6 малки тайни на здравословното и трайно отслабване

В днешно време, когато грижата за красотата и добрата форма са се превърнали в крайъгълен камък на нашето общество… Когато по дрехите посрещат, а по ума изпращат, или с други думи – шансовете ни за успех в множество сфери, сред които работата, любовта и други, зависят от това, как изглеждаме, е от изключително значение да се грижим за физиката си.

Качествени дрехи, елегантно положен грим, красиво и с вкус подбрани аксесоари, подходяща прическа, изтъкваща предимствата на лицето ни и прикриваща недостатъците му, ако има такива – всичко това може в огромна степен да допринесе за създаването на благоприятно впечатление у околните и да превърне грозното патенце в лебед. Историята познава множество такива случаи!

Историята на красиво грозната дама

Веднага ми идва на ум споменът за една дама, която познавах навремето – наистина уникална личност. Тя принадлежеше към типа жени, които, без да се отличават с особена хубост, правеха впечатление още от първия миг. Да, не само на мъжете, а изобщо на всички, с които се срещаше. Очевидно и на мен, щом сега ви разказвам за нея.

Беше от така наречения тип jolie laide или „красиво грозна”, както казват французите. Но беше винаги изрядна – великолепна фризура, скъпи и неконвенционално елегантни дрехи, подходящ макиаж, чудесно подбрани аксесоари … и най-вече – поддържано тяло!

Хващала съм се, че понякога й завиждам – завист, породена от възхищение и от ясното осъзнаване, че това е дама, която действително знае какво иска и преследва целта си неотклонно, без извинения, без агресия и по начин, който се запомня завинаги. Не знам какво се случи с нея, нито как се е развил животът й, но получих наистина ценен урок. Надявам се, и вие. Искрено й пожелавам да бъде щастлива и все така сияеща, където и да се намира!

Правилното отношение към себе си

Във всеки случай, въпреки че не сме се събрали да си говорим за дрехи и аксесоари, темата все пак е физиката. Първо се започва от добрата форма. Както сами знаете, едно сладострастно и добре поддържано тяло винаги привлича вниманието! Нещо повече, то говори за вас като за личност, която се уважава и държи на себе си. А всеки разумен човек е наясно, че отношението към работата и околните се издава именно от малките детайли, от начина, по който се грижим за най-важната величина от уравнението – самите ние.

Към днешна дата съществуват толкова много материали на тема диетология (статии, книги, филми и прочие), че като че ли се объркваме от плуването сред вълните на този безбрежен информационен океан. Затова тук няма да ви предложим поредната нова диета, а ще ви дадем някои елементарни насоки, валидни за човешкото тяло и неговите механизми, като по този начин се надяваме да ви станем съюзници в битката с излишните килограми! И да отговорим на въпроса – „Как да отслабнем бързо?“.

1. Реалистичните очаквания

Една от най-важните стъпки, които трябва да предприемем, е съвършено трезво да преценим възможностите си, а именно точката, в която се намираме, и точката, която искаме да достигнем.

Какво означава това? Ако например в период от една година сте натрупали повечко килца, то е нереалистично да очаквате да ги изгубите за прекалено кратко време, подлагайки се на някоя невъзможно строга диета. Дори и да успеете да постигнете желаната цел, вероятността да останете разочаровани в последствие е огромна. Защото върнем ли се към обичайното хранене, не само ще възвърнем свалените килограми, а съществува и огромен риск от това, да натрупаме нови.

Знаете ли, че са достатъчни само 300 калории дневно повече от необходимото за правилното функциониране на тялото ни, за да се окажем след месец наддали с един килограм? Като при това трябва да отчетем факта, че миниатюрното количество от 100 грама шоколад съдържа приблизително 550 калории.

2. Какво да правим след диетата?

Борили сме се с нокти и зъби, драли сме котки, както се казва, и с помощта на някоя драконовска диета сме се отървали от излишното според личната ни преценка тегло. Какво да правим оттук нататък? Отговорът е простичък: да се приучим към нормално хранене и да поддържаме добра физическа активност.

