Подуване на корем! Стига вече! Полезни храни, които спомагат за отстраняване на проблема

Едва ли има човек на тази планета, който поне веднъж в живота си да не е страдал от един ужасно неприятен проблем-подуването на корема. Всъщност подуването на стомаха, е доста по-често срещано явление при жените, но от него страдат и не малко мъже.

Причините не са много, но като основа на проблема лекарите взимат – неправилното хранене. Има различни изследвания по темата от специалисти в областта на гастроентерологията и всички са категорични, че храната е един от главните виновници.

Подуването често се дължи на поглъщане на огромно количество въздух, а това се наблюдава тогава, когато се храним прекалено бързо и поглъщаме храната не добре сдъвкана, което от своя страна затруднява смилането й в стомаха.

Има вероятност да имате някакъв метаболичен проблем, както и организма ви да задържа прекалено много вода. От подуване на корема се оплакват също жените преди цикъл. Усещането е доста неприятно и се дължи на рязка промяна на някои полови хормони.

Има още причини и предпоставки, но подуването наистина не е проблем за пренебрегване. Ако Ви се случва често, потърсете задължително специалист, не се самолекувайте в никакъв случай, за да не си навлечете още по-сериозни проблеми.

Съществуват определени храни, които ще ви помогнат да разрешите проблемите със стомаха и да се отървете от излишните газове

1. Авокадо

Проучването сочи, че натрият е един от основните причинители в организма да се задържат течности. Калият действа на обратния принцип, спомага на тялото да се освободи от водата. Така, че отървете се от натриевата сол и консумирайте сол с калий. Бананите също са отводнител. Най-богато на калий е авокадото, така че консумирайте го на воля.

2. Пълнозърнести храни

Ако четете непрекъснато диети и класации за здравословни храни, няма как да не сте забелязали, че пълнозърнестите храни присъстват във всяка диета и са в класациите нахраните, които ще ни помогнат да водим наистина здравословен начин на живот, консумирайки ги.

Какво включват- оризови продукти, макарони всички видове, хляб, плодове и зеленчуци. Те са като супер „чистачи“ за храносмилателната система, което пък от своя страна спомага за намаляване на излишните газове. Приемайте много фибри и скоро ще се разделите с този неприятен проблем!

3. Българското кисело мляко

Полезно, полезно, полезно. Яжте, без да се ограничавате. Пробиотиците, които се съдържат в киселото мляко изключително много спомагат за премахване на това неприятно подуване. Киселото мляко помага и за лечение на възпалени черва и лигавицата на стомаха.

4. Копър

Ето го и царят на храносмилането. Копърът е изключително полезен за храносмилателния тракт. Не по-малко полезни са и ментата и джинджифила. Как действа копърът: При приемане успокоява много бързо гладката мускулатура на червата и намалява подуването. Не напразно лекарите предписват на бебетата, страдащи от колики, чай с копър..
Краставица

Има случаи, в които организма ни има нужда от повече вода, а ние не му я спестяваме. Тялото е дехидратор и като защита започва да задържа течности. Не бива веднага да утолявате жаждата, прибягвайки към сладките и газирани напитки. Те са още по-голям бич и не утоляват жаждата. Пийте неподсладени напитки, за предпочитане вода, така ще се справите с дехидратацията. Богати на вода са пъпешите, краставиците, марулите. Те са с изключително ниска киселинност и така помагат за неприятното усещане, свързано с подуването.

5. Сливи

Сушените сливи и сокът от слива са пълни с калий и сорбитол. Сорбитолът може да се се нарече храносмилателен симулант, който спомага за изсмукване на течностите от дебелото черво. Това подобрява перисталтиката и спомага за редовното му изпразване. Коментари