Какво убива повече от цигарите?

Не пушим, не пием и се бием в гърдите, че сме перфектни. Но не е така, има стотици вредни навици, които ни пречат да водим здравословен начин на живот. Какво убива повече от цигарите ли?

Съвсем абсурдно е да твърдим, че щом не пушим сме здрави. Много заместители и вредни навици могат да доведат до повишен риск от рак или да го причинят. Има и добра новина. Тези вредни привички могат да бъдат изкоренени, стига да положим малко повече усилия и да променим ежедневието си.

1. Не мърдаме от стола. О, не

Няма значение, че след работа тичате към фитнеса. Ако не мърдате от бюрото осем часа или пък не слизате от колата има опасност да се разболеете и това не е шега. Според научния изследователски център в Канада, точно заседналият начин на живот може да ви докара рак.

Има регистрирани над 200 хиляди случаи на рак на простатата, белия дроб и други, без хората да са пушили или пили. Ако и вие не мърдате от бюрото, време е да промените това. Почивайте, ставайте, разхождайте се, дори в стаята. След работа не сядайте веднага пред телевизора, по-скоро направете малка разходка. Така е, не само цигарите убиват!

2. Ядем огромни количества месо и млечни продукти

Не си мислите, че това е супер полезно. Не. ХрмонътGF-1, се съдържа в тези продукти и често води до растеж на раковите клетки. Опасно, нали. Лекарите са установили, че ако приемате много животински продукти и протеини, сте четири пъти по-застрашени, отколкото вегетарианците, примерно.

Това не означава, че трябва да минете само на салата. Не ви съветваме да стигате до крайности. Може да сменяте понякога месото и сиреното, а на трапезата си да поставите полезните и вкусни боб, леща, ориз. Има едно доста интересно проучване, че когато преминете определена възраст и достигнете 65 години, може да си хапвате на воля животински протеини, защото производството на IGF-1 в тялото се забавя.

3. Готвите само на газ. Спрете, веднага

Предпочитате да готвите на газ, защото е по-евтино. Но така не предполагате колко допълнителни вредни вещества вдишвате, като въглероден оксид, азотен диоксид, формалдехид.

Е, тези вредни вещества, ако не знаете се съдържат и в цигарения дим. Май няма голяма разлика. Ако пък не искате да спирате с този начин на готвене, отваряйте широко прозорците или пускайте редовно аспиратора.

4. Приготвяте продукти с много сгорещено олио и мазнини

Внимавайте. Съвременните проучвания доказват, че когато готвите с горещо олио, в същото време се изпускат много вредни прахови частици, като това са алдехиди, ароматни въглеводороди. Има ли ги и при цигарите, прочетете, ще видите, че да.

Съдържат се в достатъчно количество, а пък вие не пушите, само готвите и поемате своята доза отрова. Възпалението на дихателните пътища при често готвене по този начин, е гарантирано. Съвет от нас, използвайте по-често зехтин в приготвянето на храната. Избягвайте да пържите всичко и то на висока температура. И пак да припомним, поставете си вентилация, която да работи добре.

5. Ах, този солариум

Съвсем скорошно проучване, публикувано в авторитетното списание към медицинската асоциация на Америка показва, че ако сме вманиачени да правим тен на закрито, има опасност сто пъти повече да развиете рак на кожата. Само през последната година, заболелите от рак на кожата са над 420 хиляди, в Америка.

В света цифрата е шокираща Ако направим едно просто сравнение. От рак на белия дроб при пушачи, ракът е 226 хиляди. Дори и да сте с прекалено светла кожа, не се отдавайте на изкушението солариум. Яжте храни с каротин, моркови, домати. Със сигурност ще сте хем по-здрави, хем с тен, който не води до рак.

6. Спите много малко

Сънят е жизненонеобходим. Ако не спите достатъчно, ставате раздразнителен, уморен, имате проблеми с кръвното, затлъстявате, рискът от инфаркт се повишава и много други проблеми, свързани със здравето. Изследване доказва, че при хората необходимостта от сън е между шест и осем часа. Ако хронично не си доспивате или имате проблеми със съня, незабавно се консултирайте с лекар.

И така не само цигарите и алкохола с враг за нашето здраве. Не е нужно да следвате всички съвети до педантизъм, но здравословния начин на живот ще ви направи по-уверени, спокойни, уравновесени и разбира се по-здрави. Коментари