Болка в гърба, 8 топ съвета от физиотерапевта

Болките в гърба са най-честата причина за отсъствие от работа и втората най-честа причина за посещение на физиотерапевт. Повечето случаи на болки в гърба са механични, което означава, че не са причинени от сериозно състояние и могат да бъдат лекувани ефективно.

Попитахме физиотерапевтите за болките в гърба и те ни дадоха тези 8 съвета.

Има различни видове болки в гърба, двата основни вида са а) остра и б) хронична. 

Острата болка в гърба е често срещана и обикновено изчезва в рамките на 3 дни до 6 седмици.

От друга страна има хронична болка в гърба и симптомите продължават повече от 3 месеца. Има няколко начина да се справите с болката в гърба, но винаги търсете съвет от медицински специалист, който може да постави правилна диагноза и да ви насочи към подходящо лечение и рехабилитация.

1 Раздвижете се

Гърбът ви се нуждае от движение, а седенето на стол за дълги периоди от време поставя гърба ви в натоварваща позиция. Опитайте се да ставате от мястото си на всеки 30-40 минути и да правите кратка разходка. Не забравяйте да поддържате добра стойка, когато седите, за да осигурите правилна лумбална опора. Това ще помогне за намаляване на натоварването на гърба.

2 Облечете нещо топло

Използвайки топлина, вие намалявате мускулния спазъм. Така подобрявате притока на кръв. Опитайте да поставите нагревателна подложка за 20 минути. Ако болката е мускулна и идва от пренапрежение, резки движения или вдигане на тежести или е болка в гърба, лепенката за облекчаване на болката с за болки в гърба и мускулите може да ви облекчи.

3 Спете правилно

Важно е, когато спите, да имате правилната опора. Ако обичате да спите настрани, поставете възглавница между краката си, за да намалите допълнителното напрежение между бедрата и кръста. Ако предпочитате да спите по гръб, поставете възглавница или навита кърпа под коленете си, така че лумбалната част на гръбнака да се отпусне в неутрална позиция. Тези малки модификации могат да облекчат натиска върху гръбнака ви.

3 Вземете Нестероидни противовъзпалителни

Изберете НСПВС, за да намалите болката и възпалението, свързани с мускулно-скелетни заболявания, като болки в гърба.

4 Упражнение

Упражнението ще засили притока на кръв към гърба ви. Дори тялото ви да ви иска в леглото, гърбът ви иска да тренирате. Най-доброто, което можете да направите за гърба си, е да се разходите. Не е нужно да е много напрегнат преход, а лека 20-30 минутна разходка. Упражнението освобождава ендорфини, които предизвикват еуфория, като същевременно действат като болкоуспокояващо.

Избягвайте спортове с ротационен стрес (напр. футбол), с интензивна кинетична енергия (напр. баскетбол), с емболичен стрес (напр. конна езда) или с вертикално натоварване на кръста (напр. вдигане на тежести). Предпочитайте плуване, ходене, леко бягане, колоездене.

5 Разтягане

Често мускулите ни се стягат, когато има болки в гърба. С това тялото ви се опитва да ви предупреди, че има липса на приток на кръв, особено към нервите. Вашите мускули ви молят да им помогнете, като ги разтегнете, за да увеличите притока на кръв към зоната и да удължите мускулите, които са стегнати. Ежедневното разтягане ще ви помогне да защитите гърба си в бъдеще. Добре е да се консултирате със специалист физиотерапевт преди да започнете разтяганията.

6 Дишайте

Когато има болки в гърба, мускулите се разтягат и свиват, което може да влоши проблема. Простите дихателни техники позволяват на тялото ви да се отпусне. Разбирането как да стегнете и отпуснете мускулите си и как да се движите и огъвате ставите си ще ви помогне да откъснете ума си от болката. В допълнение, той може да бъде ефективен инструмент за управление на безпокойството и негативните мисли за болките в гърба.

7. Масаж

Физиотерапевтичният масаж е важен начин за лечение и облекчаване на болката. Не го отлагай.

8. Поддържайте нормално тегло

Допълнителното тегло също означава повече стрес за телата ни и потенциално излага тялото ви на риск от нараняване.

 



 Коментари