Хранене при менопауза! Да сме слаби и здрави!

Хранене, отслабване и здраве при менопауза!

Какво определяме като менопауза?

Какви са симптомите на менопаузата?

Как менопаузата влияе на теглото?

Необходими храни при менопауза

Храни, които трябва да се избягват по време на менопауза

Фитоестрогени и хранене при менопауза

Какво представлява менопаузата?

Всичко, което трябва да направите, е да продължите да четете! Какво определяме като менопауза? Менопаузата се определя като естествено спиране на менструацията (периода) за период от 12 месеца без друго патологично или физиологично обяснение. Менопаузата бележи пълна или почти пълна загуба на функциониращи яйчници и намалено производство на естроген. Средната възраст на менопаузата е 50 години.

Менопаузата бележи и края на репродуктивната възраст в живота на жената.

Предходният период, който може да продължи няколко години и се характеризира с промени в честотата на менструацията, се нарича (пременопауза или климактериум).

Какви са симптомите на менопаузата?

Основните симптоми на менопаузата, които се дължат главно на промени в хормоналните нива, са Горещи вълни. Горещите вълни са най-честият начален симптом, появяващ се при до 80% от жените в менопауза. Усещането за топлина и изпотяване може да продължи няколко минути и често е последвано от втрисане. В някои случаи може да бъде придружено от сърцебиене или дори тревожност. Горещите вълни са по-чести през нощта и често причиняват нарушения на съня. Те се дължат на спада на естрогена и секрецията на хормони, участващи в терморегулаторната функция на тялото.

Повишен процент на костна загуба

Друг симптом на менопаузата е повишената скорост на загуба на костна маса. Хормоналните промени, които настъпват по време на менопаузата, водят до намалена костна плътност, което може да увеличи риска от фрактури.

Повишен риск от сърдечно-съдови заболявания

Известно е, че естрогените имат кардиозащитен ефект. Намаляването на естрогена причинява промени в метаболизма на липидите и холестерола, води до наддаване на тегло и променя местата за отлагане на мазнини. Горното се отразява негативно на здравето на сърцето и повишава риска от сърдечно-съдови заболявания.

В допълнение към горното, други симптоми на менопаузата често са:

Вагинална сухота Затруднено уриниране Намалено сексуално желание Нарушения на съня Главоболие Скованост на ставите Загуба на мускулна тъкан. Чувство на безпокойство депресия Нарушения на паметта и концентрацията Промени в състава на тялото и наддаване на мазнини

Как менопаузата влияе на теглото?

Наддаването на тегло по време на менопаузата не е просто случайно. Напротив, това се дължи на много различни фактори, най-важните от които са посочени по-долу. Промени в хормоналния профил: Намаляването на естрогена увеличава отлагането на телесни мазнини. Загуба на мускулна маса. С възрастта, промените в нивата на хормоните и намаляването на физическата активност, мускулната маса има тенденция да намалява. Мускулната маса обаче е „метаболитно активна“, което означава, че мускулната маса непрекъснато консумира (изгаря) калории, за да се поддържа. Така че спадът на мускулната маса предполага и намаляване на основния метаболизъм и следователно по-лесно отлагане на мазнини.

Недостатъчен сън?

Както обсъдихме по-горе, поради хормонални промени и горещи вълни, менопаузата често се характеризира с по-малко качество и недостатъчен сън. Липсата на сън увеличава секрецията на грелин, хормона на глада, което води до повишена консумация на храна и възможно наддаване на тегло. Всъщност недостатъчният сън е свързан конкретно с увеличаването на мазнините по корема.

Инсулинова резистентност

По време на менопаузата често изпитвате намалена инсулинова чувствителност и резистентност. Резистентността към инсулин (основен адипогенен хормон) забавя загубата на мазнини. И нещо важно… Менопаузата не само увеличава отлагането на мазнини, но също така променя местата за отлагане на мазнини в тялото. По-конкретно, складирането на мазнини се измества от ханша и бедрата към коремната област. По този начин се отразява негативно на здравето, тъй като коремните мазнини се определят като „метаболитно опасни“. Всички горепосочени места

Кофеин и менопауза

Следващата съставка, която може да ограничите в диетата си по време на менопаузата, е кофеинът. Що се отнася до горещите вълни, действието на кофеина все още не е ясно. Има проучвания, които показват, че консумацията на кофеин влошава горещите вълни и други, които показват, че няма ефект върху тях. Въпреки това можете да опитате да видите дали въздържането от кофеин подобрява симптомите на горещи вълни във вашия случай.

Но това, в което сме сигурни, е, че трябва да намалите консумацията на кофеин в името на качеството на съня. 

Консумацията на кофеин стимулира централната нервна система и може да влоши безсънието и да повлияе негативно на качеството на съня. Особено ако има консумация на кофеин близо до времето за лягане. Поради тази причина се опитайте да не прекалявате с кофеина и се уверете, че не консумирате кофеин поне 8 часа преди часа, в който планирате да заспите. Не забравяйте, че освен кафе, източници на кофеин са: Шоколадът, Чаят, Енергийни напитки Напитки с гуарана Сол (натрий) и менопаузата

Друг хранителен компонент от поредицата, който е добре да ограничите в диетата по време на менопаузата, е натрият, който се съдържа в добре познатата сол.

Ограничаването на натрия е тясно свързано със здравето на костите, което, както видяхме по-рано, се тества по време на менопаузата. Според резултатите от проучванията изглежда, че високият прием на сол (натрий) е свързан с по-ниска костна плътност при жени след менопауза.
По-специално.
Приемът на натрий от повече от 2 g на ден се свързва с 28% по-висок риск от ниска костна плътност. Намаляването на приема на натрий намалява шансовете за развитие на високо кръвно налягане и гарантира здравето на сърцето по време на менопаузата. Така че, за да намалите солта, която приемате чрез диетата си, бих ви предложил да проверявате етикетите на храните, преди да ги поставите в пазарската си количка. Ако дадена храна съдържа повече от 1,5 грама сол на 100 грама, тя се счита за богата на сол. Така че по-добре го върнете на рафта!

