Проблемът суха кожа през зимата – как да се справим с него?

Внезапните температурни промени и отоплението в помещенията през зимата не са сред главните причини да имате проблеми с кожата, твърдят дерматолозите, но не е изключено. Ако имате много суха кожа на лицето, нищо чудно това да оказва негативно влияние. Затова винаги търсете начин помещенията, в които стоите повече от час да се овлажняват подходящо. И така как да се грижим за кожата?

Перфектна кожа през зимата – сменете текстурите, диетата и процедурите, за да „преминете“ студения сезон с перфектна кожа.

Лятната и зимната грижа за кожата е различна.

В студеното време сменете почистващия си гел с мляко. Откажете се от почистващия тоник с алкохол. През зимата е необходимо козметиката ви да съдържа безалкохолни компоненти, които изсушават кожата повече. Да използвате овлажняващи продукти в студа е опасно за кожата. В момента, в който се покажете навън, овлажняващите компоненти замръзват и като иглички травмират кожата.

Но това не означава, че трябва напълно да се откажете от хидратиращите кремове. Просто запомнете правилото – нанасяйте ги поне 30 минути до час преди излизане. Кремът запазва влагата в кожата, особено при много сух въздух в помещенията. Зимният хидратиращ крем трябва да съдържа растителни масла като жожоба, макадамия или бадем.

Подходящи кремове за суха кожа през зимата 

Подходящите кремове за зимата са тези, които съдържат мастноразтвормите витамини А и Е, но имат една особеност – при мазна кожа могат да провокират комедони и акне. В този случай кремът е добре да съдържа ненаситени мастни киселини или други компоненти, които са подходящи за мазната кожа. Това са кремове с чаено дърво, лайка, краставица. Те имат матиращо действие.

Серум за зимата

Серумът с хиалуронова киселина е подходящ за зимата. Той не само е овлажняващ, но и създава защитен слой за сухата кожа, който не допуска влагата да се изпари от нея. През зимата кожата на лицето се уплътнява. И това си има логично обяснение. Това е единствената част от тялото, която постоянно е без покритие. И всички процеси в организма са насочени към създаването на допълнителен липиден слой и защита на кръвоносните съдове. През зимата трябва да се стараете да съхраните тази мантия. За да функционира тя нормално, правете подхранващи маски 2-3 седмично.

Каква козметка да ползваме през зимата?

Зимата е моментът, в който да използвате и козметика за студеното време. Най-добрата такава се произвежда в северните страни. Не забравяйте и за слънцезащитната козметика, като SPF 50 е факторът, който трябва да избирате, ако сте на висока надморска височина, където озоновият слой е по-тънък, а кожата по – безащитна.

Не забравяйте за процедурите в салон през зимата

Въпреки, че зимата кожата се уплътнява, трябва да се грижите непрекъснато за възстановяването й. Процедурите за подмладяване или за изсветляване на пигметни петна, пилинг, лазерно почистване, е препоръчително да се правят през зимата, когато няма висока слънчева активност. Това се отнася дори и за оперативните намеси като блефаропластика /корекция на клепачите/ или фейслифтинг /корекция на контура/.

При фейслифтинг специалното устройство излъчва лъчи, които имитират слънчевите,но без ултравиолетовите. То излъчва светлина в четири различни цвята – синя, зелена, червена, жълта, като всяка изпълнява специфична функция. Например червеният цвят стимулира метаболитните процеси, регенерирането и производството на колаген, а синята има антибактериален и лимфодренажен ефект.

Фототерапията също е отлична процедура за студеното време. Успокоява раздразнената кожа, овлажнява и подобрява настроението заради отделянето на витамин Д и серотонин /хормон на радостта/.

Е, вече може да не се страхувате от студеното време и влиянието му върху кожата. Има начини да се защитите, нали? Коментари