Осем погрешни мита за правилното хранене. Да не повярваш!

Всеки ден четем хиляди съвети относно здравословното хранене. И колкото повече ни убеждават, че точно така трябва да се храним, толкова повече трябва да внимаване и да ни светва червената лампичка, че истината е някъде по средата.

Това, което поставяме на масата от векове със сигурност носи повече полза на организма от днешните полуфабрикати, в противен случай отдавна да е изчезнало от менюта на принципа на естествения подбор. Така че престанете да си мислите, че всички съвременни теории и съвети, които ни дават днешните „супер“ специалисти са верни. Всичко е реклама, реклама и пак реклама на един или друг продукт.

Както казахме, когато се храним и приемаме различни продукти, всичко е много относително и индивидуално за отделния организъм.

Всеки индивид по различен начин преработва поетата храна и въпреки всичко проблемът не е точно в това какво поемаме, а в лошите хранителни навици, които сме си създали през годините. За съжаление ще трябва да оборим някои теории, които на пръв поглед изглеждат 100% непоколебимо правилни.

1. Яжте колкото е възможно повече зеленчуци.

На пръв поглед всичко е наред. Зеленчуците са полезни, съдържат много витамини, целулоза. Те са нискокалорични и когато ядем от тях по-бързо в стомаха настъпва чувството за ситост. Истината е, че не бива да прекаляваме. Ако обаче се тъпчем само със зеленчуци и пренебрегваме другите храни, то със сигурност ще си докараме проблеми със стомаха като колит, гастрит и др.
Особено ценно е да се знае, че жените не бива да приемат само зеленчуци, въпреки, че те винаги са на диета. Липсата на желязо, което се съдържа именно в храните от животински произход, може да доведе до безплодие и проблеми при раждане.

2. Да изхвърлим мазната храна от менюто.

Няма спор, че може да го направим, с малко повече воля, но дали наистина е полезно да стигаме до крайности. В никакъв случай не бива да прекаляваме и да злоупотребяваме с храни, които са огромен източник на холестерол.

В големи количества натрупването на холестерол води до развитие на атеросклероза, както и на проблеми със сърцето. Но пък ако съвсем се откажем също ще си създадете доста здравословни проблеми, че дори и повече.

Отказвайки се от мазнините, ние преставаме да си набавяме така необходимия ни витамин А, отговорен за зрението и витамин Е, наречен още “витамин на красотата”. Има и друга зависимост, отказвате мазнините и се впускате в приключението захар. Употребявате повече захар, защото мозъкът изпраща сигнали, че е гладен, което е не по-малко вредно.

Правилно здравословно хранене

3. Маслото вън, ползвайте маргарин.

Колкото и странно да ви звучи понякога тази смяна е полезна, особено за сърцето, тъй като в растителните масла като маргарина няма холестерол.

Но пък е известно и колко вредни вещества съдържа маргарина. Що се отнася до кравето масло, то отдавна е доказано, че с приема му в премерени количества, ще укрепите зрението и ще подобрите имунитета. Но не повече от 20 грама на ден.

4. Ах тези въглехидрати, в кошчето!

Да се откажем от всички сладките неща! Звучи твърде логично, нали.
От друга страна обаче не бива да се забравя, че всъщност въглехидратите са основен източник на енергия за организма.

Компонентни на въглехидратите са основна съставна част на нашите клетки и тъкани. Е, ако прекалим с приема им, те се превръщат в мазнини, които се трупат на дупето ,коремчето, бедрата.

Съветът ни е да се откажете от простите въглехидрати, които много лесно се приемат от организма, това са захарните изделия, сладкишите,всички тестени продукти. Но пък яжте на воля от сложните, които се съдържат в плодовете, зеленчуците, хляба от пълнозърнесто брашно.

ПродължениеКоментари

„Липсата на желязо, което се съдържа именно в храните от животински произход, може да доведе до безплодие и проблеми при раждане.“ WTF!

Каква невярна статия!
В стил „чакайте да ви обясним колко сте тъпи- простите потребители-продукт на рекламата обработени мозъци и да ви облъчим на нов ред с други тъпотии -какво да ядете и правите“.
От трън та на глог че е по висок..

Вижте, (анонимни драскачо, който дори не е смеял да се подпише под тази тъпня, която не се знае от къде я е изкопирал за да запълни този сайт), който е грамоте, не чака на вашите статии да му променят хранителните навици и култура.

Направо ме е яд какви неграмотни хора драскат статийки за здравето в стил „комедия и хумореска“.
Няма смисъл да разяснявам къде бърка по всяка точка..

Хора не се връзвайте на всичко видяно в нета- ограмотявайте се и четете много и задълбочено, по възможност научни трудове с доказан произход.

Просто който се интересува от здравословно хранене, трябва да е чел много – по възможност не от сайтове за запълване на свободно време.
Трябва да е учил анатомия биология, химия и да има солидни понятия от веществата в храни, почва и изобщо завидна обща култура.

Ще заключа -Тъпа повърхностна и объркваща статия – за тъпи повърхностни и объркани хора.