Ефективни мерки против косопад

„Само крайчетата“. Това е фразата, която фризьорите чуват най-често, тъй като дамите не обичат да се разделят и със сантиметър от косата си. И мечтаят да е здрава и плътна, без да полагат много усилия. Новите трикове и продукти, които предлагат съвременните козметични и студия, имат възможност да подобрят в пъти състоянието на косата ви.

Трябва преди това да се запознаете с някои факти за косата.

Всеки ден се разделяме с 60 до 100 косъмчета. И това е абсолютно нормално, тъй като приблизително толкова косъмчета израстват всеки ден. Критично става положението, когато самите ние започнем да драматизираме нещата. За съжаление това се случва все по-често с млади момичета.

Ако се притесняваш и искаш да провериш състоянието на косата си, събери падналите косми, които ще откриеш върху възглавницата, четката или сифона на душа , в продължение на три дни. Ако сумата значително надвишава 300, тогава може да се замислиш за по-специална грижа.

Едно британско изследване разкри шокиращи статистически факти – очаква се, че в близко бъдеще почти 15% от жените ще бъдат застрашени от оплешивяване. Този традиционно предимно мъжки проблем през последните години засяга все повече жени.

Според дерматолозите процентът на жените, които имат проблем с косопада се увеличава заради редица фактори, първо място сред които заема стресът. Други важни причини са небалансираното хранене, прекалено честото третиране на косата с химически препарати. Менопаузата, приемът на противозачатъчни и промените в хромоналния баланс при бременност също мога да предизвикат засилен косопад.

Специалистите съветват да сме внимателни и редовно да следим дали косопадът не се засилва с времето. В случай, че забележите прогресивен косопад е редно да се прегледате при дерматолог.

Как да решим проблемите с косопада?

Специалистите твърдят, че най-простото решение е да се намали нивото на стреса и едва след това да си купите специални серуми за ускоряване на растежа. Повечето серуми удължават фазата на растеж, докато други събуждат заспалите корени на косата. Посъветвайте се със дерматолог какъв серум е подходящ за вашата коса.

Ако държите да имате здрава и красива коса променете ежедневното си меню и започнете да се храните здравословно. Косъмът е съставен основно от кератин – протеин, който съдържа сяра. Богати на сяра са тиквичките, лука, кайсиите, картофите и зелето. На косата е необходима и храна, богата на белтъчини – месо, риба, кашкавал. Избирайте храна богата на витамин H. Този витамин е познат под името В7, който доказано ускорява растежа на косата.

Наблегнете на добавки, които са богати на омега 3 мастни киселини. Това, което ще ви посъветваме е да се въоръжите с търпение, тъй като косъмът расте само с 0,35 мм средно на ден. Промени в плътността на косата са забележими най-рано след три месеца.

Ако искате да направите впечатление веднага?

Нямате търпение да изчакате косата да порасне и се сгъсти. Единствената възможност е да си помогнете с уплътняващи продукти, които придават текстура и плътност. Нанесете ги на подсушена с кърпа коса, след което изсушете на средна температура. По ваша преценка можете да добавите и малко пудра за обем в корените. Коментари