Превиваш се от болка по време на менструация?

Превиваш се от болка по време на редовния си цикъл? Понякога болката е слаба, друг път остра или пронизваща. Един път е съвсем за кратко, но се случва да те боли неистово с часове. Всъщност болката по време на менструация може да обърка много планове, а и най вече е неприятна.

Твърди се, че около 90% от жените имат често физически проблеми по време на менструация. Точно в този период 75% нямат желание за секс, почти 30% се чувстват некомфортно при спортуване, а 5% дори не могат да отидат на работа. При това всяка жена губи средно около 100 ml кръв по време на менструация. Но това не повод за тревога. Тази загуба се компенсира от само себе си от организма.

Как да се избавиш от болката по време на менструация?

Има различни начини да се избавиш от „нея“ и да живееш нормално в тези дни. Предлагаме ти няколко изпитани и съвсем простички съвета, благодарение на които ще постигнеш желания комфорт.

1. Домашно лечение

Топла грейка или масаж по топъл душ може да помогне, защото топлината стимулира кръвообращението и облекчава свитите мускули.

2. Секс

Колкото и да не ти е до това, когато те боли, имай предвид, че оргазмът облекчава мускулните болки и ускорява отшумяването им. Разбира се, трябва и двамата с партньора да сте наясно с някои неудобства при секса, когато си неразположена. Ти решаваш.

3. Масаж 

Помоли приятеля си да те масажира. Нежен масаж на корема или гърба може да намали болката. Опитай да легнеш на една страна, а той да те масажира внимателно по гърба и корема в посока, обратна на часовниковата стрелка, докато болката изчезне.

4. Помощ от експерт

Ако не искаш да се мъчиш и да променяш ежедневието си, опитай с някое от известните лекарства със спазмолитичен ефект. Лекарят може да ти препоръча Циклуфем, Нош па, Волтарен Ретард, свещички Профенид, хапчета анти-бебе. Всичко, разбира се е индивидуално. Лекарят ще прецени кое е най-добре за теб.

Повечето от лекарствата се продават без рецепта в аптеките. Основният ефект е е да облекчават спазмите на гладката мускулатура и да повлияят успешно при болезнен цикъл. Действието на хапчета и свещичките, без противозачатъчните, се усеща още в първите 10 минути от приема и облекчават болките поне за няколко часа.

5. Бонус трик за при болезнена менструация

Ако болката се появява при всеки менструация цикъл, може да си помислиш за промяната на хранителния режим преди цикъла. Приемай по-леки продукти, богати на незаменими мастни киселини, калций, магнезий, цинк.

Витамин В, С, Е, ще ти помогнат по-лесно да преживееш неразположението. Би било добре да пиеш повече вода и други течности, да ядеше зеленчуци и и плодове. наблегни на пълнозърнестите храни и се ограничи от използването на бяло брашно, захар и ненаситени мазнини. Коментари