Пикантни храни, е добре да избягвате в диетата при менопауза.

Изглежда, че яденето на люто-пикантни храни може да увеличи усещането за горещи вълни по време на менопаузата. Затова ограничете пикантните храни и постепенно ги включете в менюто си. По този начин ще можете да проучите дали горещите храни предизвикват вашите горещи вълни или не.
Алкохол и диета при менопауза

Следващата съставка, която трябва да се избягва в диетата при менопауза, е алкохолът.

Консумацията на алкохол също изглежда увеличава горещите вълни в менопаузата. Всъщност проучване, включващо 196 жени в менопауза, установи, че приемът на алкохол увеличава тежестта на горещите вълни. Затова опитайте да замените алкохола с друга напитка или чай.

Добри мазнини при менопауза

След групите храни са хранителните вещества. Следващият хранителен елемент, който е от съществено значение в диетата при менопауза, са добрите мазнини. Причината за включването на добри мазнини в диетата при менопауза е от една страна здравето на сърцето, а от друга страна лечението на симптоми като горещи вълни. Първо, яденето на добри мазнини е свързано с повишени нива на HDL „добър“ холестерол, по-добър липиден профил, по-добро здраве на сърцето и по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания. В същото време, въпреки че резултатите все още са неясни, изглежда, че яденето на храни, богати на добри мазнини, може да намали горещите вълни в менопаузата.

По-долу ще намерите 10-те най-богати на добри мазнини храни, за да увеличите добрите мазнини в диетата си днес:

Скумрия (4,107 mg на порция)
Сьомга (4,123 mg на порция)
Масло от черен дроб на треска (2,682 mg на порция)
Херинга (946 mg на порция)
Стриди (370 mg на порция)
Сардини (2,205 mg на порция)
Аншоа (951 mg на порция)
Ленено семе (2,350 mg на порция)
Семена от чиа (5,060 mg на порция)
Орехи (2,570 mg на порция)

Колко протеин е достатъчно да се приема на ден?

Протеин с висока биологична стойност при менопауза Освен това друго хранително вещество, чийто адекватен прием трябва да осигурите в менопаузата, е протеинът. Протеинът в менопаузата е особено важен поради следната причина. Видяхме как промените в хормоналния профил водят до загуба на мускулна маса, а това от своя страна до спад на основния метаболизъм. И така, по-просто, менопауза = промени в хормоналния профил = загуба на мускулна маса = спад в основния метаболизъм = наддаване на тегло. Така че някъде тук идва протеинът, който действа защитно за мускулната тъкан и забавя загубата на мускулна маса.
Като цяло протеинът трябва да съставлява 10–35% от общите дневни калории. По-конкретно, добра препоръка би била да се консумират 1-1,2 грама на килограм телесно тегло дневно. Това означава, че жена с тегло 70 kg трябва да приема 70-84 g протеин с висока биологична стойност дневно. В идеалния случай този протеин трябва да се разпределя по 20-25 g на всяко хранене. Затова се уверете, че консумирате всички необходими протеини, за да поддържате мускулна маса, като включите храни като:
Пилешки гърди (без кожата) 32гр на 100гр
Телешки стек 31гр
Свинско печено 31 гр
Риба тон (консерва) 23 гр
Сьомга (на скара) 24гр
Скариди 22гр
Яйца 12гр
Нискомаслено кисело мляко 10гр
Извара 12г
Леща 6г
8,4 грама
Фасул 5.2гр
Соя 8,1 гр

Как фитоестрогените влияят на менопаузата?

Както казахме по-горе, фитоестрогените действат подобно на естрогена, който намалява по време на менопаузата. Така че, можем да кажем, че ако се консумират редовно и в достатъчни количества, те „компенсират“ в много малка степен намаляването на естрогена. По този начин те действат благоприятно срещу специфични симптоми, дължащи се на намаляване на естрогена. . Фитоестрогените са изключително ефективни срещу горещи вълни. Въпреки това е добре да имате предвид следното: Може да отнеме два до три месеца консумация, за да видите ползите от консумацията на фитоестрогени. Фитоестрогените работят по-добре при някои жени, вероятно поради разлики в чревния микробиом. Така че ефектът им не е даденост.

Какви храни са източници на фитоестрогени? Можете да видите най-богатите на фитоестрогени храни

 

Боб 106
Бадеми 131
Орехи 139
Зехтин 180
Сушени сливи 183
Кестен 210
Слънчогледови семки 216
Сушени фурми 323
Сушени кайсии 445
Чесън 604
Хумус 993
Соево мляко 2,957
Многозърнест хляб 4,798
Черноок боб 5,350
Хляб с ленено семе 7,540
Сусамово семе 8,008
Соево кисело мляко 10 275
Тофу 27,150
Соеви зърна 10 400
Ленено семе 38 000

 

В заключение

Несъмнено менопаузата носи много промени в тялото на жената. Следователно може да се очаква, че тези промени засягат здравето, психологията и теглото. Въпреки това, правилното хранене по време на менопаузата допринася за укрепване на здравето и психологията. Помага ви да контролирате теглото си, да избегнете отлагането на мазнини и да се справите с основните симптоми на менопаузата. Така че не оставяйте нещата на случайността. Консултирайте се с вашия диетолог, за да ви насочи правилно и по организиран начин.



 Коментари