7 неща, които ще се променят, ако ходите 30 минути на ден

Според експертите ходенето пеша е най-доброто упражнение за здраве.

Помага за сваляне на излишните килограми, облекчава стреса, помага за понижаване на кръвното налягане. Елиминира риска от много хронични заболявания.

Това е най-простата форма на упражнение и не изисква нищо повече от чифт маратонки.

Ходенето по половин час всеки ден води до следните промени:

1. Подобрява настроението

Ако мислите, че всичко, от което се нуждаете в края на натоварения ден, е чаша вино или няколко парченца шоколад, вероятно не сте опитвали да ходите пеша. Изследванията показват, че ходенето има благоприятен ефект върху нервната система и помага за намаляване на гнева и враждебността. Дори става още по-ефикасно и полезно за психичното ви здраве, ако си намерите компания. Разходките на открито също ви излагат на естествена слънчева светлина.

2.Елиминира риска от сезонна депресия, която обикновено се появява през есента и зимата.

Засилва креативността. Ако смятате, че „боксувате на едно място“ в работата или търсите решение на труден проблем, излезте на разходка. Според проучване от 2014 г. разходката повишават креативността. Тестове, проведени върху хора, докато седят и докато ходят, показаха, че последните мислят много по-креативно. Ако ходите редовно, рано или късно ще откриете, че е по-лесно да влезете в любимите си дънки. Дори и везните да не показват голяма разлика, реакцията на тялото към инсулина се подобрява, което играе роля за намаляване на мазнините в корема. Ежедневното ходене ускорява метаболизма поради изгарянето на калории и предотвратява загубата на мускулна маса.

4.Намалява риска от хронични заболявания

Статистиката е впечатляваща! Според Американската диабетна асоциация, ходенето понижава нивата на кръвната захар и риска от диабет. В същото време намалява кръвното налягане с до 11 единици и риска от инсулт с 20% до 40%. Друго проучване показа, че ходенето в продължение на 30 минути или повече дневно намалява риска от сърдечно-съдови заболявания с 30%.

5.Предотвратява образуването на разширени вени

С напредване на възрастта рискът от развитие на разширени вени на краката се увеличава. Доказано е, че ако ходите, това предотвратява образуването им поради факта, че подобрява здравословния кръвоток. Ако вече имате разширени вени, редовното ходене ще ви помогне да избегнете подуване на краката и други проблеми с кръвообращението.

6.Полезно е за храносмилателната система

Ако трябва да пиете кафе сутрин, за да отидете до тоалетната, заменете го с упражнения или разходка. Ходенето подпомага подвижността на червата и помага за справяне със запека. Ето защо първото нещо, което пациентите правят след операция на корема, е ставане и ходене. Хората, които имат здравословна рутина, част от които са редовните упражнения, са по-склонни да възприемат здравословно поведение. Това им помага, според специалистите, по-лесно да постигат целите си.

Разходете се по половин час на ден или поне 3 пъти седмично и веднага ще видите разлика в тялото и тялото си. Коментари