Медна вода – здраве от Аюрведа

Древните индийски лечители твърдели, че ако искате да се радвате на здраво тяло и дълголетие то водата за пиене трябва да се съхранява в медни съдове. А днес съхраняваме водата купена от магазина най-често в пластмасовите бутилки. Всъщност в колко къщи има меден съд?

Философията на Аюрведа пък гласи още, че медта притежава способността да балансира трите души Капха, Питта и Вата. Пиейки водата, който сте държали в меден съд вие забавяте стареенето и не само.

Какви са уникалните ползи за здравето Ви, ако започнете да съхранявате питейната вода в меден съд?

8 ползи, които консумацията на медна вода дава на организма:

1. Тя ще убие бактериите

Съдовете, изработени от мед имат стерилизиращ ефект върху водата. Медта например е много ефикасна срещу една от разпространените бактерии – опасната ешерихия коли. Затова и специалистите препоръчват водата да се държи в медни съдове – така ще се избавим по естествен път от вредните бактерии.

2. Подобрява в пъти функционирането на щитовидната жлеза

В голяма част от случаите, точно дефицитът на мед в организма може да предизвика разстройство на функциите на щитовидната жлеза. А основната й задача е да произвежда редица хормони, които оказват влияние върху метаболизма, растежа и развитието. Един от начините да помогнете на щитовидната жлеза да функционира правилно, е да съхранявате питейната вода в медни съдове. Това е особено важно за дамите, тъй като при тях вероятността от възникване на проблеми с щитовидната жлеза е десетократно по-висока.

3. Притежава уникални противовъзпалителни свойства

Помага при артрит и това е доказано. Благодарение на водата, съхранява в меден съд, вие ще намалите в пъти ставните болки и неразположенията причинени от ревматоиден артрит.

4. Активизира дейността на мозъка

Невронните мрежи в мозъка са обвити с миелинов слой, който е жизнено важен за правилното функциониране на нервната система. Медта помага за производството на гликолипиди, които от своя страна ускоряват процеса на миелинизация. Нарушаването на миелиновата обвивка, която се явява изолатор на аксоните може да се оприличи на късо съединение в мозъка. Това води до поява на гърчове и получаване на припадъци, приемането на медна вода може успешно да спре част от тези дисфункции.

5. Ускорява метаболизма

Ако непрекъснато се оплаквате от храносмилателни проблеми, то най безопасния и лесен вариант да възстановите нормалното функциониране на чревния тракт, е да пиете вода, държана в меден съд. Медта има уникални свойства да подобрява и ускорява храносмилането.

6. Лекува анемия

Медта подпомага възпроизводството на червените кръвни телца в организма. Разбира се тялото ви има по-голяма нужда от желязо, но медта макар и необходима в доста по-малки количества също е незаменима.

7. Подсилва имунната система при бременните жени

Много е важно по време на бременността имунната система да функционира на ниво. Така ще намалите многократно риска от развитие на редица инфекции, настинки и други заболявания. За да се радвате на добро здраве по време на бременността консумирайте вода от меден съд.

8. Намалява в пъти риска от появата на онкологични заболявания

Уникалните антиоксидантни свойства на медта са познати от хилядолетия. Тя е мощна преграда срещу образуването на ракови клетки, а също така успешно противодейства на свободните радикали, които могат да причинят не само на рак, но и много други заболявания.Коментари

Но нали медните съдове се калайдисват? Иначе се покриват с патина. А когато са калайдисани има ли ефект- та водата контактува с калай?

Медта в големи колества е отровна за организма. За това медните съдове се калайдисват.

Съдовете не трябва да са калайдисани. Водата в тях е добре да престои от 6 до 16 часа за най-добър ефект. Няма нужда (и не е добре) да престоява с дни. Съдът се чисти със сол и лимон всеки ден или през ден.

http://www.ishafoundation.org/us/blog/properties-of-copper/