Какво се крие зад тайните съставки на McDonalds , Burger King, KFC …

Обикновено прийомът за „тайната съставка“ се използва като маркетингов трик, имащ за цел да създаде ореол на изключителност на продукта. Съществуват ли наистина тези митични „тайни“ компоненти и какво представляват?

Шеф Тод Уилбър от Лас Вегас твърди, че е открил тайната рецепта на всички видове сандвичи,

които се приготвят в Mc Donald’s, KFC и Burger King. Предприемчивият американец е успял да продаде над 4 милиона екземпляра от книгата си, в която подробно описва техниката и съставките за приготвяне на всеки един от сандвичите.

McDonalds-bigmac

McDonalds : Специален сос Биг Мак

Дълго време около сандвича емблема на „Макдоналдс“ витае митът за тайнствен компонент в соса, който придава уникалния вкус на Биг Мак. През 2012 г. главният готвач на веригата разкрива това, което мнозина отдава подозират: Сосът не съдържа нищо повече от майонеза, сладка краставичена паста, горчица, бял винени оцет, лук и чесън на прах и чушка. Всичко друго е сол, консерванти и съставки с произход по-скоро от химическата лаборатория.

burger-king-diet-fries

Burger King : „диетични пържени картофки“

Шефовете на веригата за бързо хранене отказват да разкрият рецептата, която прави новите картофки по-здравословни. Въпреки това, те настояват, че тайната съставка е толкова ефективна, че намалява калориите, макар новите картофки да са по-едро нарязани. Според PR отдела те са 30% по-малко съдържание на мазнини, отколкото обикновените. Според познавачи обаче новите картофки изобщо не си струват – в малката порция от има само осем калории по-малко, отколкото в обикновените и всичко това е маркетингов трик с опит да привлече потребителите, които се хранят здравословно.

kfc-recepta

KFC : тайната смес от 11 треви и подправки на Полковника

„Кей еф си“ (KFC) твърди, че през 1940 г. лично създателят на веригата полковник Сандърс създал тайна смес от „11 треви и подправки“ за менюто на веригата. Рецептата се пази в хранилище в централата на компанията, а компонентните за нея се поръчват на различни производители, никой от които не знае какво правят останалите.

Уилям Паундстън в книгата си „Големите тайни“ обаче разказва как занесъл пиле в лабораторията си. Изследването не открило никакви следи от 11 треви и подправки, а само брашно,сол, натриев глутамат и черен пипер.

Ако нещо обединява тези вериги за бързо хранене това е предлагането на изобилни количества сладки газирани напитки с цел увеличаване на апетита. А кой е лидер в тази област?

Coca-Cola-tajna-sastavka

Coca Cola : Merchandise 7X

В щателно пазената тайна рецепта на Coca cola влиза тайна съставка, носеща името Merchandise 7X. Твърди се, че рецептата се пази в сейф в централата на компанията в Атланта и достъп до нея имат само две високопоставени лица в компанията. Периодично в медиите се появява информацията, че рецептата и тайната съставка най-накрая са разкрити, а след като се порадва породения от поредния кьорфишек шум около себе си,

„Кола-кола“ отрича това да е истинската рецепта. Така през 2011 г. American Life се сдоби с документ, за който се твърди, че е копие на рецептата. Ценната хартийка се оказа не в банков сейф, а забравена в стар вестник The Atlanta Journal and Constitution. Ако действително това е рецептата на Джон Пеббъртън, то значи, в „Кола-кола“ няма никаква тайна съставка. Единственото вярно е, че листа от кока наистина са включени в рецептата. Коментари