Лаймска болест – симптоми и лечение

След многото странни симптоми на лаймската болест, пренасяна от кърлежи, е стряскащ списъка от проблеми с психичното здраве. Как да се предпазим и какви са симптомите на болестта, ще се опитаме да обясним в следващите редове.

Заболяването е наречено на градовете Лайм и Олд Лайм в Кънетикът, САЩ, където е диагностицирано за пръв път през 1975 г. като отделно и специфично състояние.

Симптоми на лаймска болест и диагностика

През топлите месеци имаш оплаквания подобни на грип, особено болки в ставите и мускулите, рязка промяна на настроението и познавателните ти функции. Отиди при специалист по паразитни болести.

Току виж се окажеш с лаймска болест. Поне половината пациенти изобщо не са забелязали ухапването от кърлеж, казва д-р Елена Фрид, специалист по невролайм. Но ако имаш лаймска болест, е почти 100% сигурно, че си била ухапана. Пациентите трябва да имат характерният червен концентричен кръг около мястото на ухапването, което е признак на зараза

Проблемът с диагностиката на лаймската болест е двоен. Първо много голяма част от лекарите не се сещат да проверят за нея и че обичайният кръвен тест рядко дава сигурен резултат. Причината е, че той търси наличието на характерни антитела в кръвта, а не самата бактерия.

Лечение на лаймска болест

1.В ранните стадии на лаймската болест, лечението е от 2 до 4 седмици с антибиотици перорално. В по-напреднал стадий може да се наложи пациентът да приема и антибиотици венозно в продължение на месеци в комбинация с редовни прегледи.

2.Съпътстващото холистично лечение на лаймската болест може да включва антибактериални билки, добавки за подсилване на имунитета и намаляване на стреса. Пробиотиците са препоръчителни за справяне със страничните ефекти от антибиотиците, а някои храни помагат за бързото възстановяване.

3. Колкото по-дълго не е лекувана, толкова повече лаймската болест може да се влоши. Бактерията има време да се разпространи и да стане устойчива на унищожение.

Как да се предпазиш от лаймска болест

1.Ако си навън, напъхай панталона в чорапите или обувките си, за да не те лазят кърлежи. Те обичат топлички местенца, като слабините и сгъвките на краката.

2. Кърлежите най-много обичат висока трева и влажните гори, както и местата,където пасе добитък. Има ги и в градските паркове, макар че властите пръскат, затова стой в средата на пътеката.

3. Когато се прибереш, изпери дрехите на висока температура, за да избиеш гадините. Ако носиш светли дрехи, ще забележиш по-лесно кърлежа.

4. Прегледайте се взаимно с приятелите или семейството за кърлежи. Огледайте линията на косата, ушите, сгъвките на коленете и тила. Провери и слабините, подмишниците и талията си.

5. Преглеждай домашния си любимец след разходка. Кърлежите се закачат по кучета, котки и птици.

6. Изкъпи се до 2 часа, след като си се прибрала. Ако дотогава кърлежът не те е ухапал, можеш да го отмиеш.

О, боже това кърлеж ли е? 

Лаймската болест се разпространява от кърлежи – миниатюрни насекоми, които живеят като кръвосмучещи паразити по добитъка, дивите и домашните животни. Когато не са се насмукали с кръв, кърлежите са колкото макове семе. Ако забележите кърлеж по себе си, веднага го махнете.

1.Действай бързо – заразяването става в рамките на 24 часа от ухапването. кърлежите отделят аналгетично вещество и ти не усещаш как насекомото се впива в тялото ти.

2.Вземи пинцета – хвани кърлежа колкото се може по-близо до кожата и го дръпни право нагоре и здраво, докато излезе. Дезинфекцирай мястото на ухапването със спирт.

3.Сложи кърлежа в пликче – занеси кърлежа за тестване. Информацията ще ти е полезна, ако развиеш симптоми.

Лаймската болест може да превземе нерви и тъкани

в различни части на тялото и да причини болки и оплаквания, подобни на куп други болести – от мигрена,замъглено съзнание, през грип до артрит. Освен тях може да причини и проблеми с психичното здраве. Трудно е да се повярва, че ухапването от едно малко насекомо може да причини панически атаки, усещания за дежа вю, загуба на ориентация или паметта, но е така. Всички тези симптоми специалистите наричат „невролайм“. По неясни причини, те повече засягат жените и понякога пациентите страдат от тях с години.

Грешна диагноза на лаймската болест

Много често се поставя грешна диагноза и те биват лекувани за психически разстройства като депресия, тревожност, биполярно разстройство и шизофрения, когато навременен курс с антибиотици би свършил по-добра работа. Колкото повече внимание се обръща на лаймската болест, толкова повече случаи ще бъдат хванати навреме и по-малко жени ще бъдат погрешно лекувани за психически заболявания.

  Коментари