Всички сме виждали известната хранителна пирамида, в най-широката част на която се намират плодовете, зеленчуците, картофите, овесените ядки, оризът и други изключително полезни храни. Тя не е случайна. А спазването на един добре балансиран режим има и допълнително предимство: доброто настроение.

Мнозина от нас познават усещането за глад, раздразнението и крайно неприятното натрапчиво чувство при вида на лакомствата, които обичаме, но които сме си забранили да ядем. Така че действайте умерено! Не се лишавайте от нищо, но и не прекалявайте. Ако днес сте приели повечко калории от някоя „забранена” любима храна, то на следващия ден компенсирайте без чувство на вина. То само ще ви накара да ядете повече!

3. Нов живот за кожата

Добре балансираното хранене, включващо богато разнообразие от плодове, зеленчуци и други полезни продукти, има силен деинтоксикиращ ефект. Казано е, че красотата идва отвътре и това наистина е вярно. Хранейки се по този начин, ще се радвате на по-свеж вид, на еластична и сияйна кожа, на по-жизнена и блестяща коса, на по-здрави нокти.

Ще се чувствате много по-бодри, което ще подобри ефективността ви както на работа, така и в личен план. И за да се получи един красив затворен кръг, новопридобитото самочувствие от разцъфналия ви външен вид и новите постижения ще допринесе за това, да не се поддавате на изкусителните, ала неособено полезни лакомства, с които хората са склонни да прекаляват, когато гладуват, не се чувстват на ниво или преживяват негативни емоции.

4. Не пренебрегвайте водата!

Тя е едно от основните неща при процеса на деинтоксикация и успешното спазване на всяка диета. Пийте поне по литър и половина, даже два, на ден, но внимавайте това да става между храненията. В противен случай тя ще разреди стомашните киселини и ще попречи на доброто храносмилане. Същото важи и за динята – яжте я отделно от всякакви други плодове и храна. Ако водата не ви е приятна, спокойно може да я замените с ароматен билков или плодов чай, но без захар. Лъжичка хубав пчелен мед е достатъчна.

5. Храненето – колко пъти дневно?

Всички сме чували известната поговорка „Закуската изяж сам, обяда сподели с приятел, а вечерята дай на врага“. Да, но дали действително е истина? Според нас всичко е индивидуално. Някой може и да обича да се храни така, без никакви проблеми, и да поддържа нормално тегло. На други празният стомах преди лягане им пречи да заспят точно като пълния и чувството за тежест. Трети предпочитат да се хранят по няколко пъти на ден, но на малки порции, които се смилат лесно, не натоварват стомаха и не допускат появата на дразнещото чувство на глад, което обикновено ни кара да похапваме повече от нужното или дори направо да преяждаме. Тук изборът е изцяло ваш. Вслушайте се в тялото си и направете това, което ви се вижда най-разумно и естествено.

6. Предимствата да се обърнем към експерт

Разбира се, има и друг вариант – да отслабвате под надзора на специалисти, които ще ви окажат необходимата морална подкрепа. В България отдавна вече съществуват подобни центрове, така че изборът дали да се консултирате редовно с експерт диетолог на място, или да си вземе отпуск и да отидете в някой от центровете, остава във ваши ръце.

Предимството на второто е не само, че ще се отделите от обичайната за вас среда, което предполага и допълнително психическо разтоварване, но и ще се намирате под постоянен надзор, което ще ви позволи да бъдете много по-дисциплинирани. Последното със сигурност ще повлияе положително на крайния резултат. Каквото и да решите, действайте смело!

И не забравяйте, че е нужно да се наказвате за дребни отклонения от правата пътека. Обичайте се и се уважавайте. Защото красотата наистина идва отвътре… от способността на първо място да обичаме себе си. Или както казва Уди Алън – влюбете се в себе си, защото това ще бъде една безкрайна любовна история! Пожелаваме ви го! Коментари