6 неща, които една дъщеря трябва да попита майка си

Да опознаеш майка си е нещо, което ще ти помогне да осъзнаеш и себе си като жена и да откриваш колко си приличате, дори да го отричаш. Използвай моментите, когато сте само двете, за да разбереш повече за здравето и тялото, което ще ти разкаже много и за теб самата.

Избери момент, когато сте само двете за напоителен разговор по женски, но без да е за любовните терзания и какви са мъжете.

Поговорете си за нещо по-сложно, за което малко си говорим с майките, но е много важно и това трябва да го направи всяка една от нас. Разговорът трябва да засегне всички здравни проблеми, които майка ти е имала през живота си.

Помоли я без да се смущава, да ти сподели за всяка болест, през която е преминала. И не защото просто си любопитна, а защото всичко, което се се случило, може да се наложи да преживееш и ти.

Мама може не само да ти даде ти даде съвет как да премахнеш петно от червено вино, как да свариш рохко яйце или как да преживееш несподелена любов. Нейният опит може да ти подскаже дали си фамилно обременена с някои заболявания. И колкото по-рано разбереш за това, толкова повече време е имаш, за да вземеш необходимите мерки за профилактика и лечение. Ето и няколко основни неща, които да я попиташ.

Как премина твоята бременност?

Независимо дали майката е родила леко или раждането е продължило 36 часа. Дали е било с усложнения, е добре да го знаеш. Няма две еднакви бременности, но може да с много подобни при майка и дъщеря, заради конструкцията на тялото, което се предава по наследство. Например, ако майката ти е имала тесен таз и се е наложило да ражда цезарово сечение, а дъщерята е наследила нейната конструкция, историята често се повтаря.

Имала ли си проблеми с храненето?

Този въпрос ни съветва да зададем доктор Джонатан Патчинг, старши преподавател в университета в Сидни, специалист в областта на хранителните разтройства. Да предположим, че майка ти не е имало подобни проблеми от 12-ет годишна, но въпреки това ще ти е полезно да знаеш.

Ние не знаем какви са причините за анорексията, булимията и преяждането – дали влияят на хормоналния дисбаланс, социалните стереотипи, психологически проблеми или определени генетични вариации. Но в повечето случаи, ако от нещо е страдала майката, дъщерята също го носи“, казва докторът.

И при това ти си изложена на по-голям риск отколкото братята ти. Направено е изследване за влиянието на коментарите на майките върху външността на дъщерите. Те действително могат да повлияят на мисленето на момичетата си и да се стигне до потенциално развитие на някои болести – обяснява още докторът, и обикновено майките не го правят със синовете си.

Страдала ли е някога от депресия?

Сигурна ли си, че би забелязала, ако с майка ти нещо не е наред? Но нека да забравим стереотипите, както съветват някои психолози. Липсата на сълзи не означава, че липсва основание за диагноза.

Ако майка ти се е борила с тази болест, докато си била бебе или в пубертета? Не всички родители могат честно да си признаят това, защото някои заболявания, включително и депресията им се струват срамни.

Ще се наложи да убедиш майка ти, че трябва да знаеш, ако е преживяла такова нещо. Аргумент може да е как изследванията показват, че генетичният риск за отключване на депресия е близо 40%. Естествено, тя не идва просто така, а може да се предизвика от силен стрес или лична трагедия.

Премахвала ли си бенка?

За съжаление това е наследствено заболяване, както и ракът на гърдата. Всяко новообразование по тялото трябва да се изследва от дерматолог, който да реши дали да се отстрани. Ако майката ти е претърпяла такава операция, то и ти си в рисковата група. Особено, ако имаш много бенки и си със светла коса.

Правила ли си спонтанен аборт?

Акушер гинеколозите, смятат че непланираното прекъсване на бременността, макари да не се предава по наследство, пряко зависи от състоянието на организма и някои генетични заболявания. Поликистозата на яйчниците, високо кръвно налягане и прееклампсия, ни се предават по майчина линия.

Имала ли си акне?

Дори в пубертета кожата ти да се е запазила здрава и гладка, това не означава че ще си остане такава. Акнето се появява и в резултата на затруднената работа на стомаха, неспазване на хигиена, хормонални нарушения, но се среща и генетична предопределеност.

За съжаление акнето, предадено по наследство, протича по-тежко от другите. И ако майка ти каже, че е страдала от това, не ти остава нищо друго освен да въздъхнеш и да посетиш дерматолог. Както с всяко генетично заболяване и тек трябва да се действа предварително.

Страдала ли си от диабет?

Затлъстяването не е единствената предпоставка за диабет, тип 2. Няма никакви съмнения, че тази болест се предава по наследство. Ендокринолозите твърдят, че ако някой от твоите родители страда от това заболяване, тогава ти си в голяма степен предразположена към него.

Но не всичко е толкова обречено и ти можеш да контролираш ситуацията. За начало смени начина си на живот. Храни се правилно и си движи повече. Намали въглехидратите и ограничи алкохола. Това може да ти помогне да контролираш ситуацията, дори и ако си генетично предразположена.

Контролирай и съдържанието на витамин D в кръвта ти. Изследване на финландски педиатри, в продължение на тридесет години, доказва, че ако се поддържа ниско ниво на това вещество в кръвта, може да се понижи рискът от диабет с 90%. Гените са си гени, а съвременната медицина и умният подход към здравето могат да направят чудеса. Коментари