Диетолози: Закуската е много вредна. Ами сега?

Доскоро всички знаехме, че закуската е полезна и необходима. Диетолозите ни съветваха да не излизаме навън преди да хапнем нещичко. А предполагаме, че си спомняте добре поговорката, която в детската градина, непрекъснато ни повтаряха: „Закуската изяж, сам“. Продължението е известно.

Да, ама не. Последните тенденции преобръщат всички изследвания на диетолозите на 180 градуса.

Да се храниш сутрин било вреден и неестествен навик,

който води до абсолютно вредни последици, категорични са някои диетолози. Това твърдение засягат известни и доказани специалисти в областта, които от години изследват вредата от закуската.

За д-р Людмила Емилова и д-р Георги Гайдурков закусването е бич за съвременното общество. „Яжте, сутрин!“. Не, не и пак не казват те. „Тази глупава пропаганда“ стартира преди много години, след Втората световна война. Това е така, защото точно в този момент хората масово гладували и истинската храна е била лукс и кът.

Изследванията преди това показват, че българите не са имали традиции относно сутрешното хранене.

Д-р Емилова заяви, че българите, които са се били земеделци или селскостопански работници, не са имали време да закусват сутрин. Освен това на човек му се доспива, когато хапне, напомнят лекарите.

Според последните проучвания на лекарите от 4 часа сутринта до към обяд вредните вещества в организма ни, така наречените токсините, се чистят.

Ако в тези часове приемаме храна, изискваща храносмилане, процесът на прочистването неизменно спира.

А самата енергия започва да обработва поетата храна, а не тази, която е останала. Така освен, че спираме отслабването, ако пазим диета, напълняваме. Ако сутрин сме много гладни, можем да приемаме нещо течно, което да ни залъже глада. Пример – вода, за предпочитане хладка, с лъжица мед, чай, фреш, плодове. Тези неща не изискват ускорено храносмилане.

Диета закуска

Ако се наядем обилно сутринта, на обед ще имаме още по-голям апетит, следователно и на вечеря. Така оформяме омагьосан кръг от непрекъснато тъпчене.

Много е важно сами да познаваме организма си. И да разберем, наистина ли сме гладни. Болките в стомаха и стъргането не бива да се разпознават като симптоми на глад, по-скоро и най- вероятно става въпрос за стомашни разстройства.

Ако се научим да познаваме истинския глад, ще е по-лесно да се научим и кога да ядем, без да затрупваме организма с излишни продукти.

Ставайки, организма ни още спи и ние не сме гладни, нямаме апетит. Децата са пример за това, те сутрин просто отказват храна, дават пример диетолозите. В същото време е и много важно и какво и колко ядем. Специалистите отдавна препоръчват да не се тъпчем сутрин с банички и боза и изобщо да ги изхвърлим от менюто си.

Яденето сутрин води до по-голям апетит наобед,

а също и до желанието за дрямка и неспособност за концентрация. За закуска трябва да приемаме неща, които не изискват храносмилане – като чай, фреш, плод..

Е, има и диетолози, които отричат новата теория. Според тях сутрешното хранене е здравословно и не трябва да се избягва. Но то е ясно, колкото специалисти по хранене, толкова и теории. Вие намерете вашия верен подход към здравословен начин на живот, само тогава ще се радвате на добър тонус и ненаднормено тегло.

И не забравяйте. Важно е количеството. От пет шоколада ще напълнеете, но не и от две блокчета. Затова не се лишавайте и не стигайте до крайност. Златната среда е в умереността.

Ето и други факти обаче, в полза на закуската

Но и лекарите не са единни за закуската. Главният диетолог на английския отдел по обществено здраве Алисън Тедстоун е твърд привърженик на закуската сутрин. Макар че и тя се съгласява, че още никой не е доказал научно ползата от първото хранене сутрин.

Тя отбелязва, че здравословната закуска ни избавя от чувството за глад между храненията през деня, заради което може да се нахвърлим на някоя вредна „бърза“ храна.

Диетоложката прави уговорката, че няма „идеална закуска“, но е добре сутрин да се приемат храни с фибри, които като цяло не ни достигат. Обаче и тук не всичко е очевидно – в най-вкусните и „влакнести“ мюсли производителите по правило добавят вредни неща като сол и захар.

Професор Сюзан Джеб, диетолог от университета в Оксфорд, съветва винаги трябва да проверяваме съдържанието на сол и захар храните с фибри, и че често е по-добре да изберем по-малко вкусния, но по-здравословен вариант, към който да добавим изсушени плодове или плод от компот.

Тя съветва за закуска да се ядят свежи плодове, вместо да се пият плодови сокове, пак заради повечето фибри.

Привържениците на здравословната закуска твърдят, че тя ни прави по-успешни. Подобни резултати дава изследване на университета в Кардиф, което свързва закуската с успеха в училище. Коментари