовия сварен ориз по най-бързия начин. След това го замрази на индивидуални порции, за да избегнеш гигантската буца оризов айсберг, който може да се получи.

масло

Високо съдържание на мазнини е перфектния продукт за замразяване. Можеш да го поставиш във фризера с оригиналната му опаковка. Същото важи и за маргарина.

ядки 

Вместо да ги оставиш да се размекнат в дъното на шкафа, ги мушни в плътно затварящи се торбички. Само във фризера ще останат твърди и ще запазят вкуса си.

брашно

То също се разваля

вино

Това, което е останало от напитката на боговете спокойно можеш да бутнеш във фризера. Излишното количество вино е най-добре да се използва за готвене, а не за пиене. И още нещо – никога не съхранявай виното в стъклена бутилка във фризера, тъй като има вероятност да гръмне.

картофи

печени, пържени, под формата на пюре или огретен – няма значение, защото мястото им е във фризера. Там могат да останат до 3 месеца след термичната им обработка. Когато ти трябват, просто ги вадиш , претопляш и хапваш.

мляко 

Обезмасленото и полуобезмасленото мляко могат ад изтраят във фризера до един месец. Високомасленото мляко, което не е пастьоризирано обаче, е по-вероятно да се развали. Затова най-добре го сложи в хладилника и гледай да го употребиш за 3-4 дни. Коментари