Какво ще се случи, ако смените всички напитки с вода?

Наясно сме, че е по- разумно и здравословно да се откажем от кафето, газираните напитки и алкохола в полза на водата. Но малцина са онези, които подозират какви невероятни ползи и промени в организма ще доведе пиенето на вода.

 

Водата за организма е като бензина за автомобила, твърдят диетолозите. Когато нивото достигне критическата си точка, в тялото ни светва червената лампа под формата на жажда, главоболие и отпадналост. Това означава, че обезводняването е отишло твърде далеч. Поради тази причина е жизненоважно да се пие вода регулярно, а не само при жажда.

Какво ли ще се случи, ако заменим с вода всички изброени напитки?

Този въпрос се помъчи да разясни известният блогър и лектор по здравословно хранене Крис Бейли (Chris Bailey). Ето и обясненията, основани на неговите резултати.

1. Имате невероятния шанс да отслабнете бързо

За да се разделите с няколко килограма две седмици поред пийте само вода и забравете за останалите напитки. Ще изгубите толкова калории, колкото 20 километров пробег през тези 14 дни.

2.Ще ускорите метаболизма и ще увеличите енергийните си нива

Когато пиете вода на гладно, засилвате обмяната на веществата. Само 500 мл вода сутрин, ускорява метаболизма с цели 24%.

3. Мозъкът ще започне да работи на по-високи обороти

75-85% от мозъка се състои от вода. Затова, поддържайки правилен воден баланс в организма, вие му давате гориво за работа. Така повишавате и нивото на концентрацията си в пъти.

4. Ще започнете по-малко да се храните 

Водата намалява апетита, което неминуемо се отразява на теглото. След месец пиене само на вода, ще сте поне с 5-7 килограма надолу.

5. По-бърдо ще изхвърлите токсините от тялото 

Водата по абсолютно естествен начин изхвърля токсините и отпадъчните продукти от тялото. Така се защитава организма от ранно стареене.

6. Водата намалява в пъти риска да се разболеете

На първо място тук говорим за хипертонията, заболявания на пикочния мехур /най-вече цистит при жените/, рак на дебелото черво. Водата промива и както споменахме изхвърля от организма вредните продукти.

7. Сърцето ще заработи много по-лесно, без да се натоварва

Когато организмът е обезводнен, кръвта се сгъстява, което означава, че на сърцето му е по-трудно да я изпомпва. Обезводняването повишава риска от тромбофлебит. Само пет чаши вода на ден понижават риска от сърдечен пристъп с 41%.

8. След месец ще установите,че кожата е станала по-чиста, а порите по-незабележими.

Водата прочиства и запълва кожата отвътре. Пийте поне два литра вода на ден за чиста и свежа кожа.

9. И разбира се, ще спестите доста пари 

Цените на кафето, бирата, газираните напитки и алкохола значително надвишава цената на водата. Така че има доста предимства – първо ще станете по-богати от икономията, която правите и в същото време ще се погрижите перфектно за своето здраве.

Изчислете нужния си воден прием за деня

Пиенето на вода е сред първите умения, които изобщо усвояваме в живота си. И все пак, оказва се, че голяма част от нас така и не са успели да се научат как да правят това така, че да използват пълноценно силата й. Вероятно сте чували правилото: 8 чаши вода на ден са задължителна част от здравословния начин на живот. Но кога и по какъв начин да ги приемаме? Ето няколко ценни съвета в тази насока.

Изчислението зависи от теглото и годините и изглежда така:

16-30 години: 35-40 мл/кг
31-54 години: 30-35 мл/кг
55-65 години: 30 мл/кг
Над 65 години: 25 мл/кг
Пример: Човек на 30 години, трябва да приема 35-40 мл/кг. Ако е 70 кг, сметката ще е:

70*35 = 2450 ml вода за деня

Това смятане на водата е особено важно за тези, които спазват някаква програма или хранителен режим. Така както е важно да се сметнат калориите. Ако не ви се смятат калории и воден прием на ръка, има готов калориен калкулатор за целта.

 

  Коментари