Новите правила на твоя SPF фактор, които задължително трябва да знаеш

Не толкова отдавна в началото на 90-те, започнаха да ни съветват да се мажем с продукти, в които има нещо SPF. Не бяхме съвсем сигурни какво е, но имаше тебеширена текстура и оставяше бели петна по телата ни. Казваха ни, че ако не се мажем с тези мазила, кожата ни ще стане червена като домат или дори по-лошо, ще хванем рак.

Оттогава досега иновациите в сферата са стотици. Проблемът: много по-малко от нас ги следят и знаят какво точно се случва.

Готова ли си да опресниш знанията си? Ето всичко, което трябва да знаеш за SPF продуктите в момента.

Кой слънцезащитен фактор да използваш?

Новата слънцезащита, особено тази за лицето, пристига с по-високо фактор, отколкото досега. Преди нормата беше SPF 30, но сега най-често срещаш SPF 50. Според американски проучвания факторът става много по-нисък, когато нанесеш продукта върху кожата си. Защо?

Защото бариерната функция на кожата рядко е във върхова форма. Проблеми, като розацея, дехидратация и редовно мазане с ретиноиди или гликолови киселини, правят кожата уязвима и възпрепятстват действието на слънцезащитата.

Нашият съвет 

Мини един „размер“ нагоре както би направила с дрехите, ако качиш някой друг килограм. С други думи, ако си свикнала да се доверяваш на SPF 15 мини на SPF 20 или 30.

Правила за нанасяне на слънезащитен крем?

Ако и ти, както много от нас, нанасяш слънцезащитата, чак когато краката ти докоснат пясъка, то грешиш. Нанасяй средствата със SPF на хладна, суха кожа поне половин час преди излагане на слънце. Намажи се точно преди да тръгнеш към плажа, за да усъвършенстващ защитата на продукта до краен предел. 30 минути позволяват на крема да се слее идеално с горните слоеве на кожата / освен ако не се потиш твърде много или не спортуваш усилено/, защитата е по-дълготрайна.

Новият SPF „език“?

Забелязали ли сте буквите на РА на флаконите? Те означават Protection Against /от английски „защитна среда“/. Докато SPF се съсредоточава върху UVB лъчите и предпазва от изгаряне, РА факторът се бори с UVA лъчите и обозначава колко добре се справя с потъмняването на собствения пигмент на кожата. Инфрачервената светлина и замърсяването също са в списъка на „злосторниците“, с които се бори РА факторът.

Спрейовете се завръщат?

Преди около пет години, експериментите се надпреварваха да демонизират SPF спрейовете, защото смятаха, че с тях се нанася твърде недостатъчно количество, което не стига до кожата. Въпреки това, щателните тестове върнаха спрейовете на пазара. Загледай се в рафтовете – вече всички марки се гордеят с един или няколко спрея. Коментари