10 вредни навика, от които се дебелее

Дамите много добре знаят, че килограми се качват, когато човек се движим малко, не спортува, води уседнал начин на живот и прекалява с храната. Има обаче и още нездравословни привички, от които се трупат излишни килограми, без да си даваме сметка за това. Ето ги и тях:

1. Никога не се съветвате с диетолог

Голяма част от жените стартират диетата си, без изобщо да потърсят квалифицирана помощ от специалист, който освен че ще им даде ценни съвети, ще изработи и най-подходящата диета за тяхното тяло. .

2. Сънят

И много сън и малкото са вредни за организма. Ново изследване твърди, че хората, които спят по-малко от 6 часа или тези, които спят над 10, са склонни към напълняване. Най- добре да се спи по 7-8 часа.

3. Пропускаме хранене

Дамите все още си мислят, че ако пропуснат закуската или обяда, ще свалят теглото много по-бързо. Само, че не е така, а точно обратното. Метаболизмът се забавя, а тялото се затруднява да изгори калориите. Клетките започват да правят запаси и така се натрупат много излишни мазнини. Съветът на диетолозите е да се храните често, но по малко.

4. Бързо хранене

Изключително вреден навик. Не добре сдъвканата храна и преглъщането на големи хапки е много вредно. Внимателно сдъвканата храна ще се преработи в стомаха в пъти по-лесно и ефективно, а и няма да затруднявате тялото да смила храната.

5. Хранене пред телевизора 

Много често срещан навик сред всички възрасти. Пред телевизора човек се отпуска, и буквално се „разлага“ върху дивана. И се започва – чипс, фъстъци, мезенца, шоколад и т. н. Съветът е по-малко телевизия, повече разходка. Дори времето да е студено, ще те освежат пет минути навън.

6. Големи порции

Златно правило гласи, че в чиниите винаги трябва да сложим малко по-малко храна, отколкото на гладен стомах си въобразяваме, че ще изядем. Мозъкът реагира малко по-късно, че сме сити и ние продължаваме да се тъпчем с храна. а само след 10- минути ще се почувстваме преяли.

7. Бял хляб

Белият хляб води до качване на на килограми, ако не се яде умерено. Може лесно да го замените с пълнозърнест или черен хляб-по здравословно и по-диетично е.

8. Дехитрадация

Пийте вода често и в никакъв случай не чакайте устата ви да пресъхне съвсем. Водата помага от организма да се изхвърлят вредните токсини, засилва метаболизма и засища.

9. Късно хранене.

Да се яде след 8:30 вечерта е много вреден навик, от което е добре да се отървете още днес. Опитайте се да поднасяте вечерята в 7. След това може да пиете само чаша вино, вода или ако сте много гладни, хапнете една ябълка.

10. Ядем от нерви

Често се случва, когато се появят проблеми да ги решаваме с тъпчене на нещо сладко или солено, за да успокоим проблема. Навикът е грешен, няма защо да ви убеждаваме в това. Опитайте се да контролирате гнева си и да не го приглушавате с храна. Коментари