10 лесни начина да се сбогуваме 5 излишни килограма

Независимо дали го вярвате или не, но съществуват малки хитрини в храненето, които могат да ви помогнат да свалите натрупаните килограми, без да лишавате организма от необходимите вещества и без да ограничавате храната до минимум.

Ето 10 начини, които успешно ще Ви помогнат в борбата с килограмите

1. Не пренебрегвайте храненията.

Да, ако сутрин не закусвате ще намалите приема с 500 калории, така седмично ще намалите приема с 3500 калории. Това от своя страна се равнява на половин килограм. Но тялото наваксва всичко, когато обядвате.

Ако не пропуснете закуската ще намалите в пъти желанието да си хапвате високо калорични продукти през останалото време. Забавянето на обмяната на веществата се дължи и на пропуснатите хранения. Когато закусите метаболизма се засилва, за да може организма да преработи изконсомираната храна, така че закусвайте.

2. Поне два дни бъдете вегетарианци.

С една вегетарианската диета вие пометете излишните тлъстини около талията и така ще намалите обема й. Парче торта и порцията карфиол съдържат еднакъв брой калории, но с тортата надали ще се почувствате сит.

За да свалите излишните килограми, не е нужно да сте постоянно на вегетарианска диета. Поне два пъти в седмицата вместо месо яжте зеленчуци. Два дни без месо в седмицата ще ви помогнат да свалите повече от 5 килограма за година.

3. Заложете на правилото “едно за едно”.

Това означава, че ако сте преминали на нискокалорични храни да не се тъпчете с огромни количества от тях. Сменете тортата с нещо нискокалорично, но задължително в същото количество. Ако ежедневно вместо две обезмаслени кексчета си позволявате само по едно то за година ще свалите поне 5 килограма.

4. Не бива да стигате до крайност в приема на калории.

Трябва да подсигурите на организма си такова количество калории, каквото му е необходимо да функционира в покой. В противен случай ще забавите метаболизма си, а това пречи и на отслабването. Ето и формулата, която ще ви помогне :

При мъжете: умножете ръста си в по 32, а теглото по 14. Към сбора от тези две произведения прибавете 66. Умножете годините си по 6.8, извадете полученият резултат от предходната сума. Така ще изчислите калориите, от които организма ви има нужда в състояние на покой при нормална обмяна на веществата.
Необходими калории = Височина * 32 + Тегло * 14 + 66 – Години * 6.8

При жените: умножете ръста си по 12 и теглото по 10. Към сбора от тези две произведения прибавете 65. Умножете годините по по 4.7 и извадете резултата от предходната сума.
Необходими калории = Височина * 12 + Тегло * 10 + 65 – Години * 4.7

5. Не се тъпчете между основните хранения.

Ако нямата чак такава воля и обичате да си похапвате непрекъснато, то заменете шоколада, чипса и солетите с нещо по-здравословно- морков, ябълка, целина. Така сами ще си помогнете и ще свалите 5 кг за 16 месеца.

6. Денс, денс, денс

Днес все по-малко хора се решават да танцуват. Те си мислят, че танците едва ли не са приоритет на младите. А танците всъщност отлично помагат за изгарянето на излишните калории. И вместо да полягате пред телевизора и да се чудите кой сериал да гледате, похапвайки обилно, потанцувайте. Ако танцувате редовно по два часа само два дни в седмицата, то 21 месеца ще свалите така желаните 5 кг.

7. Сменете подправките.

Да, вместо да се тъпчете с майонеза, заложете на горчица. Вместо да слагате масло на картофеното пюре или печеното месо, сипете малко лимонов сок. Промени от този род помагат за сериозно намаляване на килограмите поне 5 килограма година.

8. Хранете се бавно и дъвчете продължително.

Стомахът има нужда от около 25 минути, за да сигнализира на мозъка, че се е наситил. Затова ако се храните бързо и за 10 минути сте погълнали храната, няма да дадете никаква възможност на тялото си да възприеме, че всъщност вече няма нужда от повече храна.
Ако се храните бавно и сдъвквате добре храната, то със сигурност ще консумирате по-малки количества. Тези спестени 300 до 500 калории дневно за една седмица могат да се превърнат половин килограм по-малко тегло.

9. Малките порции .

Сандвичите „Биг“ съдържат 150-200г. месо, а на вашия организъм са му нужни не повече от 60-90г. Ако искате да се научите правилно да преценявате големината на порциите започнете да четете етикетите.

Ползвайте съдове, които имат отбелязани мерни единици. Ако съумеете да намалите размера на порциите и не приемате повече от 1650 калории (за жените) и 2000 калории (за мъжете), само за половин година ще се сбогувате с 5 килограма.

10. Не се хранете през нощта.

Храненето през нощта е важна пречка, ако искате да отслабнете. Хубаво е така да планирате вечерта си така, че да избегнете съблазните. Разходете се, срещнете се с приятели, но без да засядате на маса.

Ако все пак не успявате да се преборите с мислите за храната, вземете една ябълка. Ако изхвърлите от менюто си бисквитите, чипса, вафличките само за 6 седмици ще се разделите с половин килограм, а за 15 месеца – с цели 5. Коментари