Какво трябва да знаем за слънцезащитния крем

Ще ти спестим някои от досадните научни лекции за защита от слънцето и ще отговорим на въпросите, които действително имат значение и те вълнуват.

Последните няколко години информацията за негативите от слънцето става все по-обширна и понякога плашеща. Няма как да е иначе. Лъчите не са като едно време, основно заради изтънелия озонов слой.

Лекарите алармират, че случаите на заболелите от рак на кожата се увеличават с рекордните 200 00 души всяка година. Добрата новина: ще ти помогнем да се научиш как да се предпазваш най-добре, като решим някои от объркващите дилеми около SPF културата.

И все пак каква защита дават кремовете спрямо цифрите 15, 30, 50 и.т.н върху тях?

Съкращението SPF идва от Sun Protection или слънцезащитен фактор на български. Отнася се за количеството слънчева радиация, която кожата ти може да понесе в защитено или незащитено състояние.

Най-лесният начин да си представим какво означава: ако кожата ти изгаря за 20 минути без фотопротектор, нанасянето на продукт със защитен фактор 15 ще увеличи това време 15 пъти, тоест времето през което няма да изгориш се увеличава на 300 минути.

Имай предвид, че тези сметки важат в случай, че нанасяш необходимото количество от продукта и не се къпеш, бършеш с кърпа или потиш. Колкото по-висок е факторът, толкова по-защитена е кожата ти от UV лъчите

Това означава ли, че крем с SPF фактор 50 е 20 пъти по-добър от този със SPF 30?

Не. Има два начина, по които гледаш на по-високия фактор. Единият е да прецениш колко от UV лъчението е блокирано, а другият -колко от UV лъчите са способни да достигнат до кожата. Например SPF 30 блокира 96, 67% от тях да проникнат и пропуска 3, 33%. От друга страна SPF 50 блокира 98, 99% и пропуска само 1,67%. Простичко казано, колкото по-висок слънцезащитният фактор използваш, толкова по-малко слънчева светлина достига до кожата ти.

Защо трябва да нанесем слънцезащитните продукти поне 20 минути преди излагане на слънце?

Това правило е от изключително значение, защото позволява на крема да се абсорбира от горните слоеве на кожата, давайки възможно най-ефикасната защита. Не чакай да се намажеш, когато вече си на плажа. Средството няма да има възможност да попие добре преди излагането ти на слънце

Ако нанеса слънцезащитният крем в 8 сутринта, преди грима, защитена ли съм в 6 следобед?

Категорично, не. Действието на продукта намалява с времето. Докато изпълняват работата си, слънцезащитните молекули постепенно се разрушават. Затова е толкова важно да си слагаш нов слой на всеки 2 часа или след всяко къпане.

Възможно ли е да почернея, ако се намажа със слънцезащитен продукт с висока защита?

Разбира се! Всеки тип кожа започва бавно да потъмнява, независимо от това колко висок SPF нанасяш. Както пояснихме по-горе определено количество слънчева радиация винаги прониква в кожата. В случай, че спазваш стриктно правилата за мазане, едва ли ще постигнеш цвят на шоколадов десерт, но пак ще видиш разлика. Гледай от добрата страна, така намаляваш почти до минимум риска от рак на кожата

Защитена ли съм, ако придобивам тен постепенно?

Да. Единственото условие е загарът да се получава лека-полека, без каквито и да е изгаряния. Все пак дерматолозите са единодушни – няма такова нещо като „безопасен“ тен, защото придобиването му свързано с досега до вредните лъчи.

Нанасянето на слънцезащитен крем предизвиква ли появата на пъпки?

Повечето съвременни продукти са създадени така, че да избегнат подобни проблеми. Ако все пак се притесняваш, потърси формули отговарящи на твоя тип кожа. Вече има разновидности и консистенции за чувствителна, мазна или суха кожа, от които да се възползваш. Коментари