Кога е опасно да ядем картофи?

Картофите са любима храна на мнозина. Някои ги обичат печени, други пържени или варени. Разнообразието на приготвяне на този зеленчук е голямо и макар да са въглехидрат, те са предпочитана храна на по-активните и спортуващи хора, тъй като се разграждат по-бавно и са засищащи.

Като всеки хранителен продукт обаче, картофите крият своите опасности. Те съдържат невротоксин, наречен соланин, който, ако се консумира в големи количества, може да навреди на здравето ви. Вижте кога не трябва да ги консумирате под никаква форма :

Когато са се набръчкали

Картофите често се купуват в големи количества и се използват за дълъг период от време. Все пак, трябва да бъдете предпазливи, тъй като когато картофите преседят неконсумирани твърде дълго, могат да се превърнат в токсични за тялото ви. Когато те не са готвени за дълъг период, се сбръчкват.

В случай, че са изложени на слънчева светлина продължително време, може да се ускори производството на соланин в тях, което ги прави още по-вредни за вас.

Когато покълнат

Хората често се чудят дали картофите трябва да се използват или да се изхвърлят, ако се развият кълнове. Кълновете имат висока концентрация на соланин и хаконин, два вида гликоалкалоиди, които могат да бъдат много вредни за нервната система. Размножаването върху картофа става в пъти по-бързо, когато сортът е органичен и не е обработван химически.

Има две ситуации на покълване на картофи – когато картофите все още са твърди и когато станат набръчкани. Ако твърд картоф развие кълновете могат лесно да бъдат отрязани и картофите са годни за ядене.

В случай, че те са се сбръчкали, по-добре ги изхвърлете и не рискувайте.

Когато станат зеленикави

Когато картофите са изложени на слънце за по-дълго, те започват да позеленяват. Нивата на соланин в тях се повишават и те стават токсични.

Ако зеленината не е стигнала до сърцевината на картофа може да я изрежете и да консумирате останалото. Коментари