7 домашни трика, които лекуват главоболие и мигрена

Всеки от нас поне веднъж се е оплаквал от силно главоболие. Лекарствата не винаги помагат, а и към тях се привиква бързо. Не е нужно винаги да пием купища хапове, за да излекуваме така неприятната болката в главата.

Как да се справим с мигрената и главоболието

Какво може да предизвика главоболие: изтичащи срокове, нервни колеги, задръствания, кавги, страх, безпаричие, раздяла. И един любопитен факт. Дори и хубави изживявания могат да ни докарат главоболие. В медицината термина е познат като „главоболие от сладолед”.

Главоболието е отговор на тялото към физическия и емоционален стрес. Стресът кара мускулите във врата и главата да се съкращават, което води до напрежение и съответно до силни болки. Стресът кара кръвоносните съдове да се свиват, а когато се разширят отново, предизвикват мигрени и силно и главоболие, в следствие на резките промени в кръвното налягане. Хубаво е, че повечето главоболия са кратки и успешно се лекуват и с домашни средства.

1. Чай от джинджифил за мигрена

Джинджифилът успешно повлиява мигрената, защото спира синтеза на простагландин. Потиска гаденето, което много често съпровожда мигрените. Чаят се приготвя в затворен съд на тих огън. Поставя се три четвъртини корен от джинджифил в две чаши вода и се вари 30 минути. Пие се охладен.

2. Масло от мащерка и розмарин за мигрена

Може да облекчите болките в главата като се разтриете с масло от мащерка или розмарин. Поставете няколко капки в дланите си от двете масла и разтъкракйте слепоочията и челото си. Втрийте внимателно и оставете да попие. Учените са доказали, че и в двете масла се съдържа веществото карвакрол. Субстанция, подобна на известните и широко използвани нестероидни противовъзпалителни лекарства.

3. Лайка за мигрена

Отделете си си мъничко време за отдих в напрегнатия ден и може да облекчите напрежението, което води след себе си главоболие. Чаят от лайка е перфектният избор. Той съдържа вещества, които намаляват стреса. Поставете пакетче лайка във вряща вода и го оставите в закрит съд 10 минути. Подсладете с мед и пийте бавно, на малки глътки. Най-добре на тихо спокойно място.

4. Масло от мента и лавандула за мигрена

Някои природни лечители твърдят, че ако потопите краката във гореща вода и прибавите към нея масло от мента и лавандула, то това ще е най-силното лекарство против главоболие. Горещата вода изтегля кръвта към краката и така облекчава налягането в кръвоносните съдове в главата. Маслото от мента и лавандула осигурява успокояващ ефект.

5. Магнезий за мигрена

Лекарите са категорични, че хората, които страдат от мигрена трябва да имат винаги под ръка таблетки магнезий. Доказано е ,че при мигрена нивото на магнезия в мозъка е много ниско Изследвания показват, че приемането на магнезий като хранителна добавка, предпазва от болки в главата. Препоръчителната доза е около 400 мг на ден.

6. Витамин В2 за мигрена

Изследванията показват, че ако се приемат всеки ден по 400 мг рибофлавин в продължение на три месеца, главоболието и мигрените намаляват до 50%.

7. Екстракт от чобанка за мигрена

Билката не е популярна у нас, но се е доказала като ефективен метод за облекчаване на мигрената. Лекарите доста често я препоръчват на пациентите си. Приема се по 75 мг 2 пъти дневно в продължение на един месец, а след това – по 50 мг на ден. Коментари