Модел губи крака си заради обикновен дамски тампон

Висока 1,80 метра, с естествено руса коса, сини очи и фигура, за която би завидяла всяка манекенка, Лорън Васър никога не си е представяла, че ще работи нещо друго.

За мен външният вид беше даденост, за която дори не съм се замисляла, спомня си днес 30 годишната жена, пристъпвайки с тъга от крак на крак или по-точно на крак с протеза. От близо 3 години металната конструкция замества долния й крайник, а лекарите се радват, че се е разминала с това, а не е загубила живота си.

А причината се оказва от тези, които хората обикновено казват, че такива неща просто не се случват – дамски тампон.

Дъщеря на професионални модели, Лорън за първи път била снимана като бебе на два месеца. Постепенно външният и вид и спортът станали нейно ежедневие.

Благодарение на баскетболните си умения спечелила стипендия за колеж. Учела с лекота, без да спира да работи като модел. Дори й оставало свободно време да се забавлява.

Едва навършила възраст, в който й се позволява да посещава нощни заведения, вече била в списъка на желаните гости на светски партита. И като всяко младо момиче не обичала да отказва.

Всичко започнало съвсем невинно в един октомврийски ден, когато Лорън отишла да си купи дамски тампон. Нещо, което почти всяка жена прави много често, за да се чувства комфортно по време на месечния си цикъл. И животът продължава да бъде красив и забавен.

Когато ден по-късно вдига 40 градуса температурата, дори не се сеща за тампоните. Най-вероятно грип или просто ефект от месечно състояние, помислила си отпадналата Лорън и поела към поредното парти. Но е се чувствала добре и се прибрала да се наспи. Вярно сънувала кошмари, но пък нали имала температура. Дори не разбрала колко дълго е спала, преди да я събуди местният полицай, който упорито звънял на вратата й.

Оказало се, че е минало толкова много време, в което никой не можел да се свърже с нея по телефона,

та майка й помолила полицията да провери дали всичко е наред. След като служителят на реда се уверил, че момичето е добре и няма нищо съмнително, той си тръгнал спокоен.

Какво се случило през следващото денонощия и тя няма спомен, но фактът е кошмарите от сън се превърнали в действителност. Чак на следващият ден намират Лорън, паднала по очи в банята, в безсъзнание.

В болницата установяват, че напълно здравата млада жена е получила масивен инфаркт

и органите й почти са престанали да функционират. В началото лекарите се видели в чудо и не можели да определят какво е причинило състоянието на момичето, докато един гинеколог не се сетил да попита дали ползва дамски тампони.

Въпреки че според твърденията на майка й, Лорън спазила всички инструкции за правилна употреба на тези хигиенни средства, оказало се, че точно синтетичният тампон е причинил така наречения Синдром на токсичния шок. Според статистиката той засяга едва 1 на 100 000 жени, причинявайки смъртоносна бактериална инфекция, но за Лорън и нейното семейство това съвсем не се оказало успокоително.

Да, лекарите успяват да я спасят и това е чудото, но което всички се радват.

Но щастието за нея не трае дълго. Когато се връща на този свят и се събужда от кома тя, близките й и лекарите трябва да вземат трудното решение. Възпалението на крайниците й, вследствие на жестоката инфекция, е погубило десния й крак и той трябва да бъде ампутиран.

Да, животът продължава и Лорън вече няколко години се учи да живее по нов начин-без да приема красотата и перфектните си форми като даденост, пристъпвайки от крак на протеза и търсейки нови начини да създаде свой свят, в който да бъде поне малко щастлива.

В дните, когато не ходи на рехабилитация и не се отдава на мъката си, седнала на стълбите пред къщи, Лорън

и майка й щурмуват съдебните и правните институции на САЩ. Двете са се заклели, дори ако трябва да посветят живота си, но че ще осъдят производителите на тампони, които не осигуряват достатъчно информация какви рискове крият тампоните.

„Когато си купувате цигари, на тях пише, че те убиват. И остава вашият избор дали да поемете този риск. Ако на тампоните пишеше, че могат да убиват, смятате ли, че щях да ги ползвам? Разбира се, че не“, споделя днес Лорън.

И се съгласява да направи фотосесия, откакто се е простила с единия с крак.

Прави я приятелка – професионален фотограф, а идеята е да покаже нагледно какво може да донесе със себе си един дамски тампон. Снимки, които никога няма да видите на дискретните кутийки, рекламиращи комфорт за дамите. Коментари